Bijzondere plekken en mensen
Na ons lente bezoek aan Yellowstone rijden we verder richting het westen. We hebben via Harvest Host een overnachting geboekt bij Bridger Brewing in Three Forks. Deze brouwerij heeft ook een restaurant waar mensen voor in de rij staan. Wij vinden het eten best ok, maar om voor een wrap en patat in de rij te staan……dat zouden wij niet doen.
De brouwerij ligt langs de snelweg, dat betekent dat je de volgende dag weer snel op pad bent. Nadeel vinden wij wel 24/7 verkeersgeluiden.
Zo grappig!
Robert zet alle bestemmingen en attracties vast op de Google maps kaart. Het is al een paar keer voorgekomen, dat we naar een plek rijden, die we niet geboekt hebben of waar we al een keer geweest zijn. De markeringen werken top, maar als je ze niet gebruikt of er al geweest bent, dan kun je ze beter verwijderen.
Zo rijden we naar Bridger Brewing in Bozeman. Als we aankomen, dan kloppen de instructies helemaal niet met de werkelijkheid. We komen aan op een megadruk parkeerterrein en zien helemaal geen camperplekken. Navraag binnen in het restaurant leert dat we in bij Bridger Brewing in het plaatsje Three Forks moeten zijn.
We kunnen er altijd om lachen! Google maps werkt wel top. We hadden een abonnement op RV life, maar vonden het lang niet zo overzichtelijk dan Google maps. Je moet wel vooraf de kaarten downloaden, want we hebben geen data abonnement voor onderweg.
Missoula
De volgende dag willen we weer bij een brouwerij overnachten. Deze host reageert niet. We kunnen er wel op de bonnefooi naar toe gaan, maar zien even later dat er ook een Cracker Barrel in Missoula is. Cracker Barrel is een restaurantketen, waar ze goedkoop en redelijk eten serveren. Wat Ingrid vooral leuk vindt, dat is de kleine winkel die erbij zit.
Ze hebben parkeerplaatsen voor campers waar je gratis kunt overnachten. We hebben wel eens gevraagd of het ok is om te blijven, maar meestal zijn ze verbaasd dat we het vragen. In Yellowstone was het in de nacht rond het vriespunt, in Missoula is het overdag 31 graden. Wat een verschil!
Wallace
We rijden naar het oude zilvermijn stadje Wallace. We logeren bij Gwen & Bob, een heel aardig stel dat niet zo lang geleden een klein huisje in dit plaatsje heeft gekocht. Ze reizen zelf heel veel met hun camper en vinden het leuk om mede camperaars een overnachtingsplek aan te bieden.
De vervuiling door het mijnen van zilver is hier zo erg, dat ze nog steeds bezig zijn dit aan te pakken. We kunnen ons inbeelden dat dit plaatsje in de hoogtijdagen van de zilverproductie heel florerend is geweest. Nu is het vooral vergane glorie, maar toch ook wel charmant. We eten er heerlijk Mexicaans.
We mogen langer blijven, maar kiezen ervoor om verder te gaan.
Trinity Gardens Lavender farm
Als je een Camperplaats via Harvest Host boekt, dan overnacht je bij een boerderij, kerk, brouwerij, golf resort, etc. Deze bedrijven bieden je een gratis plek en in ruil daarvoor kun je iets kopen. Deze plek is zo leuk! Ze hebben een hele kleine winkel met zelfgemaakte producten van lavendel. We kopen er deodorant, lavendelblaadjes en lavendelolie. Echt heerlijk!
We kunnen ons voorstellen dat overnachten hier nog mooier zal zijn als de lavendel in bloei staat.
Mooie overnachtingsplaatsen
Vervolgens overnachten we in de staat Washington bij drie stellen op hun erf. Het eerste koppel woont in een prachtige villawijk in het bos (Bellevue). Het tweede koppel woont in een heel rustig dorp en heeft een mooi zitje voor de camperaars gemaakt (Mount Vernon). Het laatste stel woont bovenop een berg waar we prachtig uitzicht hebben op de vallei (Everson).
Lynden – een stukje Nederland
We krijgen de tip om door het plaatsje Lynden (in de staat Washington) te rijden. Begin 20e eeuw zijn hier een flink aantal Nederlanders naar toe geëmigreerd. Ze hebben er nog steeds een grote gereformeerde kerkgemeenschap. Dat laatste zien wij niet, we hebben er ook niet naar (uit)gekeken.
Wat we bijzonder vinden is de hoofdstraat, met aan het begin en halverwege een molen. Je hebt het gevoel dat je in de Zaanbocht in Wormerveer loopt. Er is zelfs een Dutch Bakery in de straat aanwezig. Ze verkopen poffertjes, verschillende soorten Nederlands gebak, brood, en o.a. hagelslag. Echt grappig!
De grens over naar Canada
Als je vanuit Vancouver Island naar Amerika gaat, dan controleert de Amerikaanse douane de camper op aanwezigheid van groente, fruit, etc. Indien je deze producten in de camper hebt, dan nemen ze het van je af. Wij kunnen ons niet voorstellen dat ze het weggooien…..maar in plaats daarvan wel elke dag met een gratis groente- en fruitmand thuiskomen ?
Toen wij de grens overstaken vanaf Waterton Lake (Canada) naar Glacier National Park (Amerika) was er geen enkele controle. Het lijkt overal wel anders te gaan. We kunnen ons niet herinneren of Canada deze regels ook hanteert, maar dat zullen we snel ontdekken.
