Top
Boottocht camper
Category:

Met een camper reizen vinden wij geweldig. We hadden nooit durven dromen dat we een eigen camper zouden bezitten en al helemaal niet dat we met deze camper in Noord Amerika zouden gaan reizen. De mogelijkheid om de camper te laten verschepen was ons onbekend. We weten inmiddels dat er een aantal aanbieders zijn die deze mogelijkheid aanbieden. Wij hadden in eerste instantie gekozen voor Robert WWS. In deze blog zetten we de verschillende aanbieders op een rijtje en lees je waarom de keuze voor Robert WWS voor ons hele slechte is gebleken!!! We zullen ook onze keuze voor Halifax-Canada toelichten, wat je voor de overtocht moet voorbereiden en hoe je de camper tijdens de overtocht kunt verzekeren.

Vaarplan vanuit Europa naar Amerika en Canada

Rederijen varen vanaf Hamburg, Bremerhaven, Antwerpen, Zeebrugge en Liverpool naar Halifax (Canada), Baltimore, Brunswick, Los Angeles en Seattle (USA). Niet elke rederij vaart op alle bestemmingen. Je bepaalt eerst waar je in Canada of Amerika wilt starten en daarna zie je vanaf welke haven je moet vertrekken.

Keuze voor verscheping naar Halifax in Canada

Als je de camper naar Amerika verscheept, dan wordt deze bij binnenkomst geregistreerd. De camper mag vanaf die datum een jaar op Nederlands kenteken in Amerika verblijven. Na dat jaar moet je de camper importeren. Naast voldoen aan Amerikaanse campereisen, moet je ook invoerrechten betalen. Op een aantal forums hebben we gelezen dat dit niet van toepassing is als de camper via Canada, Amerika binnenkomt. Ook als je met de camper vanuit Amerika naar Mexico rijdt en vervolgens Amerika weer binnen, dan zou je ook langer dan een jaar kunnen rijden. Of dit allemaal klopt, dat zullen we ter plekke gaan navragen / gaan ervaren. De updates daarover zullen we in deze blog beschrijven.

Dienstverleners/tussenpersonen

Je boekt niet rechtstreeks bij rederijen, maar bij tussenpersonen. Bij onderstaande tussenpersonen hebben wij een offerte opgevraagd. De kosten worden berekend op basis van hoogte x lengte x breedte. De uitkomst van deze berekening wordt vermenigvuldigd met een vast tarief. Daar komen vervolgens nog verzekeringen en overige kosten bij.
De offerte is op basis van L 7,72 (incl. fietsenrek) x B 2,32 x H 3,20*) meter en is roll on roll off. De camper gaat niet in een container. 

Shipping vergelijken
Wij hebben geen goede ervaring met Robert WWS
Is het verstandig om voor Robert WWS en camper shipping.com te kiezen?

Voor ons niet! We hadden voor Robert WWS (=hetzelfde als camper shipping.com) gekozen, omdat deze het goedkoopste was en vooraf de meest uitgebreide informatie verstrekte. Voordat we gingen boeken, waren er op internet positieve en negatieve reacties over hem te lezen. We hebben deze destijds met Robert van Straten besproken en uiteindelijk half februari 2023 de keuze voor hem gemaakt. Toch hadden we beter naar ons onderbuikgevoel moeten luisteren…… Lees in deze blog alles over onze ervaring.

Meest gekozen verscheper: Link naar Seabridgedash
Link naar IVSS

Schorsen in Nederland en de verzekering opzeggen

Zodra de camper op de boot gaat, schorsen de meeste camperaars het voertuig bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Voor meer informatie over RDW en reizen, klik hier. Officieel zou dit niet mogen, volgens het verdrag van Genève – wegverkeer – 1949. Lees hier wat de ANWB schrijft op haar website.

De Nederlandse camperverzekering kun je opzeggen. Deze biedt alleen dekking in landen die op de groene kaart staan. De eventueel teveel betaalde premie wordt naar je overgemaakt. 

Verzekering na inleveren en tijdens overtocht 

Zodra de camper is ingeleverd, dan is deze verzekerd tot het moment dat je de camper weer ophaalt en aan je wordt overgedragen. 

Verzekering  in Canada, Amerika en Mexico

Er zijn een aantal verzekeraars die een camper op een buitenlands kenteken verzekeren. We hebben er een aparte blog over geschreven.

Stappenplan verschepen van je camper

In bijgaand stappenplan hebben wel alle onderdelen die van belang zijn voor het verschepen van je camper beschreven. Wat je wel/niet mag vervoeren, reinigen van de camper, inleveren, ophalen, etc. Dit stappenplan is eenvoudig te downloaden.