Top
Riverview RV Park Metaline Washington -USA

Via Osoyoos (Canada) steken we de grens over naar Amerika. We weten dat sommige producten niet ingevoerd mogen worden: vlees, kip, fruit, groente, etc. Bij de grensovergang van Waterton Lakes NP (Canada) naar Glacier NP (Amerika) werd er helemaal niets over voedsel gevraagd en gecontroleerd. Het enige wat gecontroleerd werd, waren onze nummerplaten, onze vingerafdrukken en we moesten 2x USD $6 administratiekosten betalen.

We gokken het er niet op. De boodschappen zijn heel prijzig en weggooien is sowieso zonde. Bij deze grensovergang worden we apart gezet en wordt de camper van binnen geïnspecteerd. Het wordt verboden om in onze camper te stappen en dat voelt echt raar! Er is een nieuw verbod op eieren, dus die moeten we alsnog inleveren.

Tip: als je fruit en groente schilt, vers vlees/kip/vis of vis braadt, dan mag het wel mee. Dus bereide maaltijden zijn geen probleem. Check hier de regels.

Osoyoos Border Crossing
Metaline

Soms is het handig om wat langere tijd op een plek te blijven. We willen waterfilters en nespresso capsules bestellen en kiezen voor een verblijf op camping Riverview RV Park in Metaline. We vragen eigenaren Mike & Rhonda of het goed is dat we deze spullen laten bezorgen. Het is een dorp met ca 50 huizen, twee campings, een postkantoor en een tankstation. Ze zijn naast camping-eigenaren, ook bezitters van meerdere huizen en het tankstation. Bij die laatste laten we alles bezorgen.

De camping is gelegen aan de Pend O Reille River en het is er in de nacht zo heerlijk stil. Mike & Rhonda hebben meer dan twintig jaar in de staat Alaska gewoond, in een plaats die alleen per boot of per vliegtuig te bereiken is. Rhonda had daar een kapsalon en Mike runde een bedrijf dat toeristische vistrips organiseerde. Ze zijn teruggekeerd naar Metaline, omdat het MIke enorm begon tegen te staan dat het er in de winterperiode 24/7 donker is.

Deze mensen zijn zo enorm gastvrij! Mike staat erop dat we zijn pickup lenen. Hij gebruikt deze truck alleen in de winter als sneeuwschuiver en hij vindt dat we de omgeving moeten verkennen. Dat verkennen doen we altijd met onze camper, maar dat vindt hij niet nodig.

Leuk dorp

Het leuke van zo’n klein dorp is dat je snel contact maakt. Zo worden we aangesproken door twee dames, die samen met hun man meerdere huizen in Metaline hebben gekocht en opgeknapt. We krijgen meteen een rondleiding door de huizen. 

Metaline Falls

Dit minidorp is iets groter dan het naastgelegen Metaline en heeft o.a. een supermarkt, restaurantjes en een ijssalon. Het is een ouder en schattig plaatsje. camping

PeeWee Falls

Met de pickup en de kano’s van Mike & Rhonda gaan we op pad naar PeeWee Falls. We zijn verrast door de mooie Boundary Dam camping die toegang biedt tot de Pend O Reille rivier waar de watervallen op uitkomen. Je kunt helemaal tot onder de waterval varen en hebben het gevoel dat we de waterval helemaal voor onszelf hebben. Robert probeert er onder te zwemmen, maar de kracht van de waterval is te sterk. 

Een andere attractie zijn de grotten van Garner Cave. Je verwacht het niet in zo’n rustige plaats, maar de toegangskaartjes zijn allemaal uitverkocht. Een ander mooi meer dat we bezoeken en waar we op varen is Sullivan Lake.

Boundary Dam Campground

Het bedrijf Seattle Light voorziet – via de Boundary dam – de stad Seattle van elektriciteit. In ruil daarvoor heeft Seattle Light prachtige voorzieningen in dit gebied gemaakt. De Boundary Dam Campground is daar een voorbeeld van. De campingplaatsen zijn allemaal ruim en voorzien van prachtige (dure) beplanting. Alle campingplaatsen zijn zonder elektra-aansluiting en op de camping is ook geen douche beschikbaar. Er is wel een toiletgebouw met spoeltoiletten.

Deze prachtige camping is gratis! Het is first come-first serve (reserveren is niet mogelijk) en je mag er maximaal 6 nachten verblijven. Het is verboden om een plek bezet te houden, zonder dat je er zelf verblijft. Wij vinden het hier heerlijk. Er zijn wel twee minpunten: 1) Er is een enorme wespen-overlast en 2) Amerikanen zetten de hele dag de generator aan om stroom te maken.

Overdag varen we met onze kano over de rivier, dan hebben we minder last van wespen en horen we de generatoren ook niet 🙂

Weer naar Canada

Alle pakketten zijn bezorgd en we gaan langzaam richting Calgary waar we Mike & Sanne op zullen halen. De procedure om de grens naar Canada over te steken, verloopt heel anders dan die van Amerika. Er wordt gevraagd naar onze reisplannen, hoe lang we denken te blijven en of we wapens bij ons hebben. Niets over voeding en geen controle!

We rijden naar het plaatsje Creston in British Columbia. We maken gebruik van het gemeentelijke dumpstation voor het afvalwater van de camper en het is een leuk plaatsje.

Remblokken vervangen

We willen bij Auto Tech onze remblokken laten vervangen. We moeten een week wachten totdat we aan de beurt zijn, maar dat maakt ons niet uit. We zijn al blij dat ze niet schrikken van een Fiat – Adria Sonic camper. We hebben zelf remblokken uit Nederland meegenomen. We hebben ruim 60.000 km met deze remblokken gereden. Als we de camper op komen halen, dan krijgen we te horen dat we de verkeerde achter-remblokken hebben meegenomen. We krijgen ook te horen, dat zowel de voor- als de achterremmen nog ruim 75% intact zijn: ongelofelijk na zoveel kilometers.

Canyon Campground

We verblijven bijna twee weken op Canyon Community Campground. Naast een camping is hier een wandelpad, een honkbalveld en een paardenveld. Er zijn hele schone douches en toiletten aanwezig en in de avond/nacht is het zo donker en zo stil dat je die stilte ook echt kunt “horen”.  We betalen CAD $ 20 per nacht (ca. €13).

De straten rondom de camping zijn heuvelachtig en het is heerlijk voor onze beenspieren om hier te wandelen. Tijdens een wandeling ontmoeten we Arnold. Arnold is tachtig jaar en houdt al 72 jaar zwarte koeien. Hij is een voormalig stieren- en wilde paarden berijder en kan daar mooi over vertellen. Elke avond lopen we een rondje en kletsen we uren met Arnold. 

Op een dag komt Arnold op de koffie met een Nederlandse vriend: Jacques (Sjaak). De ouders van Sjaak zijn naar Canada geëmigreerd om de zonen de mogelijkheid te bieden om een boerenbedrijf te starten. In Nederland was dit destijds al niet meer mogelijk. 

De laatste dag neemt Arnold ons mee uit eten naar The Kokanee Pub. Het eten is heerlijk en we raken niet uitgepraat. Afscheid nemen is dan ook heel vreemd. De kans dat we ooit nog in dit gebied komen is niet heel groot. We hebben gelukkig elkaars contactgegevens en we houden contact.

Groente 

Op een dag rijdt een buurvrouw van de camping langs met haar quad vol met groente. Ze heeft een moestuin met meer aanbod dan ze zelf op kunnen eten en bereiden. Zo lief dat ze dit doet. Het is ook allemaal heel smaakvol. Arnold heeft ook een grote moestuin en ook daar krijgen we heerlijke groente uit mee. Wat een verwennerij!

Next stop – We gaan naar Calgary

Eindelijk is het zover! We gaan naar Calgary om Mike & Sanne op te halen. Op internet lezen we dat we de camper op de luchthaven kunnen parkeren, dat is top! De komende vijf weken zullen we van Calgary naar Las Vegas rijden. We hebben er heel veel zin in!

Route van Calgary naar Las Vegas
Route van Calgary naar Las Vegas
Met je eigen camper door Canada en Amerika reizen?

Heb je ook interesse om met je eigen camper door Canada en Amerika te reizen? Lees hier wat je moet regelen!

Wil je meer filmpjes bekijken?

Klik dan hier voor ons tiktok account.