Top
Never ending footsteps
Category:

We schrijven regelmatig blogs over de mooie natuur waarin we verblijven en de aardige mensen die we tegenkomen. Maar hoe gaat het met ons? Vinden we lange tijd reizen nog leuk? Missen we ons gezin? Reizen we elke dag? Is het veel werk om te verplaatsen? Lopen we tegen onverwachte dingen aan? Hoe is het met de camper? In deze blog vinden we het leuk om jullie een kijkje in onze manier van leven te geven.

Hoe gaat het met ons?

Het gaat goed! Sinds een aantal jaar hebben we geleerd los te laten waar we geen invloed op hebben, hardop te dromen en vervolgens te manifesteren, bewust te genieten en bovenal: elke dag heel dankbaar te zijn. Dankbaar voor elkaar, voor onze kinderen en hun partners en dankbaar voor onze keuzes. 

We zijn altijd rond 06.30 uur wakker en wij vinden het heerlijk om de dag te beginnen met een Wim Hof ademhaling en/of een meditatie. We voelen ons gezond en energiek. Het camperleven is eenvoudig, ontspannen en overzichtelijk – ook qua onderhoud. We houden o.a. van wandelen in de natuur, yoga, lezen, creatief bezig zijn en niets doen. We hebben geen televisie. Voor ons gevoel voorkomen we daarmee dat er een hoop negativiteit in onze gedachten komt en we houden veel tijd over!

Emerald pools trail - Zion NP - USA
Emerald pools trail - Zion NP - USA
Is langere reizen maken leuk?

Voor ons wel! Het voelt voor ons niet als reizen, maar als een manier van leven. Op dit moment vinden we de afwisseling van de prachtige natuur die we zien en de vele mensen die we ontmoeten zo bijzonder om te ervaren. Toen Carmen & Lorenzo met ons meereisden wisten we vooraf waar we naar toe zouden gaan. Wij plannen zelf niet ver vooruit en de flexibiliteit die hierdoor ontstaat, geeft ons leven een enorm gevoel van vrijheid. 

Missen we ons gezin?

Ja en nee.

Ja, omdat we zoveel van ze houden! We vinden het leuk om met z’n 6-en te brainstormen, hebben leuke gesprekken, delen onze dromen en vinden het leuk om elkaar te knuffelen. Dat laatste gaat helaas niet op afstand. Het is ook fijn om alles wat we hier beleven, persoonlijk met elkaar te kunnen delen. Hoe mooie foto’s en films je ook maakt, het gevoel dat je ervaart kun je niet digitaal delen. Het voelde daarom ook heel leeg in de camper toen we Carmen & Lorenzo bij de luchthaven hadden achtergelaten.

Nee, omdat we elkaar vaak spreken via Facetime en alle vier de (schoon) kinderen heel druk zijn om hun eigen leven vorm te geven. Houden van is ook loslaten, dat beseffen we heel goed. Toen we, na het vertrek van Carmen & Lorenzo, eenmaal weer op pad waren naar nieuwe bestemmingen, waren onze tranen door hun afscheid weer opgedroogd. Iedereen reist in zijn/haar leven naar een volgende bestemming en we weten zeker dat we in de toekomst onze gezamenlijke dromen in vervulling zien gaan.

Reizen we elke dag?

Het hangt er vanaf waar we zijn en waar we naar toe willen. De afstanden tussen nationale-provinciale-state parken en ook steden zijn in Canada en Amerika enorm. Er zijn hele stukken land, waar niets is! In dat geval boeken we een Boondocker of camping plek voor één nacht en rijden we de volgende dag weer verder. Als we ergens zijn waar we het leuk/mooi of gezellig vinden, dan blijven we net zolang tot we het gevoel hebben dat het tijd is om weer verder te gaan. 

Is het veel werk om te verplaatsen?

Onze camper zit niet stampvol met spullen, alles heeft een eigen plek. We zijn daarom snel weer op pad. Als we vertrekken dan doen we meestal het volgende:

Buitenkant

 • Dumpen van afvalwater (indien nodig)
 • Legen toilet (urinegedeelte)
 • Vullen water (indien nodig)
 • Hydraulische poten intrekken
 • Voorraam schoonmaken (doet Robert vaak)
 • Starlink van dak halen

Binnenkant

 • Alle kastjes sluiten
 • Waterfilter-kan in de gootsteen zetten
 • Stoelen weer omdraaien
 • Stofzuiger door de camper halen
 • Bedden omhoog en beddengoed opvouwen, zodat alles onderweg kan ventileren

We gaan schoon op pad en komen schoon aan op de volgende plek! Als we boodschappen willen doen en moeten tanken, dan zoeken we altijd een mogelijkheid om dit op de route te doen.

Arches NP - USA
Arches NP - USA
Lopen we tegen onverwachte dingen aan?

Ja, elke dag! Je weet nooit wie je ontmoet, waar je terechtkomt, wat het weer is, welke dieren we zien, etc.

Een paar voorbeelden……

De ontmoetingen

We zijn door reistips van Boondockers hosts en mensen die we onderweg tegenkomen, onverwacht naar hele leuke plekken geweest.

In Denver stonden we naast een gepensioneerd stel die we maar vijftien minuten hebben gesproken en ons uitnodigden om met hen en andere koppels naar Mexico te reizen.

We stonden op een camping, toen een vrouw (Dru) hoorde dat we nog geen overnachtingsplek in Albuquerque hadden en zij ons een plek aanbood bij haar 91 jarige moeder voor de deur.

