Top
Algonquin NP
Category:
Nationale parken

In Canada (en ook in Amerika) koop je een nationale parken-pas. Met deze pas kun je een jaar lang de nationale parken gratis bezoeken en worden er bij het verblijf op een camping in zo’n park, geen extra parkkosten gerekend. 

Algonquin National Park

Algonquin park is een prachtig nationaal park. De kampeerplekken zijn heel ruim en rondom in de bossen. We zijn in de ochtend om 05.00 uur gaan rijden, de zon kwam net op en de natuur had nog een glans van dauw over zich heen. De kans op het spotten van wildlife is ook groter dan overdag. De highway 60 loopt dwars door het park, nog een reden om vroeg op te staan en rustig van de natuur te kunnen genieten! Heel veel Canadezen bezoeken dit park met een kano. Er zijn veel wandelroutes en ook een aantal back country campings, die alleen te voet of per kano zijn te bereiken. We vonden dit park echt heel mooi! We hebben helaas niet gekanood en ook niet veel gewandeld, door de muggen.

Algonquin Park heeft een hele leuke facebook groep met meer dan 94.000 leden. Daar worden hele mooie foto’s in geplaatst. Ook wij hadden dit gedaan en kregen op onze twee posts meer dan 1300 reacties, heel leuk!

In Algonquin waren we zelf ook een attractie met de camper en vooral met het elektronische level systeem van EP systems.

Algonquin NP
Algonquin NP
Algonquin NP
Hydraulische levelers
Hydraulische levelers
Algonquin NP
Algonquin NP
Muggen

Toen we in La Mauricie NP waren, merkten we al dat er veel muggen en blackflies waren, in Algonquin waren het er nog veel meer! Het muggen- en blackflies seizoen bleek begonnen en bij elk bosrijk gebied waren ze paraat om ons te “begroeten”. We zagen mensen lopen met zo’n tropenhoed, waar een muggengaas overheen zat. We dachten eerst nog, zal het zo erg zijn? Dat was het inderdaad! We konden niet wandelen en ook niet rustig buiten zitten. Je werd continue aangevallen en gebeten.

Het zijn ook nog eens slimme muggen en blackflies…….In twee van onze dakluiken zitten ventilatieroosters, daar komen ze doorheen, daarachter zit een harmonica insectenhor, ook daar wisten ze de kieren te vinden, pfff. We waren het zo zat, dat we voor buiten een screen tent hebben gekocht en dat is heerlijk. 

Screen tent
Niagara falls

Leuk laten we de Niagara falls gaan bezoeken! Alleen waar laten we de camper? Dat is helemaal geen probleem. De ruime parkeerplaats (35 CAD) is pal naast de watervallen, dus daar kun je zo naar toe rijden! Eenmaal geparkeerd steek je de weg over en dan hoor je het water al bulderen.

We hadden geen idee wat we konden verwachten en waar de waterval zou zijn. Je ziet de watervallen meteen als je bent overgestoken. De enorme watervallen bevinden zich vooral aan de Canadese kant. De leuke wandelboulevard en het mooie aangelegde park nodigen echt uit om rustig de tijd te nemen om de watervallen van alle kanten te bekijken en te fotograferen. Terwijl je in je opneemt wat je ziet, vraag je je continue af: waar blijft het water, met zo’n enorme kracht toch vandaan komen?

Je kunt kiezen voor verschillende tours: Er is beneden aan de waterval een klein platform, je kunt met een boot langs de waterval varen, met een zipline langs de watervallen en er is een uitkijktoren (variërend in prijs CAD 49-99 p.p. voor het platform en de boot). Dat wij er waren begon het later te regenen en hebben we geen gebruik gemaakt van de tours. Wij vonden het uitzicht vanaf de boulevard, met ook het uitzicht op de Amerikaanse kant van the Niagara falls, spectaculair en hebben absoluut niet het gevoel dat we iets gemist hebben.

Zo leuk!

Iemand had onze camper bij de Niagara falls zien staan, onze website opgezocht en een hele leuke mail gestuurd. Heel lief!

Niagara falls - Canada
Email from Marc
We besluiten naar de provincie Alberta te rijden

Het is heerlijk om te kunnen reizen, zonder dat alles is volgepland en vastgelegd. Dit geeft naast een gevoel van vrijheid, ook de mogelijkheid om een andere bestemming te kiezen of zoals in ons geval, versneld naar het westen te willen rijden. We vinden Oost-Canada heel mooi en de mensen super aardig, maar we weten ook hoe mooi de westkant is. Na zes weken aan de oostkant te hebben doorgebracht, hebben we daarom besloten om eerder naar het westen te rijden. 

Sowieso zouden we naar het westen reizen, maar in plaats van elke keer een paar dagen in een park of bij Boondockers te blijven, rijden we nu vooral om onze bestemming (o.a. Banff National Park) te bereiken. Dat voelt goed, want we kennen het gebied en weten wat we kunnen verwachten en dat is prachtig!

Canada is zo groot!

Vanaf de haven in Halifax naar Vancouver is de afstand 7.000 km. Vanaf de Niagara falls hebben we besloten om naar Banff National park te rijden. Dat is een afstand van 3645 km! Om een beeld te schetsen van de grootte van dit land: Van Amsterdam naar Rome is 1652 km, dat rijden we op en neer en dan nog 330km extra.

