Top
Inschrijven BRP 2
Category:

We hebben veel blogs geschreven over de gevolgen van een uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (hierna BRP). Maar wat moet je doen om weer te worden ingeschreven in de BRP?

Je gaat naar de website van de gemeente en overlegt de volgende informatie:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Een bewijs van bewoning

Indien je geen woning hebt, dan kun je een woon- of briefadres van iemand anders opgeven. De woon/briefadresgever vult een toestemmingsformulier in en jij geeft aan waar je de komende periode gaat verblijven. Bij een briefadres woon je namelijk niet op het adres van de briefadresgever, dat is alleen een adres waar je bereikbaar bent voor alle instanties en waar je officieel weer op bent ingeschreven als ingezetene van Nederland. Na akkoord van de gemeente, kun je worden uitgenodigd op het stadhuis voor een persoonlijk gesprek.

Indien je geen briefadresgever hebt, dan is de gemeente verplicht om als briefadresgever voor jou op te treden. Dit hoeft niet de gemeente te zijn waar je voorheen woonde of waar je gaat verblijven.

Let op! Een woonadres kan mogelijke fiscale gevolgen hebben voor zowel jou als de woonadresgever. Check bijgaande link en/of bel met de belastingdienst.

Mag je een vakantiewoning als adres opgeven?

Een vakantiewoning waar permanente bewoning is toegestaan, kan worden gebruikt als woonadres. Ben je zelf de eigenaar van de woning, dan heeft een woonadres geen fiscale gevolgen. Ben je niet de eigenaar van deze woning en is het voor de eigenaar van de recreatiewoning een tweede woning? Check ook in dit geval vooraf bij de belastingdienst de fiscale gevolgen van jouw inschrijving op dit adres.

Een vakantiewoning waar permanente bewoning niet is toegestaan, kan niet worden gebruikt als woonadres. Je kunt in dat geval een briefadresgever zoeken of de gemeente als briefadresgever gebruiken. In de praktijk recreëren bewoners van een vakantiewoning 365 dagen per jaar.

Huren van een woning via een woningbouwvereniging

Mocht je in aanmerking komen voor een huurwoning, dan vereist de woningbouwvereniging diverse documenten:

  1. Inkomensverklaring van de belastingdienst
  2. Inschrijving brp
  3. Huurdersverklaring

1) De inkomensverklaring kun je downloaden via mijnbelastingdienst.nl – mijn gegevens – inkomensverklaring

2) Een inschrijving BRP heb je niet, maar je kunt volstaan met een uittreksel dat je kunt opvragen bij de Registratie Niet Ingezetenen (RNI). Na je uitschrijving uit de BRP, zijn namelijk al je gegevens automatisch naar de RNI overgeheveld. Er zijn in Nederland een aantal gemeenten die een RNI loket hebben, waar je digitaal de benodigde gegevens kunt bestellen.

3) Een huurdersverklaring krijg je via de woningbouwvereniging en moet je ondertekenen.

Belasting

Als je gedurende je uitschrijving inkomen of een eigen woning in Nederland had, dan bleef je belastingplichtig tijdens je uitschrijving. Had je dat niet, dan ben je vanaf de datum van herinschrijving in de BRP weer belastingplichtig. Heb je de belastingdienst een correspondentieadres opgegeven? Stuur dan per post een brief met je nieuwe inschrijfadres. Anders blijven ze het correspondentieadres gebruiken. Voor meer informatie zie onze blog over de belastingdienst.

Zorgverzekering

Had je gedurende je uitschrijving geen zorgverzekering? Vanaf het moment van herinschrijving ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten.