Top
Route Canada 2023
Category:
Wat een groot land!

Nadat we onze camper hadden opgehaald in het oosten van Canada – in Halifax, wisten we dat we richting het westen, naar Vancouver zouden gaan rijden. We hadden ook het idee om naar Alaska of Yukon te gaan reizen. Toen we eenmaal lekker onderweg waren en zulke leuke mensen, plaatsen en natuur tegenkwamen, hebben we het Alaska/Yukon idee laten schieten.

De kortste route van Halifax naar Vancouver is ruim 5700 km, dat is zonder Prince Edward Island en alle plaatsen en nationale parken die we hebben bezocht. De route van Vancouver naar Anchorage Alaska zou daar nog bijkomen en dat is voor een retour ook nog eens 7000 km. Een retourtje Yukon is “iets” korter.

Continue keuzes maken

Reizen zonder vooraf geboekte verblijfplaatsen is heerlijk. Continue maak je onderweg nieuwe keuzes. Als het ergens heel mooi en gezellig is, dan wil je langer blijven. Ook de tips van de boondockers hosts, hebben soms invloed op het vervolg van de route. Zoveel wegen zijn er niet in Canada en op de route van oost naar west kom je ook langs hele grote steden. Vooraf hadden we het idee om er enkele te bezoeken, maar na verblijf bij de boondockers en in de natuur, hadden we daar helemaal geen zin meer in.

Carmen & Lorenzo

We wisten dat Carmen & Lorenzo ergens in september langs zouden komen. Ook dat was uiteraard van invloed op de route. We wilden nog veel van het westen van Canada gaan bekijken en hebben, mede om die reden besloten, om in een week tijd 3500 km naar het westen te rijden. We hebben ook daar hele mooie dingen gezien en leuke mensen ontmoet.

Toen de datum en ontmoetingsplek in San Francisco (Amerika) definitief werd, hebben we ervoor gekozen niet via Vancouver, maar via Yellowstone en Grand Teton naar San Francisco te rijden.

Reizen zonder “angst”

Dat gunnen we iedereen en hiermee bedoelen we, reizen zonder dat je bang hoeft te zijn:

 1. om iets te missen (FOMO – fear of missing out)
 2. dat er geen overnachtingsplek is op een camping
 3. dat het regent en je niet ervaart wat je vooraf had verwacht
 4. dat je iets vergeet mee te nemen van thuis……..
Onze ervaring
 1. Het land is zo groot en er is zoveel te zien, we hebben absoluut heel veel gemist
 2. Wist je dat je last minute ook vaak nog kampeerplekken in nationale parken kunt boeken? Als je flexibel kunt zijn en niet alle dagen op dezelfde kampeerplek hoeft te staan, dan zijn er flink wat mogelijkheden. Ook bij receptie van de camping zijn er vaak nog mogelijkheden is onze ervaring en een aantal campings hebben overflow-overnachting parkeerplekken. Er zijn ook campings die bijvoorbeeld pas 48 uur van te voren, plekken vrijgeven. Om 08.00 uur in de ochtend met de laptop gereed, hebben wij in het hoogseizoen Glacier, Yellowstone en Grand Teton kunnen reserveren. Wij hebben veel tijd doorgebracht bij boondockers, helaas zijn die er niet in-en rond de nationale parken
 3. Het heeft tijdens onze Canada reis niet veel geregend. In Banff heeft het een aantal dagen geregend, deze dagen hebben we in het park gereden en een aantal mooie dieren gespot. De regen heeft geen invloed op de dieren
 4. Alles is hier te koop
De grens over naar Amerika

We hebben in 2018 met een huurcamper de ferry van Victoria – Vancouver Island – Canada naar Port Angelos – Amerika genomen. Bij binnenkomst in Amerika moesten we al ons fruit en groente inleveren. In deze link kun je de regels teruglezen. We waren benieuwd hoe het deze keer zou gaan. 

In Waterton Lake National park in Canada rijd je naar de grens van Amerika en dan heet de natuur Glacier National Park. Het is een kleine grenspost die alleen in de zomermaanden geopend is. Er waren maar 2 auto’s voor ons. Bij ons ging de procedure als volgt:

 1. Er werd gevraagd naar onze Esta. Wij lieten ons paspoort zien met ons B2 visum
 2. Er werd gevraagd naar onze eerstvolgende bestemming en onze reisplannen
 3. We moesten onze camper parkeren en naar het kantoor lopen, waar een andere medewerker ons verder zou helpen
 4. We moesten een foto en vingerafdrukken maken
 5. Er werden vragen gesteld als: Waarom verliest Nederland altijd met penalty’s met voetbal. Waarom is jullie paspoort niet oranje? De vragen lijken lollig, maar zijn vooral om te checken of je bent wie je bent
 6. Tenslotte moesten we totaal USD$ 12 aan administratiekosten betalen en waren we in Amerika
 7. Geen inspectie van de camper!
Chief Mountain border crossing
Chief Mountain border crossing
Wat we ter plekke gevraagd hebben

We mogen zes maanden door Amerika reizen. Na zes maanden moeten we land verlaten en kunnen we terugkeren om weer zes maanden door Amerika te gaan reizen. Het B2 visum geeft je de mogelijkheid om dit 10 jaar te kunnen doen. Het is niet zo dat wij deze intentie hebben, maar we willen altijd graag weten waar we aan toe zijn met deze specifieke regels.

Canada en Mexico worden door de US overheid niet gezien als “het land uit”. We hebben hier veel over gelezen, maar weten ook dat de praktijk vaak anders is. We hebben het volgende aan de douane beambte gevraagd: We hebben vanuit diverse kanalen gehoord dat er ook direct een verlenging naar een jaar wordt gegeven. Klopt dit? 

Het antwoord was: Je moet tegen de tijd dat je visum verloopt het land voor een “redelijke” tijd hebben verlaten en dan vervolgens terugkeren naar de grens. Er zijn geen richtlijnen voor “redelijk”. Conclusie voor iedereen die langer wil reizen: gewoon ter plekke, tegen die tijd nog eens vragen!

Amerika!

We gaan op weg naar het Powwow festival van de Blackfeet Indianen. Heel veel zin in!

Wil je ook je camper verschepen?

Lees dan ook deze blog. Hierin staan links naar het aanvragen van een B2 visum (mocht je naar Amerika willen reizen) en informatie over verschepen en verzekeren.