Er gaan maar 2 highways van oost – naar west. Het rijden is niet te vergelijken met de rit van Amsterdam naar Rome. Het eerste gedeelte hebben we continue langs prachtige meren en door bossen gereden en hele stukken zonder dat we veel verkeer tegenkwamen. Het tweede en laatste gedeelte reden we urenlang tussen de weilanden door, met soms een dorp of stad en ook heel weinig verkeer. 

Boondocken

We hebben weer op leuke plekken gestaan en ook weer hele leuke mensen ontmoet. 

Mayo

Voordat we naar Algonquin NP reden, verbleven we 2 nachten in het plaatsje Mayo. Nancy & Robbie hebben een prachtig huis aan het Lac La Blanche met uitzicht op het gelijknamige natuurpark. We hebben in het meer gezwommen, mochten gebruik maken van douche, toilet, kano, elektra en water en bij vertrek was het spannend of we de grindhelling vol met kuilen weer op zouden kunnen rijden met onze voorwielaandrijving. Het lukte net, maar het was wel heel spannend.

Huntsville, Cavan en Parry Sound

Bij deze boondockers plaatsen zijn we een dag gebleven. Ook hier weer hele aardige en gastvrije hosts, waar we gebruik mochten maken van water en electra. Ze hadden leuke travel tips en boden aan om langer te blijven en op de terugweg nogmaals langs te komen.

Bijenfarm, Golfresort en Winerie

Naast overnachten bij particulieren zijn er ook bedrijven die boondockers hosts zijn. Het was heel leuk om bij de bijenfarm te staan. De 90 en 92 jarige ouders van de eigenaar heten je welkom en bij hen kun je evt. de honing en honingwijn kopen. Ze hadden twee waakhonden, die meteen gingen liggen, zodra Robert ze ging begroeten. We stonden langs een veld waar ook drie paarden je elke ochtend kwamen bezoeken.

De parkeerplaats van het golf resort en van de winerie waren prima om te verblijven. Ze waren beiden op kleine afstand van de Niagara watervallen.

Bee farm
Bee farm
Overnachtingplaatsen tijdens onze rit vanaf Parry Sound naar Banff

Je komt onderweg niet zoveel plaatsen tegen en daarom zijn er bijna ook geen Boondockers hosts te vinden. We hebben bij een boondockers host gestaan die een General store heeft. Dat is een winkel waar ze alles verkopen en meestal is dat de enige winkel in de wijde omgeving, Helaas waren er hier heel veel muggen en stonden we langs de highway waar ook in de nacht veel verkeer reed.

We hebben ook een nachtje in Provincial park Falcon lake gestaan, een mooi bosrijk park, maar met zoveel muggen….We hebben daar de camper gewassen met een lange broek en een jas aan en de capuchon op en nog werden we geprikt.

Husky en Flying J

Husky en Flying J vinden we echt geweldig, nu we tot aan Banff alleen maar veel kilometers willen maken. Het zijn beiden truckstops, meestal bij een Esso/Shell station. Het is er heel druk met mooie vrachtwagens en vooral met prachtige schone toiletten en douches.

Wij vinden de Noord-Amerikaanse vrachtwagens geweldig mooi! Robert stond met een chauffeur te kletsen die ook in Nederland veel gereden heeft. De regels zijn hier voor chauffeurs veel flexibeler, waardoor ze de gelegenheid hebben een goed salaris te verdienen. Heel leuk was het dat hij werd uitgenodigd om een kijkje te nemen in zo’n mooie vrachtwagen. We willen in Amerika een factory tour bij Mack gaan maken.

Leuke reacties onderweg

Op de snelweg worden we vaak ingehaald door personen auto’s. Soms remmen ze weer af, om vervolgens achter de camper te gaan rijden. Dan halen ze weer in en steken hun duim op, zo enthousiast zijn ze over de camper. 

Truck stop Canada
Truck stop Canada
Nog een bijzondere ontmoeting

Toen we ons gingen voorbereiden op deze reis stuitten we op een aantal vragen, waar we niet direct het antwoord op konden vinden. Via Facebook kwam Robert in contact met Yoka. Yoka komt uit Nederland, maar woont in Amerika in de buurt van de Canadese grens met haar Israëlische man Ilan. Twee van hun drie kinderen wonen/studeren in Nederland. 

Van het online beantwoorden van vragen en geven van tips spraken ze af om te facetimen. Na afloop van het gesprek bood Yoka aan om hen te bezoeken in de USA. Heel leuk! 

Bij de Niagara falls waren we in de buurt van hun woonplaats, maar door een bezoek aan de USA gaat ons visum meteen lopen en blijft ook doorlopen als we weer terug naar Canada reizen. Yoka en Ilan bezochten ons daarom op de boondockersplek bij de Winerie. Met een heerlijke taart en volop zon werd het een hele gezellige ochtend van vier mensen die elkaar nog nooit ontmoet hadden. Zo bijzonder kan een vraag via Facebook dus worden. 

Yoka en Ilan zijn dol op reizen, dus als de kans zich voordoet om elkaar weer te ontmoeten, dan zullen we dat zeker doen!

Meeting Yoka & Ilan
Meeting Yoka & Ilan
Lovely pie