We hebben nog steeds contact met Les, die met zijn vrouw Darlene in het leukste dorp woont met de leuke buurman Warren. We hebben ook nog steeds contact met Yoka die we via Facebook en later live (zie Niagara falls) hebben ontmoet.

Op een camping in Elephant Butte Lake State Park komen we een stel tegen die we eerder hebben ontmoet bij Peggy Sue’s diner, ook zo grappig!

In Canada hebben we ook zoveel leuke mensen ontmoet, die we in ons hart meedragen, waar we ook zoveel leuke reistips van hebben ontvangen. De ervaringen zijn teveel om hier allemaal op te schrijven.

We worden elke dag meerdere keren benaderd door mensen die enthousiast zijn over onze Nederlandse camper. De meesten vinden het model en alle features heel mooi. Dat is leuk om te horen!

De plekken

We worden steeds verrast door de mooie natuur en de plekken waar we kunnen kamperen, echt cadeautjes.

In Californië zijn we in het hoogseizoen naar campings in (minder bekende) Nationale parken/bossen gereden, waar nul andere gasten stonden, waar het overdag al donker was door de hoge bomen en waar geen mobiele telefoon- en Starlink dekking was. Dat was in een periode met veel bosbranden, dan rijden we liever een stukje door.

Het weer

De zomerse temperaturen zijn in veel gebieden maar van korte duur. Onze camper kan prima in de sneeuw staan, maar we geven de voorkeur aan het zomerse buitenleven. 

Tot nu toe zijn we één keer verrast door het weer. We hebben op twee campings in Mount Shasta gestaan, waar het vooraf onwaarschijnlijk was dat dit gebied door Orkaan Hilary zou worden getroffen, maar waar we toch twee keer moesten evacueren.

De dieren

Het spotten van wilde dieren kun je niet plannen, het gebeurt altijd onverwacht en is echt geweldig als je ze vanuit een veilige camper kunt zien!

Het muggen en black flies seizoen in Oost Canada was voor ons een onverwachte en onaangename verrassing. De insecten vallen je constant aan en gaan op je oogvocht en in je neus en oren zitten. We vonden dit zo jammer, want de parken zijn echt geweldig. Het voordeel van flexibel reizen is het in staat zijn om onverwachte gebeurtenissen om te buigen naar nieuwe plannen. We zijn naar het mooie westen gereden en dat was ook geweldig. Zoals Johan Cruijff het altijd zegt: “elk nadeel heeft zijn voordeel” en zo is het!

Als je door nationale parken en bossen rijdt, dan weet je dat er een kans is op het zien van wilde dieren. Onverwacht was het zien van de zwarte beer op camping Potwisha in Sequoia National Park. De beer liep naar onze hordeur om een kijkje in de camper te kunnen nemen.

Ook onverwacht was het om tijdens het douchen op de camping van het Elephant Butte Lake State Park te horen, dat er een giftige ratelslang voor de entreedeur van het douchegebouw was. Het was heel donker buiten en geen pretje om op de weg terug naar de camping te lopen.

Quote Jim Rohn
Quote Jim Rohn
Hoe is het met de camper?

Het is heerlijk om met onze vertrouwde camper door deze enorme landen te reizen. Niet alleen het gunstige dieselverbruik, maar o.a. ook de zonnepanelen, het composttoilet en kracht van de motor zijn belangrijke onderdelen voor ons camperplezier. De camper moet wel flink werken. We rijden door de bergen met hoge pieken/diepe dalen en ook op hele slechte snelwegen vol met grote gaten en een ongelijk wegdek. We hebben tot nu toe het volgende onderhoud gepleegd:

 • 2 nieuwe voorbanden
 • Knop van het compost toilet werkte niet meer: opgelost met contact spray
 • Koelkast en vriezer werkten niet meer: tot nu toe een nieuwe zekering zonder succes…..We hebben een nieuwe thermostaat besteld. Update: Alles werkt weer met de nieuwe thermostaat!
 • De centrale deurvergrendeling van de woondeur was voor ons vertrek al defect, daar is nu een gesprongen veer bijgekomen: de veer hebben we besteld en ontvangen, we gaan de deur eruit halen en proberen alles in een keer op te lossen. Update: Robert heeft alles kunnen maken!
 • We horen een metaalachtig geluid als we langzaam rijden. Twee garagebedrijven hebben niets kunnen vinden, alles is veilig zeggen ze. Een derde partij zegt ook dat alles ok is en dat het wordt veroorzaakt door het geluid van de handrem kabel. Update: het geluid is weg!
 • Het glas van de mistlamp aan de voorkant is waarschijnlijk door een steentje kapot gegaan. Fiat is compatible met RAM, we hebben het onderdeel gevonden, maar ze vragen er €250 voor. Op Amazon voor $60 te koop, we bestellen het daar of in Nederland. Update: Amazon onderdeel past niet, we bestellen het in Nederland
We hebben nog zoveel meer gezien…….

De komende dagen zullen we nog foto’s en filmpjes delen van alle leuke dingen die we met Carmen & Lorenzo hebben gedaan. We rijden op dit moment van New Mexico naar het zuiden van Texas. Het lijkt ons leuk om daar lange tijd aan zee door te brengen.

Ben je nieuwsgierig wat je moet regelen om met je eigen camper door Noord Amerika te kunnen reizen?

Lees dan deze blog.

 
 
Narrows - Zion NP - USA
Bryce Canyon NP - USA