Top
Double arch - Arches National Park - USA
Category:

Als we in de ochtend uit de camper stappen, dan zien we dat onze camper aan de buitenkant helemaal bevroren is. De zon begint al te op te komen en als we klaar zijn met douchen en ontbijten, dan is alles alweer ontdooid. De droge en zonnige vriestemperatuur geeft ons altijd een bijzonder gevoel: knus, omdat het binnen lekker warm is en een fris gevoel, omdat het inademen van de koude lucht gezond aanvoelt: heerlijk!

We stoppen onderweg voor goede cappuccino en rijden eerst naar het Kodachrome basin. De weg er naar toe is prachtig, maar toch kiezen we ervoor om niet het park in te gaan. We keren om en gaan richting scenic byway 12 (highway 12). Op een website over deze weg lazen we een quote die niet alleen van toepassing is op de mooie route, maar ook op het leven zelf: “soms gaat het reizen niet over de bestemming, maar om de reis zelf”.

Fall colours - Scenic Byway 12 - Capitol Reef NP
Fall colours - Scenic Byway 12 - Capitol Reef NP
Capitol reef NP

De ca. 200 km (124 miles) lange weg is echt een feest om over te rijden. Je wordt getrakteerd op hele afwisselende natuur met prachtige vergezichten. Omdat wij er begin oktober zijn, hebben de meeste bomen mooie gele en oranje herfstkleuren. We stoppen continue om alles in ons op te kunnen nemen en foto’s te maken.  

We worden, zoals vaker, aangesproken op onze Nederlandse camper. Leuke gesprekken zijn dit altijd! We staan met een Duits stel te praten, dat met een auto een mooie rondreis aan het maken is, als opeens een man met een motor aan komt rijden. De motorrijder (MarvHoyt op Instagram) heeft veel bekijks met zijn bijzondere bijrijder: een hond met een motorbril op. We aaien de hond en kletsen wat over zijn bijzondere beroep: gevechtstrainer. We krijgen van een Engels gepensioneerd stel de tip om een toegangsreservering voor Arches National Park te maken.

Tip: Rijd altijd naar een bezoekerscentrum van een park. Ze hebben actuele informatie over de weg/weersomstandigheden en de beste tips om in de natuur te verblijven.

In het plaatsje Fruita, vlakbij het bezoekerscentrum zijn vele historische boomgaarden. Zodra het fruit klaar is om geplukt te worden, dan zie je overal bordjes dat je het fruit mag plukken en meenemen. Na de vele stops en wandelingen overnachten wij in het plaatsje Hanskville , bij Dukes RV resort. Een nette camping met een goed (afhaal) restaurant.

Scenic Byway 12 - Capitol Reef NP
Scenic Byway 12 - Capitol Reef NP
Arches NP

Als we de volgende dag in de rij voor de Arches toegangspoort staan, zien we veel automobilisten omkeren. Zij hebben vooraf geen toegangsplek geboekt. Sommige nationale parken zijn zo overvol met bezoekers, dat simpelweg door het park rijden al voor verkeersopstoppingen zorgt. Op deze manier probeert de Nationale Parkservice het aantal bezoekers te doseren. Het werkt wel: we kunnen overal parkeren en stoppen om alles te bewonderen. In dit park rijden er geen shuttlebussen.

De Nederlandse vertaling van Arches is bogen, dit park heeft er meer dan 2000. Alles voelt hier heel uitgestrekt en het soms lijkt net of enkele rotsformaties er zijn neergezet. Je ziet vormen van handen, olifanten, gezichten en natuurlijk de bijzondere bogen. 

Arches NP - USA
Arches NP - USA
Double Arch

Wij rijden direct naar de Double Arch. Er zijn twee redelijke grote parkeerplaatsen en we kunnen nog een plekje bemachtigen. We ontbijten met de bogen op de achtergrond, zetten de Starlink op het dak en bellen met onze zoon & schoondochter om dit bijzondere uitzicht te delen. In dit gebied kun je eenvoudig van de ene naar de andere boog wandelen en naar boven in de bogen klimmen. Zittend in de boog heb je prachtig uitzicht, waar je uren van kunt genieten.

Arches NP - USA
Double Arch - Arches NP - USA
Delicate Arch

Vanaf Wolf Ranch kun je via een kort wandelpad dat overgaat in een wandeling over de top van de berg, bij de Delicate arch komen. Je doet hier ongeveer 45 minuten over. De naam delicaat komt voort uit de plek waar deze boog zich bevindt: niet in een berg, maar vrijstaand bovenop een berg. Ondanks dat het al oktober is, is het met 35 graden nog behoorlijk warm hier. De trip naar boven kent geen schaduwplekken.

Trip to Delicate Arch - Arches NP - USA
Trip to Delicate Arch - Arches NP - USA
Delictate Arch - Arches NP - USA
Delictate Arch - Arches NP - USA
Golden hour

Bij zonsopkomst en zonsondergang is alles zoveel fotogenieker: de kleuren van de terracotta gekleurde rotsen zijn dan nog mooier. Maar als de zon eenmaal onder is, dan is het in dit park onwijs donker. We hebben een volle dag van de bijzondere natuur genoten, dat vinden we veel te kort. Gelukkig gaan we er in september nog een keer naar toe!

Golden Hour - Arches NP - USA
Golden Hour - Arches NP - USA
Camping

Er is maar één camping in dit nationale park: Devils garden campground. Van maart tot oktober kun je er alleen via een vooraf gemaakte reservering verblijven. Er zijn helaas maar 51 plekken beschikbaar, dus wij overnachten buiten dit park. We komen in het donker bij onze camping aan en hebben echt geen idee waar we beland zijn. De treinen denderen de hele nacht langs, toeterend bij elke spoorwegovergang, qua volume alsof ze dwars door de camper rijden. De volgende ochtend zien we een beetje verwaarloosde omgeving. Het was voor een nachtje en met veel plezier kijken we weer uit naar onze volgende plek.

Next stop

We naderen het einde van de reis die we samen met Carmen & Lorenzo hebben afgelegd. We gaan via Glenwood springs naar onze laatste stop in Denver.

Scenic Byway 12 - Capitol Reef NP -USA
Scenic Byway 12 - Capitol Reef NP -USA
Arches NP - USA
Arches NP - USA
Arches NP - USA
Arches NP - USA
Arches NP - USA
Arches NP - USA
Met je eigen camper door Canada en Amerika reizen?

Heb je ook interesse om met je eigen camper door Canada en Amerika te reizen? Lees hier wat je moet regelen!