Top
Wegenbelasting
Category:

In deze blog willen we de belangrijkste punten over de wegenbelasting en reizen onder je aandacht brengen. Volgens de belastingdienst is de motorrijtuigenbelasting een houderschapsbelasting. Zodra je een voertuig op je naam zet, dan geeft de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) dit aan de belastingdienst door en ben je bij parkeren en rijden op de openbare weg verplicht tot betalen. 

Wegenbelasting schorsen en rijden in het buitenland

Tijdens je reizen ga je waarschijnlijk geen gebruik maken van de wegen in Nederland. Dat is geen reden om je voertuig bij de RDW te schorsen voor de wegenbelasting. Wanneer je met een geschorst voertuig parkeert en rijdt op openbare wegen, dan is er – bij schade – geen dekking van de verzekeraar. De verzekeraars volgen de Nederlandse wetgeving en die verplicht tot het betalen van motorrijtuigenbelasting. 

Reizen naar een land dat niet op de groene kaart van de verzekeraar staat? Dan zullen de meeste camperaars hun voertuig voor de wegenbelasting schorsen. Officieel zou dit niet mogen, volgens het verdrag van Genève – wegverkeer – 1949. Lees hier wat de ANWB schrijft op haar website. De Nederlandse voertuig verzekering kun je opzeggen. Deze biedt alleen dekking in landen die op de groene kaart staan. De eventueel teveel betaalde premie wordt naar je overgemaakt. Je zult wel in je reisland op zoek moeten naar een voertuig verzekering. Wil je weten welke verzekeraars dekking bieden in Canada en Amerika? Lees dan deze blog.

Camper wegenbelasting

Een camper is een zwaar voertuig en vaak voorzien van een dieselmotor. De wegenbelasting voor zware dieselvoertuigen is enorm hoog! Voor campers kun je een kampeerauto tarief aanvragen. De camper moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en je moet het zelf (per post) aanvragen, zie bijgaande website. Je betaalt na goedkeuring voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die je zou moeten betalen voor een personenauto. Bij een occasion camper heeft de vorige eigenaar dit waarschijnlijk al aangevraagd en gaat dit over op de nieuwe eigenaar.

RDW en uitschrijving uit BRP

Reis je langer dan 8 maanden, binnen één jaar? Dan is uitschrijving uit de BRP verplicht.

Update 25-10-2023
Let op! Met ingang van 15 december 2023 gaat het RDW je kenteken laten vervallen als je bent uitgeschreven, zie deze link

RDW

Zoals eerder vermeld schors je een voertuig bij de RDW. Wil je meer informatie over de RDW en reizen klik dan hier.