Bij aankomst aan de Canadese grens zit een niet al te vrolijke Canadese douane-beambte achter het loket. Het eerste wat hij doet, is schreeuwend laten weten dat we door moeten rijden. Vervolgens vraagt hij om ons kentekenbewijs. Als we hem het kleine kaartje laten zien zegt hij: “ik snap niet dat de Amerikaanse grenswacht dit geaccepteerd heeft”. Vervolgens doet hij het zelf ook en laat ons door ?
Campbells Honey Farm
Onze eerste overnachtingsplek in Canada is bij Campbells Honey Farm in Abbotsford. We hebben zo’n zin om hier naar toe te gaan. We zijn gek op honing en vinden het zo leuk als je het rechtstreeks bij de boerderij kunt kopen.
Zodra je aan komt rijden, dan zie je meteen het vrolijke rode huisje met de gezellige, beschilderde ramen. Bij binnenkomst worden we verrast door de vele soorten honing en alle overige producten die met bijen te maken hebben. Wat ook verrassend is, dat is de prijs! Een Canadese dollar is ? 0,67 en daardoor heb je het gevoel dat je alles met korting koopt. De honing is sowieso helemaal niet duur. We kopen 6 kg honing en een fles honingwijn.
Wat een aardige mensen zijn hier! De eigenaren hebben altijd bijen gehouden en zijn na hun pensionering dit mooie bedrijf gestart.
Een klant vraagt ons of we uit Nederland komen. Robert zegt: “Zag je onze Nederlandse nummerplaten?” “Nee, dat niet. Ik hoorde het aan jullie Nederlandse accent”, antwoordde hij. Zijn vader is vanuit Westzaan naar Canada geëmigreerd, zo grappig!
Camper opslag
In Houston hebben we vorig jaar een overdekte afgesloten camperopslag gehuurd. Deze stalling was alleen voor onze camper en was voorzien van een druppellader. In Vancouver is dit type opslag bijna niet te vinden. We hebben nog ruim twee weken voor we terugvliegen naar Nederland en besluiten om ter plekke op zoek te gaan.
Op een gegeven moment vinden een opslag die de eerste vier weken gratis aanbiedt. Als we ter plekke een kijkje gaan nemen, dan zien we zoveel zwervers rondhangen bij de opslagplek. Gaan we ons “camperkind” daar achterlaten? Nee!
Peace Arch RV Park – Vancouver – Surrey
Op internet lezen we dat Peace Arch RV park ook een camper opslag plek aanbiedt. Zodra we aankomen rijden, dan vinden we het er al gezellig en verzorgd uit zien. Binnen no-time hebben we alles geboekt en kunnen we met een goed gevoel de camper achter gaan laten.
De mensen zijn ook hier zo aardig. We zien dat deze camping veel wordt geboekt door Nederlanders die hun huurcamper weer moeten inleveren in Vancouver. Er zijn ook veel permanente bewoners op dit park.
Het is hier heerlijk vertoeven. Het zwembad is zo warm als een hot-tub, er zijn veel bloeiende bloemen en er is schoon sanitair. Het centrum van Vancouver is ook prima te bereiken met het openbaar vervoer. Je moet daarvoor wel een stukje lopen naar de bushalte.
Mooie mensen
Voordat we de oversteek met de camper maakten, moest er ook een verzekering worden afgesloten. Nu weten we dat er drie verzekeraars zijn die dit aanbieden, maar dat was in het begin van onze zoektocht niet duidelijk. We kregen destijds de tip om met een Canadese ANWB of iets dergelijks contact op te nemen. Via internet kwam Robert bij J. terecht. J. begon meteen met allerlei bedrijven te bellen en heeft veel moeite voor ons gedaan. Het is uiteindelijk niet gelukt, maar J. nodigde ons direct uit voor een bezoek aan hem en zijn vrouw in Vancouver.
Vorig jaar zijn we niet tot Vancouver gereden, maar nu zijn we er wel! We krijgen een uitnodiging voor de lunch bij hen thuis en J. wil ons zelfs ophalen. We aanvaarden de uitnodiging, maar rijden zelf met de camper naar hun mooie huis. We hebben zo’n gezellige dag gehad met deze bijzondere mensen. J. is een voormalig speedboot racer en een enorme liefhebber en verzamelaar van oldtimers en andere bijzondere spullen. Zijn vrouw heeft met het afspeuren op allerlei markten ook een deel van de verzameling vergaard.
Deze lieve mensen hebben zulke leuke en interessante verhalen. Ze zijn in het bezit van bijvoorbeeld de Honda NSX auto van Paul Walker, de verongelukte acteur van The Fast & The Furious. Ook de formule 1 auto waar Stirling Moss diverse keren mee verloren heeft, staat in de garage. Elke keer als Stirling Moss en zijn echtgenote op visite kwamen, werd hij herinnerd aan de nederlaag. Elke auto en elk onderdeel in de garage heeft een prachtig verhaal.
Het zou geweldig zijn als we alle leuke mensen die we ontmoet hebben, eens samen zouden kunnen laten komen. We weten zeker dat ze stuk voor stuk met elkaar op kunnen schieten. Ook J&K hebben voor altijd een plekje in ons hart en dat begon allemaal met een vraag via de mail over verzekeringen!
Next stop
Nederland!!
Travel across Canada and America with your own motorhome?
Are you also interested in traveling through Canada and America with your own RV? Read here what you need to take care of!
Want to watch more videos?
Click here for our TikTok accouint