Top
Sequoia National Park monument
Category:

Vanaf de westkant komen we – via allerlei slingerwegen door de bergen – aan bij Azalea Campground in Kings Canyon National park. We verblijven zes nachten op drie verschillende campings in Kings Canyon en Sequoia NP. 

Azalea campground

We hebben zo’n mooie plek hier! We hebben de achterste plek (58) en vlak naast ons is er prachtig uitzicht over een vallei. Er zijn hier wel toiletten, maar geen douches. We hebben ons hier prima vermaakt. Vanaf de camping loop je naar de General Grant boom, dit is op de General Sherman boom na, de grootse boom in het park. Lorenzo is heel goed in het maken van een kampvuur en het roosteren van marshmallows en in de avond is het zo donker dat je goed de sterren aan de hemel ziet glinsteren. 

Aan het begin van de reis is de opa van Lorenzo overleden. Hij maakt op deze bijzondere plek een hele mooie video voor het afscheid van zijn opa.

 
Azalea Campground - Sequoia National Park
Azalea Campground - Sequoia National Park
Big Meadows campgroud

We hebben camping Eshom geboekt, maar die wordt op het laatste moment door Recreation.gov geannuleerd. Als last minute alternatief vinden we Big Meadows. Voordat je bij deze camping aankomt, heb je de mogelijkheid om op heel veel plekken gratis in het park te kunnen overnachten. De camping heeft alleen pit-toiletten (geen doorspoel) en geen douches, dat maakt voor ons niet uit, we hebben het zelf in onze camper. De natuur is er prachtig, maar het voelde hier voor ons een beetje afgelegen. 

Wolverton picknick area

We besluiten om niet twee, maar één nacht bij Big Meadows te overnachten. We willen eerst naar de General Sherman boom en daarna naar het Lodgepole visitor center om naar de wasserette te gaan. Lodgepole heeft, in verband met een eerdere overstroming in het park, alle wasmachines/drogers en douches afgesloten. Dit betekent dat er in deze enorme parken geen enkele douchegelegenheid beschikbaar is. Het lukt ons niet om bij de Lodgepole camping een camperplek te boeken.

We rijden daarom naar de naastgelegen Wolverton picknick area en blijven daar overnachten. Dit is de meest stille en donkere plek waar we – tot nu toe – overnacht hebben, echt prachtig in het bos. In de ochtend pakken we de tafel/stoelen en Starlink en kijken een Formule 1 wedstrijd. Opeens komt er een kip onder de camper vandaan gewandeld, echt grappig! Even later realiseren we ons, door een gesprek met een Park ranger, dat een kip hier helemaal niet thuis hoort. Er lopen coyotes en wolven en de kip heeft geen enkele overlevingskans.

De rangers vinden het zielig en roepen collega’s op. Even later staan er 3 auto’s en een ambulance om een kip te vangen. Echt zo grappig! 

Potwisha campgroud

De afdaling naar Potwisha is een pittige dit keer. Er zijn continue bochten, de weg is smal, het is warm en er is bijna geen gelegenheid om de remmen te koelen. Het is daarom ook niet vreemd, dat bij aankomst de camper niet op de handrem blijft stilstaan. Tot nu toe hebben we tijdens onze hele reis, dat het overal in de avond flink afkoelt, dus met de handrem komt het helemaal goed. De camping heeft enkel spoeltoiletten en ligt vlak langs de weg. Dat laatste hoor je overigens niet in de avond. 

We verblijven hier één nacht en als we ons in de ochtend gereed maken voor vertrek, krijgen we een bijzondere gast. Lorenzo zit op de bank in de camper zijn tanden te poetsen en voor zich uit te staren. Opeens zegt hij met de tandenborstel in zijn mond: “er loopt een beer”. De zwarte beer was op weg naar onze deur, die open stond met alleen de hordeur gesloten. We doen de deur dicht en de beer loopt naar de berenkluis en naar de auto van onze buurvrouw. De beer is nog jong, niet agressief, maar wel op zoek naar voedsel bij mensen. Als de beer eten op de camping vindt, dan zal hij de mensen gaan lastig vallen en niet meer zelf naar voedsel in de natuur gaan zoeken. Om die reden moeten tent-kampeerders al het eten/drogisterij artikelen in een berenkluis opbergen.

