Top
Dutch Adria Sonic 700 SL in the USA
Category:
2023 – Wat een geweldig reisjaar!

We hebben uiteraard enorm genoten van alle mooie natuur en van de dieren die we hebben gespot. Wat alles echter nog specialer maakte, dat zijn de vele vriendelijke mensen die we hebben ontmoet: Amerikanen, Canadezen, Zwiters, Duitsers, Belgen en Nederlanders. Er zijn overal aardige mensen op deze aarde!

Zo’n bijzondere reis maken is een droom die uitkomt en helemaal om dit te kunnen doen met elkaar en onze eigen Nederlandse camper. Maar de slagroom op deze verrukkelijke “taart” is het meereizen van Carmen & Lorenzo geweest. Duizenden foto’s, video’s en facetimen kunnen niet concurreren met het persoonlijk delen van de ervaringen!

In onderstaand verhaal vermelden we de links (klik op de onderstreepte zinnen) naar onze betreffende blog.

Zion NP-USA
Zion NP-USA
Een korte terugblik op de start van ons avontuur

Tijdens een reis in Spanje hoorden we van de mogelijkheid tot het verschepen van je Nederlandse camper naar Canada & Amerika. Dit idee liet ons niet meer los. We hebben in januari 2022 een visumverzoek ingediend bij de Amerikaanse ambassade, waar we in oktober van dat jaar op gesprek konden komen. Vanaf dat moment zijn we de mogelijkheden voor verzekering en verscheping van de camper gaan onderzoeken.

De verzekering hebben we na veel speurwerk gevonden. De verscheping ging helaas niet goed. We hadden namelijk het volledige bedrag betaald, maar de Nederlandse broker bleek geen enkele reservering voor ons gemaakt te hebben bij rederij ACL. Helaas begon onze reis met een financiële strop en een heel naar gevoel. 

Rederij ACL
De camper komt aan in Halifax - Canada
Onze route

We reizen meestal zonder planning, maar hadden twee factoren waar we rekening mee wilden houden:

 1. Van Canada genieten en niet te snel de Amerikaanse grens oversteken. Het USA visum begint meteen te lopen, ook als je weer terugkeert naar Canada
 2. Onze dochter Carmen & schoonzoon Lorenzo hadden plannen om met ons mee te reizen

We zijn gestart in Halifax – Nova Scotia – Oost Canada en zijn in geëindigd in Galveston – Texas – Amerika. We hebben in totaal meer dan 22.000 km gereden.

Onze route - deel 1
Onze route - deel 1
Onze route - deel 2
Onze route - deel 2
Bestemmingen

We hebben zoveel gezien! Op de foto’s zie je een overzicht van alle blogs die we hebben geschreven. Wil je meer lezen? Klik op deze link of op de knop bestemmingen in het hoofdmenu!

Canada 2023
Amerika 2023
Overnachten

We hebben heel veel gebruik gemaakt van boondockers-plekken die particulieren en bedrijven aanbieden via de organisatie Harvest Host / Boondockers Welcome. We hebben ook vaak op de campings in nationale parken gestaan. Deze parken zijn vaak heel groot, overnachten buiten de campings is niet toegestaan, een kampeerplek in het park is om die redenen wel fijn.  

De overnachtingen bij de particuliere boondockers zijn gratis en bij bijv. een bijenfarm, een brouwerij of restaurant wordt er verwacht dat je iets koopt. Dat vinden wij altijd leuk, want ze hebben meestal mooie producten. 

De tarieven van de campings in de nationale-, provinciale- en staatsparken variëren tussen de $15 en $35 per nacht, voor de commerciële campings betaal je tussen de $40 en $100 per nacht.

We hebben afgelopen jaar op 90 verschillende plekken overnacht. In onderstaand overzicht staan (blauwe) links naar de betreffende websites. Dit overzicht werkt alleen goed op een desktop. We zijn aan het kijken om het werkend op een mobiele applicatie te maken.

Wat doe je met stroom, water en het lozen van afval als je vrij kampeert?

Om te beginnen hebben wij zonnepanelen en maken we zelden gebruik van stroom. Heel veel Hosts bieden elektra en water (soms tegen betaling aan). Op de app/website iOverlander staan heel veel locaties waar je grijs (afwas/douche) water en zwart water (wc afval) kunt dumpen. 

Handige uitrusting camper

Wij zijn heel blij met onze camper! Wij vinden het leuk om zelfvoorzienend te zijn en daarom zijn we heel blij met:

 • de Zonnepanelen en nieuwe accu (we hebben overal de beschikking over 220V)
 • het Ogo composttoilet met afzuiging (geen geurtjes in de camper en super makkelijk om te legen)
 • de Clearly filtered waterkan (geen gesleep meer met flessen water, waar sowieso chloride en rommel in zit)
 • We hebben een schroefdop op onze grijswater-afvoer gemaakt. We schroeven daar een flexibele slang op als we grijs water gaan dumpen, echt handig!
 • We hebben kunststof plaatjes mee die we onder de hydraulische levelers plaatsen. De levelers zakken niet weg in zachte ondergrond
 • We hebben goede matrassen laten maken, maar ook het Froli bedsysteem draagt bij aan een goed ligcomfort en ventilatie van de matrassen
Handige camper accessoires
Handige camper accessoires

Handig om mee te nemen:

 • In Canada en Amerika is alles gebaseerd op 110 volt. Mocht je apparatuur in deze landen willen kopen, dan kun je deze niet in je Nederlandse (220V) camper gebruiken. Wij hebben een waterkoker, Nespresso, staafmixer, sapcentrifuge, rijstkoker en airfryer uit Nederland meegenomen
 • Als je de camper wilt aansluiten op elektra, dan heb je een omvormer nodig. Onze 110V naar 220V omvormer heeft te lichte zekeringen, zwaardere zekeringen zijn hier niet verkrijgbaar, dus handig om van huis mee te nemen. Inmiddels hebben we zwaardere zekeringen en doet ook de airco het prima. We promoten deze omvormer niet, maar dan heb je een indruk van het apparaat dat je nodig hebt.
 • Genoeg dekbedden. We reizen graag in het mooie weer, maar in de avond kan het flink afkoelen. Dekbedden zijn hier ook volop te koop!
 • Kook je graag buiten op gas? In Canada en Amerika hebben ze geen Campingaz of flessen met soortgelijke aansluiting
 • Een 220V verlengsnoer in de camper. Altijd handig als je bijv. buiten op je laptop wilt werken. Is in USA niet eenvoudig verkrijgbaar
 • Wij gebruiken de Omnia “oven” heel graag, deze kennen ze hier niet
 • We hebben hier een surge protector gekocht. Dit is een spanningsbeveiliger/bewaker. Is er piekspanning in het net? Dit apparaat vangt het op
 • Basis gereedschap, is uiteraard ook hier volop te koop

Wat we wel thuis hadden kunnen laten:

 • Het buitentapijt. Deze hebben we in Europa vaak gebruikt, nu geen enkele keer
 • Onze prachtige windscherm van Reda, ook deze nog geen enkele keer gebruikt
 • We hebben een petroleumkachel meegenomen, ook geen enkele keer gebruikt
 • Het fietsenrek. We hebben onze fietsen thuis gelaten, ivm verbod op het verschepen van de accu. De fietsen die hier te koop zijn, zijn van een heel andere kwaliteit
De route van Carmen & Lorenzo

In deze blog delen we de route die zij hebben samengesteld en wat we er zo leuk aan vinden.