Top
Blackfeet nation Browning
Category:

Toen we eenmaal besloten om naar Amerika te gaan, zijn we gaan kijken welke leuke events er in de staat Montana op het programma staan. We hadden al eerder gelezen over Powwow festivals, maar wisten vooraf niet wanneer we in Amerika zouden zijn. Er zijn vele powwows in Canada en Amerika, maar die van de Blackfeet en the Crows zijn twee van de grootste.

Powwow

Tijdens een powwow komen Amerikaanse Indianen samen om te zingen, dansen, oude vrienden te zien en hun rijke voorouderlijke geschiedenis te vieren. De powwow begint met de Grand Entry. Tijdens deze Grand Entry gaat iedereen staan, worden er liederen gespeeld en worden de Amerikaanse vlag, de vlag van de staat Montana en de vlag van de Blackfeet naar binnen gedragen. 

Het dragen van de Amerikaanse vlag heeft meerdere betekenissen voor de Indianen. Het is een manier om alle voorouders te herdenken die tegen de overheersers van hun land hebben gevochten. Het is ook een symbool voor het land waar miljoenen Indianen deel van uitmaken. Tenslotte is het ook het tonen van respect voor alle indianen die tijdens oorlogen voor dit land hebben gevochten.

Voorop lopen oorlogsveteranen met de Amerikaanse vlag, daarachter de stamhoofden, prinsessen, ouderen en pow-wow organisatoren. De volgende in de rij zijn de mannelijke dansers met daarachter de vrouwelijke dansers. Zodra iedereen in de arena is, wordt er een lied gezongen om de vlaggen en de veteranen te eren. Na deze ceremonie begint iedereen te dansen. 

Programma

Elke tweede weekend van juli vindt er een powwow festival plaats bij de Blackfeet Nation in Browning. Het enorme festivalterrein met overdekte houten tent staat vol met campers, trailers en fifthweels van de bezoekers. Er zijn enkele foodtrucks en wat stalletjes met sieraden, dekens en andere Indiase spullen. Op het terrein bevindt zich een hotel met casino, een kermis en een paardenracebaan met tribune.

Er is een programma, maar de tijden wijzigen continue, dus dat kun je beter loslaten!

Er is veel te zien, o.a.:

 • In de ochtend en avond een dansparade in de grote houten “tent”
 • Op zaterdag een parade door de stad
 • Er worden prinsessen gekozen
 • Er is een trommelwedstrijd
 • Paardenraces
 • Indian Relay
 • Stieren rijden
 • Wilde paarden rijden
 • Kleine stieren vangen met een lasso
 • Kleine stieren vangen met lasso en op de rug leggen
 • etc.
Indian Relay

Van alles wat gezien hebben, vonden we Indian Relay het meest indrukwekkend. Zodra de race start, dan wordt er een speciale muziek gedraaid (Het lied heet: Stadium Powwow van The Halluci Nation and Black Bear). Op dat moment gaat iedereen staan en voel je de energie door het stadium gaan. 

Korte uitleg van de wedstrijd

Er zijn vijf tribes die tegen elkaar strijden. Elk team heeft 1 jockey, 1 mugger (overvaller), 2 holders (vasthouders) en 3 paarden. De start vindt niet plaats vanuit een startbox, maar vanaf een fictieve startlijn. Om de paarden allemaal rustig op één lijn te krijgen is heel lastig, dus soms begint een paard al te rennen en beginnen tegenstanders op de tribune meteen te roepen. De paarden zijn niet gezadeld, de ruiters zitten los op de rug van het paard en zijn onwijs goede jockeys. 

Na het startsein beginnen de paarden aan hun eerste ronde en komen met hoge snelheid (64km/uur) op de finish af. Daar staat de mugger te zwaaien en probeert met de jockey het paard abrupt tot stilstand te brengen en ervoor te zorgen dat het niet in de weg loopt. De jockey springt voordat het paard stilstaat van het paard en probeert met zo min mogelijk stappen op de rug van het volgende paard te springen, die door de andere holder is klaargezet. Paarden blijven nooit stilstaan, dus dat is soms lastig. Dit wisselen doen ze nog een keer en uiteraard is de eerste die over de finish komt de winnaar.

Historie

Binnen de Indiase stammen is de mondelinge overlevering van de oorsprong van de Indian relay nogal verschillend. Maar wat de oorsprong van de relay ook is, de rol van het paard is voor de stammen zeer belangrijk. Het paard werd vroeger door veel inheemse culturen als heilig beschouwd en door iedereen vereerd. De Indian relay is een ultieme uitdaging om het paard, de ruiter en het team te testen.

Alles draait om traditie, trots en ook om het geld van de overwinning. We hebben gelezen dat de hoofdprijs voor de winnaar van het wereldkampioenschap USD$ 90.000 is.

Later ontdekten we dat er op de tribune ook veel wordt gegokt op de wedstrijden, vooral door de ouderen. 

Camping en entree

Wij stonden op de naastgelegen camping Sleeping Wolf en konden op loopafstand naar het Powwow terrein. Entree tot het terrein is USD$ 5,00 per persoon/per dag.

Alcohol en drugs

Tijdens het gehele weekend was er een verbod op het verkopen en meebrengen van alcohol en drugs. We hoorden later van een Amerikaanse militair die daar woont, dat er veel alcoholverslaving in Browning is. Goede keuze om het te verbieden, er waren namelijk duizenden mannen, vrouwen en kinderen.

Geweldige ervaring

Ondanks dat iedereen welkom is om de powwow bij te wonen, zijn er toch hoofdzakelijk Indianen en geen andere Amerikanen. De powwow is een jaarlijks feest waar iedereen elkaar groet en het leuk vindt om deze traditie met elkaar te beleven.

Er is zoveel te zien dat de dagen voorbij zijn gevlogen. We hebben ons heerlijk onder kunnen dompelen in een traditie waar de Blackfeet een heel mooi feest voor jong en oud van maken. We hebben enorm respect voor het in ere houden van de tradities, dat ze kunnen vasthouden aan wie ze zijn en dat ook tonen. Het zijn ook nog eens mooie en fotogenieke mensen om te zien.

Blackfeet nation Browning
Blackfeet nation Browning
Blackfeet nation Browning
Blackfeet nation Browning
Blackfeet nation Browning
Blackfeet nation Browning
Blackfeet nation Browning
Blackfeet nation Browning