Top
Carmen & Lorenzo
Category:
We gaan naar San Francisco!

Onze dochter Carmen en schoonzoon Lorenzo komen vanaf begin september – 4,5 week met ons meereizen, geweldig leuk! Ze komen aan in San Francisco en vliegen weer terug naar Nederland vanaf Denver. Ze hebben een hele leuke route uitgestippeld die vooral uit het bezoeken van de mooie natuurparken bestaat. We kijken er naar uit om weer met z’n vieren met de camper te reizen, bij het kampvuur te zitten en leuke verhalen te delen als we in bed liggen.

Carmen heeft er alvast veel zin in🤣🤣🤣! Je kunt ze volgen op tiktok, waar ze tips over reizen en online geld verdienen delen: carmen.and.lorenzo

Vervolg van onze route tot 7 september

Nu we de datum weten, kunnen we gaan nadenken over het vervolg van onze route – tot aan 7 september. We zitten in het prachtige Jasper National park en kunnen in onze beleving, op twee manieren naar San Francisco reizen. 

 1. via de “Vancouver” route
 2. via de “Yellowstone” route
1) de "Vancouver" route
1) de "Vancouver" route
2) de "Yellowstone" route
2) de "Yellowstone" route

Voordat we in San Francisco arriveren, willen we graag een bezoek brengen aan de spirituele plek: Mount Shasta. We hebben er veel over gelezen en het lijkt ons heel bijzonder om te ervaren hoe het daar is. Wat ons ook leuk lijkt, dat is glass beach, dus dat pakken we ook meteen mee. In beide routes zitten deze plaatsen al opgenomen.

De Vancouver route

Voordeel van deze route

 1. We weten dat deze route prachtig is, ook met hele leuke plaatsen
 2. We hebben van de voorzitter van de Canadese automobielclub een uitnodiging ontvangen om een bezoek aan hem te brengen
 3. We kennen de route vanaf Seattle niet
 4. We blijven langer in Canada, wat handig is i.v.m. ons USA visum

“Nadeel” van deze route

 1. We hebben deze route, tot aan Vancouver al 2x gereden en tot aan Seattle, incl. Olympic park één keer gereden
De Yellowstone route

Voordeel van deze route

 1. Je zou het een nadeel kunnen noemen: We rijden dezelfde weg (highway 93 Icefield parkway) terug als de heenweg van Banff naar Jasper. Maar dat vinden wij juist geweldig!
 2. Yellowstone en Grand Teton hebben altijd ver buiten de route van onze eerdere camperreizen door Amerika gelegen. We zijn er één keer een aantal dagen geweest. Het lijkt ons geweldig om daar langer te kunnen blijven
 3. In de staat Montana zijn in juli en augustus PowWow festivals van native Indianen. Het lijkt ons bijzonder om dat mee te kunnen maken
 4. We kennen de route vanaf Canmore (Canada) naar het zuiden niet
 5. In de route van Carmen & Lorenzo zitten Yellowstone en Grand Teton niet opgenomen

“Nadeel” van deze route

 1. Ons USA visum gaat al in. Ook als we besluiten om terug naar Canada te reizen, dan blijft dit visum doorlopen
De keuze is gemaakt

We hebben voor de “Yellowstone” route gekozen en zijn direct op pad gegaan.  Zodra je via de highway 93 = the Icefield Parkway – weer terugrijdt, dan heb je een heel ander uitzicht. Het is zoals gewoonlijk, weer prachtig! De eerste overnachtingstop is Canmore, een heel mooi verzorgd plaatsje, dat al direct indruk maakte toen we er de heenweg een stop maakte om naar Canadian tire te gaan. Canadian tire is overigens een geweldige winkel, het is een Praxis/Hornbach maar dan gecombineerd met een kampeerwinkel, fietsenwinkel, winkel voor auto accessoires, keukenapparatuur, etc.

Bij vertrek vanaf de Johnston Canyon campground kregen we van een park ranger een visitekaartje van een Nederlandse winkel Red Gables Deli in Canmore. Heel leuk om daar even langs te gaan: frikandellen, kroketten, gevulde koeken, hagelslag, stroop, speculaas en nog veel meer hebben ze daar in het schap staan. Voor de mensen die niet zonder hagelslag kunnen: een pak kost CAD$ 10,80. We hebben vergeten een foto te maken van dit leuke winkeltje, dus plukken er een van internet.

red cables
First come Fist serve

Voor de eerste keer maken we gebruik van een first come – first serve camping. Meestal werkt dat als volgt: je zoekt een vrije plaats, vult een kaartje in dat je op de plek hangt, betaalt contant of via creditcard en de plek is voor jou. Je kunt daarna weer wegrijden en bijv. in ons geval Canmore gaan bezoeken.

Als we in de avond terugkomen, dan zien we een andere camper staan. De aardige beheerder vertelt dat we geen kaartje hebben opgehangen, nou echt wel! De camping zit stampvol, maar gelukkig heeft ze een plekje voor ons achtergehouden.

Het is een mooi principe, maar beetje flauw als een medekampeerder je kaartje weghaalt.

Bijzondere route highway 40 en 22

Camping Wapiti in Canmore ligt langs een snelweg en vlakbij de treinrails. Een van de fijne dingen van het reizen met een camper: vind je het ergens minder leuk? Je start de motor en rijdt naar een volgende bestemming. Na een onrustige nacht is dat precies wat we doen!

We bekijken altijd vooraf hoe Google maps de route plant. We willen niet over Calgary, dat is een hele saaie weg. We zien highway 40 en lezen hierover op internet mooie verhalen. Het is lastig om de schoonheid die we onderweg tegenkomen te vatten in foto’s en filmpjes.

