Top
Rijbewijs verlopen
Category:

Voordat je langere tijd gaat reizen en mogelijk gaat uitschrijven uit Nederland, is het aan te raden om de verloopdatum van je paspoort en rijbewijs te controleren. Ben je eenmaal uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP),  dan geldt er een andere procedure. In deze blog leggen we je uit hoe je bij uitschrijving je rijbewijs en paspoort/ID kaart kunt verlengen.

Rijbewijs verlengen via de gemeente

De verlenging kan worden aangevraagd bij de gemeente waar je verblijft. Een van de voorwaarden hierbij is dat je bewijsstukken moet overleggen, waaruit blijkt dat je minimaal 185 dagen per kalenderjaar in Nederland hebt verbleven. Zie bijgaande website van de RDW en van de gemeente Amsterdam.

Rijbewijs verlengen via de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW)

Een andere manier is het aanvragen via de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Het RDW gaat ervan uit dat je in het buitenland woont. Je hebt bij je BRP uitschrijving bij de gemeente een buitenlands adres opgegeven. De gemeente behandelt je uitschrijving als emigratie, terwijl je niet bent ingeschreven op dat adres.  Na het opsturen – van je originele Nederlandse rijbewijs, een kopie van je paspoort of ID kaart, een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier, een kleurenpasfoto en betaling van de kosten – stuurt het RDW het nieuwe rijbewijs naar het correspondentieadres in Nederland. Zij versturen geen post naar het buitenland. Zie bijgaande website

Kan ik mijn paspoort/identiteitskaart verlengen als ik ben uitgeschreven?

Ja, dat is mogelijk, maar het is eenvoudiger je identiteitsbewijs te verlengen voordat je op reis gaat! Mocht je dit na uitschrijving willen doen, dat kan in de volgende gemeenten: Den Haag, Bergeijk, Bergen op Zoom, Breda, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht, Montferland, Oldambt, Sluis, Venlo en aan de balie van de gemeente Haarlemmermeer op de luchthaven Schiphol. Het is ook mogelijk bij de Nederlandse ambassade, het Nederlands consulaat-generaal of een externe dienstverlener zoals VFS Global. Zie ook de website van de gemeente Den Haag.