Top
Wim Hof Methode
Category:

We kenden Wim Hof vooral als “The Iceman”. Een meneer die op televisie liet zien dat hij hele lange tijd in ijskoud water kon verblijven, zonder dat dit effect had op zijn mentale en fysieke gezondheid. Pas veel later, tijdens yogalessen van Misko Semenjuk maakten we kennis met de ademhaling en leerden we over de voordelen van de Wim Hof Methodiek.

Wij beschrijven in deze blog waarom wij voor deze methode kiezen en wat het ons tot nu toe heeft opgeleverd. We vinden het belangrijk om te vermelden dat de uitleg heel goed beschreven staat op de website van Wim Hof en in de app. We hebben sommige beschrijvingen gekopieerd en de link naar het originele stuk toegevoegd.

The Wim Hof Method® can be defined by it’s simple, easy-to-apply approach and it’s strong scientific foundation, it’s a practical way to become happier, healthier and stronger

Wat is de Wim Hof methode?

Op de website staat het volgende:

“Simpel gezegd, de Wim Hof ​​Methode® is een manier om je lichaam en geest in een optimale natuurlijke staat te houden. Gedurende het grootste deel van onze evolutionaire geschiedenis deed een meedogenloze natuurlijke omgeving dit automatisch voor ons: temperaturen onder nul, huilende winden en hongerige wolven hielden onze spieren en aderen soepel en onze geest scherp en helder. Tegenwoordig putten telefoons onze hersenen uit, terwijl de rest van ons lichaam wegkwijnt terwijl we in warme kamers zitten, vastgebonden aan verstijvende stoelen. Als gevolg hiervan is die natuurlijke afweer niet langer op scherp. We worden sneller ziek. We raken gestrest, slapen slecht en worden wakker zonder focus of energie.

In de loop van de tijd is onze relatie met de wereld waarin we leven veranderd. Onze levensstijl heeft ons losgekoppeld van de natuurlijke omgeving. Door deze ontkoppeling worden onze eeuwenoude overlevingsmechanismen niet meer geactiveerd en zijn we het contact met onze innerlijke kracht kwijtgeraakt. Door tientallen jaren van zelfonderzoek en baanbrekende wetenschappelijke studies heeft Wim een ​​eenvoudige, effectieve manier gecreëerd om deze diepe fysiologische processen te stimuleren en ons volledige potentieel te realiseren. De Wim Hof ​​Methode gaat over het opnieuw verbinden van ons – met onszelf, met anderen en met de natuur”.

De methode is gebaseerd op drie krachtige pijlers
Wim Hof pijlers

Lees hier meer over de uitleg van de drie pijlers.

Waarom kiezen wij voor deze methode?

Dat is om meerdere redenen:

 1. We verdiepen ons al jaren in de kracht van onze gedachte en de invloed daarvan op ons lichaam. Veel mensen realiseren zich niet dat je met de kracht van je gedachten jezelf ziek kunt maken, maar dus ook kunt genezen. De methode van Wim Hof combineert het versterken van lichaam en geest.
 2. De meeste producten in de supermarkt zijn bewerkt. Deze bewerking heeft een verzurend effect op ons lichaam. Hoewel we verse groenten en fruit eten kun je met de WH ademhalingstechniek ervoor zorgen dat je lichaam meer Alkalisch-Base wordt. Met andere woorden verzuring tegen gaat.
 3. Het is wetenschappelijk bewezen dat de WH ademhaling en koud douchen een zeer positief effect hebben op het immuunsysteem.
 4. Tijdens de ademhaling komen lichaam en geest in een heerlijke ontspannen staat van zijn. Wim Hof noemt dit gevoel: “high on your own supply”.
 5. We zijn veel op reis en zijn geen lid van een sportschool. Om onszelf fit te houden bewegen we elke dag, eten we gezond, doen we aan yoga, mediteren we en is de WH methode een waardevolle aanvulling op onze levensstijl.
 6. Je kunt overal ademen, koud douchen of zwemmen. Je hoeft er geen afspraak voor te maken…..alleen met jezelf!
Welke voordelen ervaren we?
 1. In het begin van de corona “pandemie” wist niemand wat er aan de hand was. Je kon ziek worden, maar ook weer herstellen en mensen met onderliggend lijden waren meer kwetsbaar en hadden een grotere kans op overlijden. Er waren een aantal artsen die hamerden op het verbeteren van de immuniteit, door het slikken van vitamine C, D, Calcium, Magnesium en zink en te zorgen voor voldoende beweging en door een frisse neus te halen. Wij volgden de WH methode toen al. We zijn in 2020 en 2021 niet ziek geworden. Eind 2022 hebben we alleen kortstondig keelpijn, koorts en verkoudheid ervaren. 
 2. Ademhalen betekent actie voor het lichaam. Door de rustmomenten tijdens de WH ademhaling, ervaren we een innerlijke stilte die we in het dagelijks leven niet zo eenvoudig ervaren. 
 3. Omdat we onszelf de tijd gunnen om aan ons lichaam en geest te werken, hebben we meer energie.
 4. We hebben meer focus op dingen die voor ons belangrijk zijn. Elke dag van je leven dat je niet kiest om te doen wat je leuk vindt, is een verspilling van je kostbare tijd.
 5. Het geeft ons een goed gevoel en dat is de sleutel tot een gezond lichaam en een gezonde geest.
Kost het geld?

Het hoeft geen geld te kosten. Wij hebben de App gedownload. De kosten daarvan zijn €40 per jaar. Wij vinden het prettig om tijdens de ademhaling te horen wanneer we kunnen stoppen en tijdens het rustmoment weer te horen wanneer we kunnen beginnen. 

Wanneer doe je de ademhaling?

Wij kiezen ervoor om dit in de ochtend te doen, vlak nadat we wakker zijn geworden. Daarna nemen we eerst een warme en daarna een koude douche. 

Hoe doe je de ademhaling?

Robert ademt in en uit door zijn mond, Ingrid – in door de neus en uit door de mond. Op de app kun je instellen in welk tempo en hoeveel keer je wilt inademen. We hebben beiden slow ingesteld. Robert doet 40 inademingen en Ingrid 60. We doen meestal drie ronden.

Als je na een paar keer gewend bent aan deze manier van in- en uitademen, dan kun je er nog iets aan toevoegen. Dit is iets wat wij doen en niet in de WH methode staat beschreven. Je kunt bij elke inademing visualiseren, dat je bijv. gezond, relaxed of energiek bent. Het maakt niet uit wat je doet, maar je geeft je lichaam en geest een positieve vibe mee.

Veel plezier

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!