Black Bear - Potwisha campground - Sequoia National Park
Black Bear - Potwisha campground - Sequoia National Park
Black Bear - Potwisha campground - Sequoia National Park
Black Bear - Potwisha campground - Sequoia National Park
Sequoia bomen

Wij denken dat de volgende factoren ertoe hebben bijgedragen dat deze prachtige bomen nog op deze planeet te vinden zijn:

  1. Van dit type hout kunnen geen meubels worden gemaakt 
  2. Er zijn regelmatig bosbranden, maar de dikke (tot ca. 46cm) en extreem vezelige Sequoia-schors is bestand tegen verbranding en isoleert de boom ook tegen de hitte van vuur
De bomen hebben vuur nodig

Hoe gek het ook mag klinken, de bomen hebben vuur nodig voor het ontkiemen van hun zaden en de voortplanting. Het onderstaande interessante verhaal op de Sequoia NP website legt de reden uit:

Vuur bereidt de kale, minerale grond voor die Sequoia-zaden nodig hebben voor ontkieming. Het verbrandt de laag groeiende gewassen en op die manier kan het zonlicht op de jonge sequoia’s schijnen. Het voortplantingssucces van gigantische sequoia’s vereist alleen dat elke boom één volwassen nakomeling produceert gedurende zijn levensduur van enkele duizenden jaren.

De kegel-en-zaad-strategie van de sequoia evolueerde met vuur. Sequoia-kegels bewaren hun zaden – in tegenstelling tot andere bomen in hun bosomgeving – misschien wel twintig jaar in gesloten kegels. Wanneer vuur door het bos brandt, droogt de hete lucht oudere kegels uit. Ze gaan open en binnen een tot twee weken beginnen ze hun zaadladingen op de door het vuur geveegde, kale grond te laten regenen.

Het levensverhaal van de mammoetboom begint met een heel klein zaadje, ter grootte van een havermout korrel: 91.000 Sequoia-zaden wegen slechts 1 pond! Om te ontkiemen en te overleven moeten Sequoia-zaden op de minerale grond vallen die door het vuur bloot is gelaten. Zonder dit zullen de zaden niet met succes uitgroeien tot nieuwe Sequoia-zaailingen. Zowel Douglas-eekhoorns als kegelborende kevers kunnen ook zaden vrijgeven, maar als ze niet op kale grond vallen die door vuur is vrijgemaakt, kunnen ze niet ontkiemen.

General Sherman boom

De General Sherman Tree is ’s werelds grootste boom, gemeten naar volume. De boom is 83 meter hoog en heeft aan de basis een diameter van meer dan 11 meter. Er zijn 30-40 mensen nodig om de boom te omarmen! Wij zijn er vroeg in de ochtend en er is bijna niemand. Het wandelpad naar deze beroemde Sequoia is ook prachtig.

Big trees trailhead

We parkeren bij het Giant Forest Museum en ontdekken al snel dat dit de mooiste route is om te wandelen. Deze reuzenbomen staan in een cirkel rond een groot moeras/grasland. De lichtval op de bomen is zo mooi. In de schaduw zijn ze donkerbruin, maar zodra de zon erop schijnt kleuren ze prachtig roodbruin, alsof ze zelf ook licht geven. Tijdens deze wandeling zien we ook veel omgevallen bomen. Als je op zo’n boom klimt en erover heen loopt, dan realiseer je je nog meer hoe hoog deze reuzen zijn.

General Sherman tree - Sequoia National Park
General Sherman tree area- Sequoia National Park
General Sherman tree area- Sequoia National Park
Volgende stop: Las Vegas

Na twee natuurparken vinden we het leuk om naar Las Vegas te gaan. We zijn ook hier al een aantal keer geweest, maar de stad verveelt ons nooit.

Met eigen camper door Noord Amerika reizen

Wil je weten wat je moet regelen om met je eigen camper door Noord Amerika te kunnen reizen? Lees dan deze blog.

Sequoia National Park
Sequoia National Park
Sequoia National Park
Sequoia National Park
Sequoia National Park
Sequoia National Park
Sequoia National Park
Sequoia National Park
Sequoia National Park
Sequoia National Park