Top
Bisons - Hayden valley - Yellowstone NP - USA
Category:
The Restless Giant (de onrustige reus)

Zo wordt Yellowstone park genoemd en dat heeft alles te maken met de actieve vulkaan die zich onder het park bevindt. In de folder van de National Park Service staat het volgende over Yellowstone vermeld:

In het hart van Yellowstones ligt een supervulkaan. Hier vonden enorme vulkaanuitbarstingen plaats, de laatste ongeveer 631.000 jaar geleden. Het centrum van wat nu het park is, stortte in en vormde een grote komvormige krater van 30 bij 35 mijl. De hitte die deze uitbarstingen aandreef, vormt nog steeds de brandstof voor de geisers, warmwaterbronnen, fumarolen (openingen in de aardkost) en modderpotten in het park.

De ecosystemen van het park variëren van bijna woestijnvegetatie bij de noordelijke ingang tot subalpine weiden en bossen op Mount Washburn. Ze ondersteunen een verscheidenheid aan leefgebieden voor wilde dieren zoals bizons (buffels), elanden, grizzly- en zwarte beren, wolven, trompet zwanen en Yellowstone cutthroat forellen.

Yellowstone NP - USA
Unieke natuur

Wat wij zo leuk vinden aan Amerika is o.a. de enorme variatie in natuur. In Europa ga je naar bijvoorbeeld naar Zweden voor de bossen en meren, naar Noorwegen voor de fjorden, naar Schotland voor de highlands, naar Frankrijk voor zee en bossen, naar Ierland voor de geisers, etc. In Amerika heb je dit allemaal! Wat ze niet hebben, dat is het lekkere eten en de cultuur van Italië….

Na het Powwow festival in Browning en ons verblijf in Glacier NP, zijn we richting Yellowstone gereden. We hebben dit park in 2010 enkele dagen in het hoogseizoen bezocht. Dit keer komen we het park binnen via de, voor ons onbekende, noord entree. Wat een bijzondere en smalle weg en natuur! 

De weg bleek volledig nieuw te zijn. We lazen er later dit over:

In juni 2022 trof een natuurramp dit gedeelte van Yellowstone: in het noorden van het park viel op één dag in totaal 19-24 cm regen en gesmolten sneeuwwater – meer dan twee keer de normale hoeveelheid voor de hele maand juni. De daaropvolgende overstroming beschadigde de infrastructuur van het park aanzienlijk. Grote delen van de noordelijke en noordoostelijke toegangswegen werden verwoest, bruggen werden beschadigd, het afvalwatersysteem werd beschadigd en enkele personeelswoningen werden weggevaagd. Meer dan 10.000 bezoekers moesten worden geëvacueerd. Alle ingangen van het park waren meerdere dagen gesloten. Dankzij proactief optreden van het parkpersoneel raakte gelukkig niemand gewond of kwam om het leven.

Yellowstone NP - USA
Yellowstone is zo groot

Yellowstone heeft een oppervlakte van bijna 9.000 km2 en er is zoveel te zien. Zo zijn er meer dan 10.000 warmwaterbronnen, 200 geizers, talloze meren, bijzondere rotsformatires en natuurlijk de vele wilde dieren.

Tijdens dit bezoek is het ook weer hoogseizoen. We hebben, last minute, in totaal vier campings gereserveerd. Zoals op de kaart is te zien, zijn de afstanden in het park groot. We gaan vroeg op pad en dan is er van het hoogseizoen niets te merken.

Onze route door Yellowstone
Onze route door Yellowstone
Mammoth Hot Springs – Canary springs

Zodra je aankomt in Mammoth hot springs rijd je op een prachtige witte “berg” af. Via een aangelegd houten pad kun je wandelen naar de kalkstenen terrassen en warme bronnen. We hebben dit niet eerder gezien, het ziet er heel mooi uit. De geur van zwavel ruik je overal in Yellowstone.

