Top
Emerald Like - Yoho National Park
Category:
We rijden weer op hwy 93 richting Bow Valley Parkway

Canada is een mega groot land, maar heeft in verhouding niet zoveel wegen als in Nederland. We rijden dezelfde hwy 93 weer terug naar Banff National park. Bij Vermillion crossing stoppen we voor het ontbijt en rijden vervolgens naar Castle Junction. Je kunt daar zowel linksaf (naar Lake Louise) als rechtsaf (naar Banff) rijden op de Bow Valley parkway. Op deze weg is de snelheid van het verkeer veel rustiger, heb je kans om dieren te spotten en rijd je continue tussen de bossen. 

Een gedeelte van deze weg is tot 25 juni afgesloten geweest. Omdat we er nu toch zijn, besluiten we de gehele Bow valley parkway te rijden. Onderweg komen we een paar mooie wilde geiten en vele uitkijkpunten tegen. We twijfelen heel even om naar Lake Louise te rijden, maar het is al laat in de middag en het begint te regenen. We slaan Lake Louise dit keer over.

Bow Valley Parkway
Bow Valley Parkway
Bow Valley parkway
Bow Valley parkway
Morant’s curve

Morant’s curve is een mooi uitkijkpunt om de grote Canadese treinen te spotten. Robert herinnerde zich dat we hier in 1995 (!) ook waren gestopt en toen kwam er net een trein aan rijden. We zien vele treinspotters staan en besluiten ook te stoppen. We spreken een vrouw die ruim 30 minuten aan het wachten is en ze vertelt dat er elk uur een trein aankomt. Een half uur wachten, vinden wij prima! 

Na een kwartier begint het te regenen en onweren. Wij besluiten in de camper verder te wachten. De vrouw blijft zonder jas staan, ze wil niet weggaan, want ze wacht al zo lang. Uiteindelijk gaat ze toch weg. Wij blijven, lunchen wat en kijken ondertussen naar de treinrails. Uiteindelijk gaan wij ook weg: geen trein gezien!

Via de Kicking horse pass naar Yoho National Park

We zijn nog nooit in Yoho National Park geweest. Als we via de Kicking horse pass, een grote bergpas tussen Banff National Park (provincie Alberta) en Yoho National Park (Provincie British Colombia) Yoho binnenrijden, dan zie je toch dat elk park zijn/haar eigen charme heeft. We rijden naar onze camping Kicking horse en komen eerst langs de Spiral tunnel, dat is een treintunnel. De treinen zijn hier zo lang, dat je de trein door vele openingen via de spiraal ziet rijden. Er zijn wegwerkzaamheden en er lijkt geen plek voor de camper. We rijden door, want we hebben ook het gevoel dat vandaag genoeg op een trein hebben gewacht.

Als we aankomen op de camping, ontdekken we dat we op een open veld – tussen de bergen staan, het is een prachtig plaatje!

Morant's curve
Morant's curve
Morant's curve
Emerald lake

Er zijn vele meren, watervallen en bezienswaardigheden. We besluiten er twee te kiezen: Emerald Lake en The Natural Brigde. We gaan vroeg op pad en parkeren om 08.15 uur de camper bij Emerald Lake. Er zijn al meer bezoekers, maar het is nog niet zo druk.

Er zijn meerdere wandelpaden en wij besluiten om de route rondom het meer te lopen. De route is vlak en voor bijna iedereen goed toegankelijk. We beginnen aan de linkerkant van het meer. In het begin staat er een klein beetje wind, dat er net voor zorgt dat het meer niet spiegelglad is. Het is evengoed prachtig. Op heel veel plekken zijn banken en kun je naar het meer lopen om foto’s te maken. 

De weg terug loop je door een prachtig bos, waar je soms het meer ziet. Ook op die plekken is het meer heel fotogeniek. Door de lichtval is het water nog meer turquoise en op sommige plekken zie je zelfs hele mooie turquoise strepen. We maken heel veeeeeeel foto’s….

Emerald Lake - Yoho National Park
Emerald Lake - Yoho National Park
Emerald Lake - Yoho National Park
Emerald Lake - Yoho National Park
Emerald Lake - Yoho National Park
Emerald Lake - Yoho National Park
The Natural Bridge

Op de website van het belangrijkste plaatsje van Yoho, genaamd Field staat over deze brug het volgende vermeld:

“Natural Bridge is een indrukwekkende natuurlijke rotsformatie die de stroming van de Kicking Horse River ten westen van Field overspant, waar het langzamer stromende water van de Field vallei door een kloof begint af te dalen om samen te komen met de Amiskwi rivier. Het uitkijkpunt van de Natural Bridge biedt bezoekers de mogelijkheid om de formatie vanaf verschillende uitkijkpunten te bekijken, met uitlegborden over de fysische processen die hier plaatsvinden. De brug is gemakkelijk met de auto te bereiken op slechts 3 km van Field aan de Emerald Lake Road.

De Natural Bridge is gevormd door de eroderende krachten van het stromende water over wat ooit een waterval was. Het is een krachtige herinnering aan de grote invloed die water heeft op de vorming van het landschap. Zachtere rotsen onder de harde kalkstenen band van de Natural Bridge erodeerden sneller en de spleten in de rotsen werden breder tot de waterstroom onder de uitloper werd omgeleid.

Het uitkijkpunt dient ook als toegangspunt voor de Kicking Horse Fire Road trailhead, die leidt naar de Meeting of the Waters waar de Amiskwi River en Emerald River samenkomen met de Kicking Horse River. De fire road is populair bij langlaufers en skiërs. Wandelaars met geluk kunnen ook de minerale liksteen vinden, die elanden, herten, elanden en andere dieren aantrekt.”

Natural Bridge - Yoho National Park
Natural Bridge - Yoho National Park
Relaxen

We reizen in een rustig tempo en vinden het fijn om meerdere dagen op één plek te verblijven. We hebben niet het gevoel dat we alles “moeten” zien, dat is sowieso onmogelijk en dat nastreven lijkt ons ook heel vermoeiend. Omdat het hier nu hoogseizoen is, hebben we de afgelopen dagen een paar campings gereserveerd. Je gaat dan automatisch wel een aantal mooie dingen bekijken, omdat je een paar dagen later weer een reservering op een andere plek hebt.

We hebben genoten van Yoho met het mooie Emerald lake, the natural bridge, de camping en de prachtige weg die door dit bijzondere park loopt.

De reserveringen zijn nu “op”. We rijden nu naar Jasper National Park en zullen zien of we daar een camping kunnen boeken. Er zijn overigens ook vele -first come first serve- campings.