Top

Je hebt het voornemen om langere tijd te gaan reizen. Wat doe je met je werk? Neem je ontslag? Neem je een sabbatical? Heb je een eigen bedrijf? Kun je ook op afstand werken?

Voorafgaand aan je reis kun je niet voorspellen wat er allemaal op je pad komt en ook niet wat het effect daarvan is op je (werkzame) leven. Heb je zoveel ideeën opgedaan, dat deze niet meer in je huidige functie zijn in te passen? Of ben je na terugkomst blij dat je weer in je ritme zit?

Over het topic werk is zoveel te vertellen! Om het overzichtelijk te houden, hebben we deze blog in drie delen opgesplitst:

  1. Onbetaald verlof van je functie in loondienst
  2. Werken tijdens je reis, in loondienst of als zelfstandige
  3. Langer dan 8 maanden reizen, uitschrijven Basisregistratie Personen (hierna: BRP) en werken
1. Onbetaald verlof

Door het kiezen voor een onbetaald verlof, stel je een eigenlijk een definitieve beslissing uit. Je hebt afspraken gemaakt, dat je na je reis weer bij je werkgever kunt terugkeren. Welke rechten en plichten er van toepassing zijn bij het aanvragen/opnemen van een sabbatical, hebben we beschreven vanuit onze eigen ervaring. 

Let op! Een organisatie is niet verplicht om je voor een langere periode vrij te geven ? met recht op terugkeer naar een baan. Er zijn 2 soorten verlof waarbij dit wel het geval is. Deze zijn nl. bij wet geregeld. Dat is bij ouderschapsverlof en bij langdurig zorgverlof. Deze twee laten wij buiten beschouwing, omdat dit een reisblog is!

Check de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO)

Heeft de organisatie waar je werkt een collectieve arbeidsovereenkomst? Dan is stap 1 het zoeken naar het artikel waar onbetaald verlof in beschreven staat. Bij de gemeentelijke CAO staat o.a. het volgende vermeld: ?Bij > 1 jaar in dienst kun je een verzoek indienen voor minimaal 1 en maximaal 18 maanden onbetaald verlof. Je kunt in een periode van vijf jaar maximaal 18 maanden onbetaald verlof opnemen. Het verzoek voor onbetaald verlof moet je tenminste 3 maanden voor de gewenste ingangsdatum indienen. Betaalde arbeid verrichten tijdens je onbetaald verlof is niet toegestaan. Onbetaald verlof tussentijds beëindigen kan alleen na toestemming van de werkgever?.

Geen CAO

Indien jouw werkgever geen cao of aanvullende arbeidsvoorwaarden heeft over onbetaald verlof, dan ben je afhankelijk van de gunfactor van je werkgever. Om toch verlof op te kunnen nemen, kun je jouw werkgever eventueel een van de onderstaande suggesties aanbieden:

Je zoekt zelf een tijdelijke vervanger en brengt je kennis over

Je stelt voor om in een rustige periode te vertrekken

Je brengt je enthousiasme over en maakt duidelijk wat deze trip voor jou betekent

Als je geen toestemming krijgt, dan zit er niets anders op dan je baan op te zeggen. Vertrouw op je eigen capaciteiten! Tijdens een langdurig verlof zul je merken dat je brein leeg raakt van alledaagse, vaak nutteloze, gedachten. De ideeën-stroom komt volledig op gang en wie weet wat het je allemaal gaat brengen.

2. Werken tijdens je reis, in loondienst of als zelfstandige

Wil je tijdens je reis bij je werkgever blijven werken? Vraag dan naar de mogelijkheden van online op afstand werken (remote working). Je kunt ook op zoek gaan naar een baan waar remote working tot de mogelijkheden behoort. Wellicht ben je zelfstandig ondernemer en kun je online werken vanuit je camper/hotel/appartement. Met een online beroep, heb je tenslotte alleen wifi, een laptop en klanten nodig!

Let op! Reis je langer dan 8 maanden, in een periode van een jaar? 

Dan verplicht de overheid je tot uitschrijving van de Basisregistratie Personen (BRP). Je blijft wel Nederlander, maar bent geen ingezetene van Nederland meer. Uitschrijving is niet zonder consequenties! Zie onze blog uitschrijving BRP voor meer informatie.

Ben je nog geen zelfstandig ondernemer, maar denk je erover om dit te worden? Regel dan voor je uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) dat je wordt ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. In de periode van je BRP uitschrijving is dit namelijk niet meer mogelijk. Meer informatie over uitschrijving en een onderneming komt aan bod in deze blog.

Hoe lang kun je op vakantie? Tot je baas je gaat missen en hij ontdekt dat hij het werk zonder jou kan doen

3. Langer dan 8 maanden reizen, uitschrijven BRP en werken

Je gaat langere tijd reizen en je blijft wel/niet werken. De overheid wil dat je je uit laat schrijven uit de BRP. Maar wat zijn de regels en consequenties van deze uitschrijving? In onderstaand schema hebben we de meest voorkomende scenario?s beschreven en wat de effecten hiervan zijn.

Wanneer moet ik mij uit de Basisregistratie Personen (BRP) laten uitschrijven?
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP. Bron

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat regels. Wil je meer informatie over de overheidsregels, voorwaarden van verzekeraars, woonadres, briefadres, etc.? Check dan snel onze andere blogs.

Tip!
Wil je als reiziger geld blijven verdienen? Dan zijn er vele mogelijkheden. In de blog Earning Money geven we tips over hoe je, onafhankelijk van een vaste tijd en vaste locatie, online geld kunt verdienen!

Tip!
Sommige pensioenfondsen verplichten, tijdens een onbetaald verlof, doorbetaling van de pensioenpremies. Je moet dan zowel het werknemers- als werkgeversdeel betalen. Zie onze Pensioen blog voor meer informatie.