In de informatie over deze springs lezen we dit: Een netwerk van breuken en spleten vormt het leidingsysteem dat ervoor zorgt dat warm water uit de grond het oppervlak bereikt bij Mammoth Hot Springs. Kleine aardbevingen kunnen het “leidingen” open houden. Het water komt van regen en sneeuw die op omliggende bergen valt en diep in de aarde sijpelt waar het wordt verwarmd. De vulkanische warmtebron voor Mammoth Hot Springs blijft enigszins een mysterie. Wetenschappers hebben twee suggesties voor de aanvoer van de warmte: de grote magmakamer onder de Yellowstone Caldera of een kleinere warmtebron dichter bij Mammoth.

Honderden jaren lang verzamelden Shoshone- en Bannock-mensen mineralen van de Mammoth Hot Springs-terrassen voor witte verf.

Travertin terrassen zijn gevormd uit kalksteen (calciumcarbonaat). Water stijgt door de kalksteen en draagt ​​grote hoeveelheden opgelost calciumcarbonaat. Aan de oppervlakte komt kooldioxide vrij en calciumcarbonaat zet zich af, waardoor travertijn wordt gevormd en daarmee de kalk-witte rots van de terrassen. Vanwege de snelheid van de afzetting veranderen deze kenmerken voortdurend en snel.

Bison (x100)

Na Mammoth Hot Springs spotten we de eerste bison. Wat een grote dieren zijn dat! We rijden weer verder en staan opeens in de file in een frisgroene vallei met honderden bisons. De bisons steken de weg over en blijven ook midden op de weg staan.

Er komen park-rangers die de bisons met een soort rammelaar van de weg proberen te verjagen. Dit lukt maar gedeeltelijk, het is het huis van de bisons en ze gaan gewoon hun eigen gang. Prachtig om te zien!

Bridge bay campground

Het is fijn om een overnachtingsplek in het park te hebben. Het is namelijk niet toegestaan om elders in het park te overnachten en de afstand om weer buiten het park te rijden zijn enorm.

De plekken op deze camping zijn niet bijzonder, er zijn toiletten, maar geen douches en geen warm water. Het maakt ons niet uit, we hebben alles in ons eigen huis op wielen. Op de camping lopen prachtige edelherten, dat is een cadeautje om te zien.

Mud Vulcano

De volgende dag om 06.30 uur gaan we op pad. We willen richting de Lamar Valley rijden, enkele reisafstand 85 km. Als eerste zien we de Mud Vulcano. De zon schijnt al volop en er is niemand aanwezig. Op meerdere plekken zie je de stoom uit de grond komen en je ruikt een hele sterke zwavelgeur. We worden weer verrast door al het bijzondere wat er hier te zien is. 

Op de website van Yellowstone lazen we dit:

Vroege ontdekkingsreizigers van Yellowstone beschreven deze kenmerken als een “meest weerzinwekkende en angstaanjagende plek”. Het is een vulkaanachtige kegel, 9 bij 9 meter hoog en breed, met modder die uitbarst en hoge bomen bedekt. Waarschijnlijk heeft een gewelddadige uitbarsting de zijkant van de kegel weggeblazen, waardoor de krater die je nu ziet is ontstaan. Het water onderbreekt voortdurend de achterwand en is rijk aan ijzersulfiden.

Modderpotten en geur

Modderpotten zijn zure plekken met een beperkte watervoorraad. Sommige micro-organismen gebruiken waterstofsulfide, dat diep uit de aarde opstijgt, als energiebron. Ze helpen het gas om te zetten in zwavelzuur, dat rotsen afbreekt tot natte kleislib en de geur van het gebied creëert. De penetrante geur van rotte eieren wordt veroorzaakt door het waterstofsulfidegas. Verschillende gassen ontsnappen door de natte kleislib, waardoor het gaat borrelen. De consistentie en activiteit van de modderpoel varieert met de seizoenen en de neerslag.

Modder Vulkaan Gebied

Mud Volcano ligt in de buurt van de grootste op- en neerwaartse beweging van de bodem van de Yellowstone Caldera. Veel breuken komen hier samen en aardbevingen komen vaak voor.

De gebieden rondom Mud Volcano en de andere grote opening bij Old Faithful worden resurgent domes genoemd. Resurgent domes zijn actieve bodemvervormingen, waarbij het land omhoog of omlaag beweegt met de fluctuatie van de magmakamer eronder. Wetenschappers houden deze koepels nauwlettend in de gaten voor informatie over voortdurende vulkanische activiteit.

Sulphar Caldron - Yellowstone NP - USA
Sulphar Caldron - Yellowstone NP - USA

Sulphar Caldron

Als je op één dag 170 km door een nationaal park rijdt – waar zoveel te zien is, dan denk je ook wel eens: zullen we doorrijden of stoppen? We hebben niet de intentie om alles te moeten zien, dat is trouwens onmogelijk. Dit was zo’n plek: doorrijden of stoppen? Ok, we stoppen! Sulphar Caldron ligt tegenover de Mud Vulcano waar we in de ochtend waren gestopt.

Zodra je de camper uitstapt, komen hele geuren komen je tegemoet. Ook de vormen en kleuren zijn weer anders dan de andere bronnen in het park. Naast een van de grootste bronnen lag een grote bison lekker uit te rusten. Die ruikt vast en zeker die stank niet! We hadden het niet willen missen, stoppen was een goede keuze.

Over deze bronnen lees je op de nationale parken website:

Dit is een van de zuurste warmwaterbronnen in Yellowstone. Het turbulente water van Sulphur Caldron heeft een pH van ongeveer 1-2, wat vergelijkbaar is met het zuur van een autobatterij of maagzuur. De naam komt van de grote hoeveelheden vrije zwavel in het water.

Grand Canyon of the Yellowstone

Grand Canyon dachten wij? Wat zal dat zijn? We hebben de Grand Canyon in Arizona namelijk een aantal keren gezien en die is behoorlijk indrukwekkend.

Bij het zien van deze canyon en de watervallen kreeg Robert kippenvel, zo verrast en bijzonder zijn deze canyon en waterval. De canyon is zo’n 160.000 jaar geleden ontstaan en heeft hele mooie witte, rose en vele andere kleuren en verandert, door de lower falls nog continue van vorm en kleur. 

De bonus van deze canyon is tevens de mogelijkheid om alles van verschillende kanten te kunnen zien. 

Lower and Upper falls

Dit zijn prachtige watervallen waar je heel dicht bij kan komen om de enorme kracht van de watervallen te kunnen “voelen” en veel foto’s te kunnen maken.

Yellowstone NP -USA

Lamar Valley

De laatste afslag en weg naar Lamar valley is prachtig. We spotten meteen een black bear. De beer is druk met het eten van bessen. Je rijdt op deze weg continue door een weidse vallei met rondom bergen en uitzicht op de Lamar rivier. Er zijn geen grote parkeerhavens en keren kun je alleen door een paar keer te “steken”.

Bij een kleine parkeerhaven stoppen we, maken we ontbijt, zetten de Starlink aan en facetimen we met het thuisfront. Mike, Carmen en (schoon) moeder herkennen deze plek die we in 2010 bezocht hebben. Er was toen een grote opstopping van auto’s, omdat er een Grizzly beer was gespot. Het is nu nog vroeg, dus gelukkig is er nog geen opstopping.  

Overal zie je paarse, gele en witte wilde bloemen en in de verte zie je de Lamar rivier waar een aantal bisons aan het badderen is. Tijdens het ontbijt krijgen we bezoek van enkele grondeekhoorns. Onze schoondochter Sanne zegt dat de natuur oneindig groot lijkt en dat ervaren wij daar ook zo.

Starlink

In nationale parken en ook op de campings in de parken is meestal geen dekking van een telefoonprovider: Geen data, bellen en geen sms. Daarom is het zo leuk dat we voor Starlink gekozen hebben. Als we op een mooie plek staan, dan is het leuk om dit live met het thuisfront te kunnen delen.

Indrukwekkend

Het voelt alsof we hier voor de eerste keer zijn, zo indrukwekkend is alles wat we zien. De grote valleien, de honderden bisons, de rook die je overal uit de grond ziet komen en zoveel meer. De afstanden zijn groot en als je niet vroeg op pad bent, dan is er nergens parkeergelegenheid. De volgende stop is Old Faithful. 

Black Bear - Yellowstone NP - USA