Langs de prachtige route komen we koeien en wilde geiten tegen.

Alberta Canada
Waterton Lakes National Park
Bison loop

Dit park is ook weer een plaatje! We rijden om 06.45 uur naar bison loop. De lichtval in de ochtend is altijd zo mooi! Dit is een heel groot gebied waar bisons kunnen grazen. De weg (de loop)  is smal, vol met gaten en flinke heuvels, maar de camper redt het prima. Leuk om de bisons te zien.

Watertown village

Dit leuke dorp dat zich in het nationale park bevindt, beschikt over alle faciliteiten. Het centrum ziet er verzorgd uit met leuke gevels en de kleurige hanging baskets.

Prince of Wales hotel

Van ver is het Prince of Wales hotel al te zien. Het is een imposant gebouw dat mooi afsteekt tegen de blauwe lucht en de bergen. We slaan af naar Red Rock Canyon. De weg oogt smal, maar het is prima voor ons om te rijden. De rit naar deze canyon is prachtig. Helaas waren de wandelroutes langs de canyon afgesloten. 

Langs de routes zijn hele leuke picknickplaatsen gemaakt. We gaan ontbijten met een prachtig uitzicht en het geluid van stromend water op de achtergrond.

Cameron lake

We rijden verder naar Cameron lake, 16 kilometer heuvels, slingerwegen, mooie bergen en veel verbrande bomen. Meestal geef dat laatste een trieste aanblik, maar door de zon en het nieuwe groen dat al weer opkomt, is het bijzonder om te zien.

Het meer is heel mooi en omringd door prachtige bergen. Te koud om te zwemmen, maar heerlijk voor een voetenbad.

Beren

Een opstopping van auto’s: dan zijn er wilde dieren te zien. Echt zo schattig, een black bear met een kleintje. De black bear kunnen zowel zwart als bruin zijn. Als we later vanuit Waterton village rijden, dan zien we er nog over de heuvels lopen. Een beregoede dag!

Bison Loop - Waterton Lake National Park - Canada
Bison Loop - Waterton Lake National Park - Canada
Bison Loop - Waterton Lake National Park - Canada
Prince of Wales hotel - Waterton Lake National Park - Canada
Prince of Wales hotel - Waterton Lake National Park - Canada
Waterton Lake National Park - Canada
Waterton Lake National Park - Canada
Red Rock Canyon - Waterton Lake National Park - Canada
Red Rock Canyon - Waterton Lake National Park - Canada
Waterton Lake National Park - Canada
Cameron Lake - Waterton Lake National Park - Canada
Waterton Lake National Park - Canada
Waterton Lake National Park - Canada
Canada verlaten

Het eerste deel van onze reis, door dit prachtige land, hebben we als heel bijzonder ervaren. De natuur is uiteraard overweldigend mooi, maar vooral de mensen die ons zo gastvrij hebben ontvangen, hebben we in ons hart gesloten en hebben deze reis zo speciaal gemaakt. De kans is groot dat we via Halifax weer terug gaan verschepen en dan brengen we graag nogmaals een bezoek aan deze bijzondere mensen.

Wat ons opviel
 • Canadezen zijn heel gastvrij en aardig
 • Canadezen zijn heel trots op hun land
 • Veel Canadezen hebben een vlag bij hun huis, op hun schuur of auto hangen
 • In Oost Canada, in de rustige dorpen, is het afsluiten van je woning en auto niet altijd nodig
 • Veel Canadezen hebben zelf, of via een familielid, een connectie met Nederland
 • Het is heerlijk dat er zoveel ruimte is
 • Er is zoveel grasland, maar we hebben heel weinig koeien gezien
 • Er rijden heel veel caravans (trailers) die loodzwaar zijn en lastig op de campingplaats zijn te manoeuvreren. Movers kennen ze niet 
Wat ons nog meer opviel
 • In Canada is er veel minder keuze in groente en goed brood, dan in Nederland
 • De prijzen voor boodschappen zijn enorm hoog, een Zwitserse vrouw vertelde dat het zelfs duurder is dan in Zwitserland
 • We zagen op een begraafplaats marmeren grafstenen staan met een geboortedatum, zonder sterfdatum. Die grafstenen hebben de levenden alvast voor zichzelf laten plaatsen
 • Heel veel mensen halen koffie buiten de deur, vooral bij Tim Hortons en dan het liefst via de drive trough. Een double double wordt vaak besteld: dubbel melk, dubbel suiker
 • Canadezen hebben maar 15 vakantiedagen per jaar, pas na een vijfjarig dienstverband hebben ze er 21
 • Personeel in het onderwijs kan veel eerder met pensioen, met hele goede voorwaarden
 • Er zijn weinig rotondes. Er staan overal stopborden en de eerste die stil staat, die mag als eerste oversteken
 • Er is een knipperlicht dat waarschuwt als de verkeerslichten op rood gaan. Je hoeft niet plotseling te remmen
 • Canadezen vinden onze camper prachtig, de grootte, inrichting en alle opties
Waterton Lake National Park - Canada
De grens over

Waterton park ligt naast de Amerikaanse grens. De Canadese dollars kunnen voorlopig opgeborgen worden. Groente, fruit, noten, vis, etc zijn niet toegestaan om over de grens mee te nemen. Van vorige keren herinneren we ons: de douane medewerker stapte de camper binnen, pakte het fruit en daarna konden we doorrijden. Degenen die daar werken hebben vast een goede fruit en groentemand elke dag…….