Top
Schoon water in de camper
Category:

Zodra je Nederland uitrijdt, dan ervaar je een andere smaak en geur van het water. Dat komt omdat er in de meeste Europese landen chloor en soms ook fluoride aan het water wordt toegevoegd. Het Nederlandse drinkwater bevat bij enkele waterleidingbedrijven een kleine hoeveelheid chloride en bij allemaal fluoride. Fluoride wordt niet meer actief toegevoegd, maar zit van nature in de bodem en bereikt dan het grondwater. Chemische fluoride uit bijv. tandpasta belandt in het oppervlakte water. Dit grond/oppervlakte water wordt gebruikt om drinkwater van te maken.

We willen tijdens het reizen gezond water drinken. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar flessen water en naar systemen die het water reinigen. We vertellen je er meer over in deze blog.

Water quote
W.H. Auden
Flessen water

Water uit flessen bevat chloride en soms ook fluoride. Toen wij dit voor de eerste keer ontdekten, waren we enorm verbaasd. Chloride wordt in sommige landen in grote hoeveelheden aan het leidingwater toegevoegd om de bacteriën te doden. Of dat echt gezonder is, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Om het ook aan flessen “bron”water toe te voegen, vinden wij vreemd. Van het merk Nestlé zijn we water – speciaal voor het maken van babyvoeding – tegengekomen met de hoogste concentratie chloride van allemaal. 

Elke keer flessen kopen geeft een enorme berg aan plastic afval. Mede door de toevoeging van fluoride en chloride in dit water en de berg afval die we produceren valt de keuze voor flessen met water voor ons af.

Waterzuiveringssystemen

Er zijn verschillende methoden om het water te zuiveren. Door bijv. omgekeerde osmose of gebruik maken van filters. Je kunt systemen in laten bouwen of je kiest voor een kan. Daarbij is het voorafgaand aan je keuze belangrijk om te bepalen wat je wilt verwijderen uit het water. Wij vinden smaak van water belangrijk, maar nog belangrijker dat chloor, fluoride en andere chemische stoffen uit ons water worden verwijderd. Een hele goede website vinden wij Waterfilterguru.com. Deze Amerikaans website staat vol met interessante informatie en testresultaten.

Camper/Caravan watertank

Onze camperdealer raadt om de onderstaande redenen het drinken van water uit de camper-watertank af. Ook bij het gebruik maken van een filter in de watertank of een zuiveringssysteem onder je keukenspoelbak.

 • Bij een tweedehands camper weet je niet waar de vorige eigenaar de tank mee heeft gevuld en met welke chemische materialen de tank is gereinigd
 • Er ontstaan altijd schimmels, bacteriën en biofilm in de tank

Mede om deze redenen viel voor ons een inbouw systeem af.

Clearly filtered

Clearly filtered waterkan

Berkey waterfilter

Berkey waterfilter

Waterkan/tank

Berkey waterfilter
Na veel onderzoek kwamen we tot de conclusie dat de Berkey waterfilter voor ons ideaal zou zijn. Dit filtersysteem heeft standaard twee filters die meer dan 200 vervuilingen verwijderd. Waaronder chloride en deels fluoride. Speciaal voor landen waar het fluoride gehalte in het water veel hoger is, kun je er twee fluoride filters bijkopen. Alle filters gaan tot tien jaar mee! De aanschaf is wel een grote uitgave, maar je bent dan wel meteen voor tien jaar klaar. We hebben de fluor filters er niet bij aangeschaft. De verkoper vertelde dat er in die specifieke filters een actief aluminium wordt gebruikt, waarvan enkele resten in het water achterblijven. Dit staat ook vermeld in een onderzoek op Waterfilterguru.com. Wij hebben de Big Berkey gekocht bij aHealtylife en die vermeldt het onderstaande over de Berkey:

 • Bewezen de beste
 • Filtert virussen voor 99,999% eruit
 • Filtert bacteriën, cysten en parasieten voor meer dan 99,9999% eruit
 • Filtert bestrijdingsmiddelen zo goed eruit dat het niet meer meetbaar is
 • Filtert zware metalen voor meer dan 95% eruit (tot 100% met fluoride/arsenicum filters
 • Filtert PFOA/PTFE (teflon) voor meer dan 99,9% eruit 
 • Wij hebben zelf ook nog een eigen test gedaan naar lood in het water, en hoe goed de Berkey dat weet te filteren
 • Werkt op basis van zwaartekracht: milieu vriendelijk
 • Makkelijk mee te nemen: geniet overal van schoon water
 • Filters gaan jarenlang mee (2 – 10 jaar)
 • Van 304 RVS en dus niet van kunststof
 • Wordt geleverd met 2 filters, uit te breiden naar 4
 • Behoud de natuurlijk voorkomende mineralen in het drinkwater

Clearly filtered

We hadden de Berkey net besteld en toen stuitten we op Clearly filtered. Een waterkan met een vervangbaar filter. Dit filter verwijderd meer dan 365 van de meest vervuilende stoffen uit het leidingwater, waaronder chloride en fluoride. De filters moeten, bij gebruik door 2 personen, elke drie maanden worden vervangen. De smaak en de mineralen blijven behouden. Op de website van Clearly Filtered staat:

The Most Powerful Water Pitcher on the Market

Traditionally, water pitchers have not been serious filtration devices. The Clearly Filtered® Water Pitcher with Affinity® Filtration Technology changes everything, removing up to 99.9% of 365+ harmful and dangerous tap water contaminants. That’s more than the 3 leading brand name pitchers combined.

 • Filter included with Affinity Filtration Technology
 • Independently tested to NSF standards 42, 53, 401 & 473
 • Targets Fluoride, Lead, BPA, Glyphosate, PFOAs, Hormones & over 365 of the most harmful tap water impurities
 • Our intelligent technology does not target beneficial minerals
 • 100% BPA/BPS-Free medical-grade Tritan materials
 • Average filter life: 100 gallons (replace every 4 months* on average)
 • Capacity: 80oz or 10 cups

Deze kan en filters komen uit Amerika en kun je in Nederland laten afleveren.

Onze ervaring

We zijn met beide apparaten nog steeds heel tevreden. We kwamen voordat we de Berkey in de camper zouden gebruiken, al tot de conclusie dat deze veel te groot is voor de camper. Deze Berkey staat inmiddels bij onze kinderen. Die zijn er heel blij mee en gebruiken het water voor koken, drinken, planten water geven, afspoelen van groente, fruit, etc.

De Clearly filtered is echt geweldig! Toen we in Frankrijk waren, merkten we pas hoe heerlijk het is: je vult de kan met naar chloor ruikend leidingwater en even later heb je heerlijk fris water. Geen gedoe meer met flessen kopen en checken of er nog genoeg water is. Door het compacte formaat is de kan tijdens het rijden makkelijk in de koelkast of gootsteen te plaatsen. 

Van alle accessoires die we er in de loop van de tijd hebben bijgekocht, vinden we dit een van onze beste aankopen!

Tot slot

Er zijn heel veel websites te vinden met onderzoek naar fles- en leidingwater. Doe vooral je eigen onderzoek en kies wat bij jou het beste past. Na het kijken van dit filmpje heb je waarschijnlijk geen zin meer in leiding- of flessenwater.