Veel gestelde vragen
Als je langer dan 8 maanden binnen één jaar gaat reizen, dan moet je worden uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit heeft consequenties voor o.a. je AOW opbouw en je verzekeringen. Lees hier in deze blog alles over.
We hebben een aantal handige checklisten gemaakt, die een goede voorbereiding op je mooie reizen zullen zijn. Klik hier om de blog over voorbereiding te lezen en de checklisten te downloaden. De checklisten zijn:
- Informatie over gevolgen van uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP)
- Voorbereiding op een lange reis
- Travel Essentials voor een lange vliegreis
- Travel Essentials voor een lange kampeerreis
Als je onbetaald verlof hebt aangevraagd en gekregen is het verstandig om te vragen of de pensioenopbouw wordt voortgezet. Bij bijv. het ABP moet de pensioenopbouw tijdens het verlof worden voortgezet. Omdat je onbetaald verlof opneemt, zal je werkgever niet het werkgeversdeel van het pensioen betalen. Dit kan, afhankelijk van de hoogte van je inkomen en het aantal uren dat je werkt, oplopen tot een bijbetaling (vanuit jouw zijde) van duizenden euro’s.
Wil je hier meer over lezen? Lees dan deze blog!
De kosten worden door een aantal elementen bepaald:
- In welk land huur je de camper?
- Met hoeveel personen ga je reizen?
- Hoelang en welke afstand ga je reizen?
- Wanneer boek je de camper? In Canada en Amerika worden vaak vroegboekkortingen gegeven
In de blog Camper huren in Nederland en Camperhuur USA & Canada kun je hier meer over lezen.
Als je de aanschafprijs van de camper buiten beschouwing laat en geen woning met kosten tijdens het reizen achterlaat, dan is het camperleven juist heel goedkoop!
Als je “vrij” staat, dan helemaal! Het hangt natuurlijk af van je persoonlijke wensen. Reis je bijv. naar Zwitserland? Je zult daar veel meer uitgeven aan boodschappen, dan in Spanje en Portugal. In onze blog Later of Nu vind je een excel sheet, waar je overzichtelijk je financiële situatie kunt inschatten.
We zijn blij met alle aankopen, met uitzondering van de achteruit-rijcamera. Dat ligt overigens niet aan de camera, maar aan de plek waar deze is gemonteerd.
Om ons gevoel van vrijheid te vergroten hebben we zonnepanelen (met omvormer en accu), een Ogo toilet en een Clearly filtered waterkan gekocht. Door deze aankopen vinden wij het nu heel leuk om “vrij” te kamperen. We hebben onze eigen stroomvoorziening, een heel goed toilet dat geurvrij en makkelijk te legen is en een waterkan die uit al het water chemicaliën, etc. verwijderd.
Afhankelijk van het aantal reisdagen en het feit of je nog bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) kies je een reisverzekering.
In de blogs over de gewone reisverzekering en een reisverzekering zonder BRP inschrijving, leggen we uit wat je het beste kunt doen.
Toen wij waren uitgeschreven, hebben we de reisverzekering van Allianz Globetrotter met medische kosten (zonder zorgverzekering in NL) gekozen.
Als je bent uitgeschreven uit Nederland, omdat je langer dan 8 maanden-binnen 1 jaar reist, dan blijft je zorgverzekeringsplicht gewoon doorlopen.
Als je geen eigen woning en/of inkomen hebt, dan kun je de zorgverzekering opzeggen. De ziektekosten kun je dan bijv. bij Allianz Globetrotter bijverzekeren. Alle verzekeringen die je afsluit, moeten voor uitschrijving zijn afgesloten!
De wegenbelasting is een houderschapsbelasting. Je blijft de “houder” van je voertuig, daarom moet je de wegenbelasting blijven betalen. De camperverzekering keert overigens bij schade niet uit als je geen wegenbelasting betaalt.
Als je bent uitgeschreven dan geeft je camperverzekering waarschijnlijk geen dekking meer. Bijna al je verzekeringen vervallen automatisch bij uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP).
Je blijft houder van je voertuig. Je blijft verplicht om wegenbelasting te betalen en je voertuig APK te laten keuren. De wegenbelasting en APK plicht vervallen als het voertuig geschorst is. Maar dan mag het voertuig zich niet op de openbare weg begeven. Wil je hier meer over weten klik dan hier.
Meer weten over de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW)? Klik dan hier.
Door het lange reizen wordt je verplicht om je uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Je blijft gewoon Nederlander!
- Wat leuk dat jullie dit doen, zelf zou ik het nooit durven
- Wat een mooie camper!
- Missen jullie de kinderen niet?
- Hoe gaat het financieel met jullie?
- Hoeven jullie niet meer te werken?
- Wat doen jullie de hele dag?
Soms zijn we ergens en dan zouden we het leuk vinden om dat ter plekke met ze te delen. Als alternatief doen we dat meestal via Facetime.
Onze kinderen zijn zelf ook reislustig en genieten van het leven. Zij vinden het heel gaaf, dat we met een camper de wereld verkennen. We hebben zo’n unieke band, dat we elkaar alles gunnen! Als we elkaar willen zien, dan komen ze bij ons langs of wij gaan naar hen toe!
Voor het online contact met het thuisfront gebruiken we in Europa ons Vodafone/Ziggo 4G data abonnement. Voor Noord-Amerika hebben we Starlink besteld.
Nee hoor! We vinden het samen heel gezellig! We vinden het ook heel fijn om nieuwe mensen te ontmoeten. We zijn ook elke keer verrast door al het mooie dat de wereld ons te bieden heeft.
Via Facetime hebben we ook veel contact met onze kinderen. Ze komen ook regelmatig langs, als we onderweg zijn.
Voor het online contact met het thuisfront gebruiken we in Europa ons Vodafone/Ziggo 4G data abonnement. Voor Noord-Amerika hebben we Starlink besteld.
Onze (schoon) kinderen zijn onze allerbeste vrienden! Onderweg ontmoet je heel veel verschillende mensen. Net als thuis heb je met de ene persoon wel een klik en met de andere persoon niet.
Maar dat is het mooie van reizen, je bent zo vrij als je maar wilt zijn. Ook in het onderhouden van de contacten die je onderweg op doet. We hebben in de afgelopen jaren wel hele bijzondere mensen ontmoet. Met een aantal hebben we nog regelmatig contact en hebben we echt in ons ❤️ gesloten.
We krijgen deze vraag regelmatig van mensen die zelf gepensioneerd zijn. We vragen dan meestal: Wat doen jullie de hele dag?
Wij genieten van het leven! We wandelen, fietsen, doen niks, lezen een boek, leren iets nieuws, schrijven iets op de website, fotograferen, doen onderzoek naar dingen die we belangrijk vinden, helpen onze kinderen, gaan op bezoek of krijgen bezoek, etc.
Het beste besluit is dat we naar ons gevoel zijn gaan luisteren. Voelt iets goed? Maakt niet uit wat het is, dan doen we het. We weten inmiddels dat dit altijd goed is.
Het mooie is dat de ideeën zo in je hoofd “opkomen” en dat je meestel meteen een besluit neemt. De aanschaf van de camper was o.a. zo’n moment.
Deze boeken hebben ons enorm verrijkt. Het is kennis die je niet op school, van je ouders en je omgeving leert. De boeken zijn leuk om te lezen en laten je eerlijk naar jezelf kijken.
Als je door een sleutelgat kijkt, dan zie je niet wat er links, rechts en achter je plaatsvindt. Zo kunnen we achteraf ons leven, van de afgelopen 20 jaar samenvatten. We waren altijd hongerig naar kennis en deden hele leuke dingen, maar altijd in hetzelfde kringetje. Daar is niets mis mee! Het overgrote deel van de mensen vindt dat heel prettig.
Door het lezen van de boeken is ons blikveld enorm verruimd en deze ontwikkeling stopt nooit meer.
Wij vinden het geweldig!
Er zijn twee manieren om een website te maken: een snelle manier en een minder snelle manier. Wij hebben een standaard pakket gekocht en hebben dit naar onze wensen aangepast. In deze blog kun je er meer over lezen.
Je vraagt dit aan bij de Amerikaanse overheid. We hebben hier een handig stappenplan voor gemaakt dat je ook kunt downloaden.
Het belangrijkste verschil is de tijd die je in Amerika mag verblijven. Met een ESTA is dit 3 maanden, met een visa 6 maanden. Je kunt hier meer lezen over de verschillen en wat voor jou de beste keuze is.
We zijn heel blij met onze aankopen! Daarom hebben we deze producten in “nice to have” geplaatst. Op deze manier heeft de geïnteresseerde een ingang naar de winkel waar het te koop is. We leveren zelf geen producten, we hebben ook geen affiliate links toegevoegd.
We hebben op dit moment niet de intentie om een bedrijf te starten. Mocht dat in de toekomst anders zijn, dan zullen we dat op de website vermelden. Voor het starten van een onderneming moet je ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
Vul het contactformulier in. Misschien kunnen we je helpen!