Top
Category:

In het verleden raceten we – als een “toerist” langs alle attracties, zonder contact te hebben met de mensen die daar wonen. Mede om die reden hadden we bij aanvang van onze lange camperreis twee wensen:

  1. We gaan reizen zonder planning
  2. We willen ervaren hoe het is om langdurig op een mooie plek te verblijven en zo te kunnen doorvoelen hoe het leven daar is. We hadden geen idee waar die plek zou zijn, maar vertrouwden erop dat we deze vanzelf tegen zouden komen.
Il dolce far niente

Een vriendin vertelde ons dat het bijzonder zou zijn als we “Il dolce far niente” zouden kunnen ervaren. Il dolce far niente is een Italiaanse levensstijl en een gezegde en het betekent letterlijk: “het zalig niets doen”.  Italianen werken hard, maar genieten ook van de mooie dingen van het leven. Zij doen dit niet, zoals wij Nederlanders, pas in het weekend. Ook op een werkdag nemen ze de tijd om te rusten, af te spreken en te genieten van een heerlijke maaltijd. Ze genieten dan volop van het “zalig niets doen”.

Onze kennismaking met Agricamping Spineta

Agricamping Spineta ligt aan een dijk, midden tussen de weilanden met uitzicht op de historische stad Cortona. De aankomst was meteen gezellig, de plaatsen bleken heel ruim, sanitair onberispelijk schoon en de omgeving veranderde elke dag in nog mooiere herfstkleuren. De eerste avond werden we getrakteerd op een heerlijk zelfgemaakt driegangen diner met een fles van de eigen huiswijn en olijfolie. We konden het bijna niet bevatten wat we ervaarden: de enorme gastvrijheid, de mooie camping en de prachtige omgeving. We voelden ons er direct thuis. Zou dit de plek zijn? 

Elke dag maakten we lange wandelingen, dwars door de weilanden en groeide onze waardering voor de mensen en de omgeving. Alle mensen begroeten je heel enthousiast en beginnen meteen volop in het Italiaans tegen je te praten. Dat wij de taal niet spreken, maakt voor hen geen enkel verschil. Ze tonen tijdens het vertellen van hun verhalen een grote passie en die energie vinden wij geweldig. Ook de omgeving is zo mooi in het najaar. De kleurenpracht van de bomen zie je in de herfst bijna dagelijks veranderen.

Olijven plukken

De familie Bartemucci bezit een olijven boomgaard in de bergen en Luigi vertelde dat het tijd was om de olijven te plukken. Dat leek ons heel leuk om te doen en we vroegen of we mee mochten. Dat was prima! Wat een feest maken zij er van!! Voor aanvang van het plukken wordt er samen met vrienden en familie gepicknickt en dus volop genoten van het heerlijke zelfgemaakte eten en drinken. Daarna ga je pas aan de slag! Olijven plukken is zo leuk om te doen. We noemden de bezigheid vooral “anti-stress”. Voor iedereen met een stressvol leven of een burn-out: ga olijven plukken bij een lieve Italiaanse familie.

Na het plukken worden de overtollige blaadjes verwijderd en worden de geplukte olijven de volgende dag naar de olijf-perserij gebracht. Dezelfde avond kan er geproefd worden van de verse, smaakvolle olijfolie. Natuurlijker en puurder dan dit kun je het niet krijgen! Alle campinggasten mogen meegenieten🫒.

Passie

De hele familie Bartemucci (Giovanni, Maria, Luigi, Christina (kinderen Sara en Lorenzo), Lucia en dochter Anna) werkt met veel plezier om het de gasten naar de zin te maken. Maria en Giovanni zijn de (schoon) ouders van camping eigenaren Luigi en Christina. Zij werken nog steeds elke dag op het land en in de moestuin waar alle ingrediënten voor de heerlijke maaltijden vandaan komen. Luigi en Christina vinden het belangrijk om voor de gasten klaar te staan en ervoor te zorgen dat de de camping tiptop in orde is. Samen met Lucia, de zus van Luigi worden de authentieke Toscaanse gerechten bereid.

We hebben ter plekke ervaren hoe ontzettend veel energie je kunt krijgen als je je passie volgt en vervolgens alles wat je doet met dezelfde passie uitvoert. Als je de reviews in camper- contact en op internet leest, dan zijn wij niet de enige die dit ervaren op deze camping.

Er zijn veel mensen die dromen over het beginnen van een camping/B&B in Italië. Het is hard werken en daar is niets mis mee. Toch vereist het wel meer dan dat om succesvol en vooral gelukkig te kunnen zijn. De familie Bartemucci werkt met elkaar samen, ze hebben ontzettend veel materialen (trekkers, gereedschap, etc), ze zijn handig en kunnen echt alles maken (niet alleen eten!) en denken vooral vooruit. De camping is bijv. op een duurzame wijze aangelegd. Het afvalwater van het douchen wordt opgevangen, gezuiverd en gebruikt voor irrigatie van het land. Als je vanaf nul moet beginnen en direct kwaliteit wilt leveren, dan is het bijna onbetaalbaar om iets soortgelijks op te zetten.

Drie maanden later…

Als je drie maanden op een plek verblijft, dan leer je – als je er voor open staat – elkaar goed kennen. Wij hebben veel van de familie Bartemucci geleerd en wij geloven dat wij ze ook hebben geïnspireerd. Wij hebben ontdekt dat een kopie van de droom van een ander, waarschijnlijk niet onze droom is, maar dat we er wel enorm geïnspireerd door kunnen worden. Maar de belangrijkste ontdekking is dat we er een Italiaanse familie bij hebben gekregen😍

Het afscheid van Cortona en de familie was gelukkig maar tijdelijk. We wilden aan onze kinderen laten zien waarom wij het al die tijd zo leuk hebben gehad. We zijn in de zomer teruggekomen om ze met iedereen en de omgeving kennis te laten maken. Ze waren meteen onderdeel van de familie en begrepen direct hoe wij dit hebben ervaren. We zijn op dit moment een reis naar Canada/Amerika met onze eigen camper aan het plannen, maar we houden contact!