Top
Upper Geyser Basin - Yellowstone NP
Category:

Yellowstone is een park dat je constant laat verbazen. Er is hier zoveel bijzondere natuur te zien! Het is ook een park dat ervoor zorgt dat je elke ochtend om 05.30 uur je wekker zet. Niet uit angst om iets te missen, want dat gebeurt sowieso wel. Het park is namelijk veel te groot om “alles” te kunnen zien. Vroeg opstaan doen we om de drukte voor te zijn en omdat rond die tijd het licht heel mooi is. 

Yellowstone Sunrise
Zonsopkomst Yellowstone NP
Yellowstone
Heerlijk rustig
Hot springs, geisers, fumarolen en modderpotten

Bij alle locaties vind je hot springs, geisers, fumarolen en modderpotten. Wij noemen alles geisers, maar in de folder van Yellowstone staat het onderstaande heel beknopt uitgelegd:

Hotsprings

Warmtebronnen zie je heel veel in dit park. Ze variëren van schuimend, bruinachtig kokend water tot heldere en rustige poelen van enorme diepte. Het oppervlaktewater sijpelt ondergronds, wordt verwarmd door een diepe magna-bron en stijgt naar de oppervlakte als oververhit water. Hete bronnen hebben geen vernauwingen, dus het water stijgt, zakt en zakt vrij.

Geisers

Geisers barsten uit met stomend heet water. Het zijn hete bronnen met smalle ruimtes in hun “leidingen”, meestal aan de oppervlakte. De vernauwingen voorkomen dat het water gemakkelijk naar de oppervlakte kan circuleren, waar de warmte zou ontsnappen. Het diepst circulerende water kan het kookpunt aan de oppervlakte overschrijden (graden van 199F/93C). Het Old Faithful-gebied heeft de beroemdste geisers: sommige uitbarstingen kunnen worden voorspeld.

Fumarolen

Dit zijn stoomopeningen in de aardkorst en de heetste hydrothermale kenmerken in het park. De kleine hoeveelheid water in fumarolen verandert in stoom voordat het de oppervlakte bereikt. Fumarolen sissen, fluiten of dreunen als de stoombaan aan de oppervlakte beperkt is. Ze zijn het gemakkelijkst te zien bij koel weer.

Modderpotten

Dit zijn zure warmwaterbronnen met een beperkte watervoorraad. De zuren uit vulkanische gassen en micro-organismen breken het omringende gesteente af tot klei en modder. De consistentie en activiteit van de modderpotten varieert met de seizoenen en de neerslag.

Old Faithful – Upper Geyser basin

De Old Faithful is de beroemdste geiser van Yellowstone en komt op voorspelbare tijden tot uitbarsting. Deze tijden worden in een Nationale Parken app, op de website en in het hotel vermeld. Is toch bijzonder en de timing is vrij nauwkeurig! Het filmpje hebben we in de ochtend gemaakt. De foto’s van de Old Faithful zijn in volgorde van uitbarsting en hebben we vlak voor de zonsondergang gemaakt.

Toen we deze bijzondere attractie in 2010 bezochten, verlieten we de Old Faithful direct na de uitbarsting. We waren enorm verrast toen we deze keer ontdekten dat het Upper Geyser Basin uit het grootste aantal geysers –  in zo’n klein gebied – ter wereld bestaat. Via mooie wandelpaden loop je direct langs de bijzondere natuurverschijnselen. Deze foto’s zijn in de ochtend gemaakt.

Norris Geyser Basin

Dit gebied is een van de heetste en zuurste delen van Yellowstone en maakt deel uit van werelds grootste actieve vulkanen. Door de activiteit ontstaan er hier elk jaar nieuwe hot springs en geisers en zijn er ook die niet meer actief zijn. Ook hier zijn er hele mooie wandelpaden gemaakt, waar je uren kunt vertoeven. Toen we door de boog van het museum liepen, stonden we versteld van de enorme grootte van het terrein en het constante roken en pruttelen van de vele geisers.

Opeens kwam er tussen de rook door een grote bison onze kant op wandelen: het perfect plaatje!

Er staan overal bordjes dat je niet je handen in de bronnen moet stoppen, omdat de combinaties van alle zuren en bacteriën het vlees van je botten kan branden.

Geel
De gele kleur wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door zwavel en stinkt enorm naar rotte eieren
Donkerbruin, roest en rood
Deze kleuren worden hoofdzakelijk veroorzaakt door ijzer en verschillende soorten bacteriën
Groen
Algen zorgen voor de mooie groene kleur
Zwart/donkergroen
Een bepaalde soort alg zorgt voor deze kleur

Bijzondere mensen

We hebben zoveel vriendelijke mensen gesproken. We noemen enkele verhalen uit Yellowstone.

  • Op camping Madison ontmoetten we een gepensioneerd echtpaar uit Wyoming met een hele bijzondere camper (Lazy Days) die graag een kijkje in onze camper wilden nemen.Ze hebben ons vervolgens uitgenodigd om op de terugreis bij hen langs te komen. De 79 jarige camperaar heeft net een prachtige nieuwe Corvette gekocht en neemt ons graag voor een rondje mee. 
  • We werden op een picknick plaats aangesproken over de camper, raakten aan de praat en zijn uitgenodigd om contact met ze op te nemen, zodat ze ons het echte Texas kunnen laten zien. 
  • We werden op een andere picknick plaats door een Amerikaan aangesproken in het Nederlands. Hij had een jaar in Alkmaar gewoond.
Yellowstone NP
Komende dagen

De komende dagen willen we naar de Midway geyser basis, nog wat picknicken op mooie locaties, gaan we naar Grand Teton en komen we een week later weer terug naar Yellowstone. Hopelijk is dan het Thumb geyser basin weer open en verblijven we op een kleinere Yellowstone camping: Lewis Lake.

Deel 1 en 3 van ons Yellowstone bezoek

Lees hier deel 1

Lees hier deel 3

In de lente van het volgende jaar hebben we Yellowstone ook bezocht:

Bekijk hier de lente foto’s.