Top
Internet in Amerika en Canada
Category:

In Europa maken we gebruik van een 200Gb data “Red together” abonnement via Vodafone/Ziggo. Met dit abonnement vallen we in Amerika en Canada buiten de “normale” zone, wat bij internetten, bellen en sms-en veel hogere kosten met zich mee brengt. Omdat we langere tijd in deze landen willen rondtrekken, het leuk vinden om met het thuisfront te bellen en om onze website bij te werken, hebben we de onderstaande mogelijkheden overwogen als primaire verbinding in de camper.

WiFi

Voordeel: Het is vaak gratis, beschikbaar op veel campings, in restaurants en in openbare gelegenheden
Nadeel: Omdat wij veel vrij willen gaan staan (Boondocking), zal wifi meestal niet beschikbaar zijn

Om deze laatste reden valt – het alleen gebruik maken van wifi – voor ons als primaire verbinding in de camper af.

Telefoon data prepaid USA/Canada abonnement

Nadeel: De kosten voor datagebruik zijn veel hoger dan in Nederland. In Canada betaal je voor een 8Gb data-abonnement (omgerekend) €40 per maand. Wil je daarmee ook gebruik maken in Amerika of Mexico? Dan zijn de kosten nog hoger!

In Amerika is het iets goedkoper. Daar kun je een “unlimited” (max. 60Gb) abonnement voor ca. €50 per maand afsluiten. De providers die wij vergeleken hebben, bieden 2 maanden gebruik in Canada aan. Als je het abonnement gebruikt als hotspot voor je andere apparaten, dan wordt de verbinding heel traag.

Conclusie: Het is niet goedkoop, je krijgt voor dat bedrag weinig data en je kunt het abonnement niet optimaal gebruiken als hotspot voor je andere apparaten. Ook deze optie valt voor ons af.

Satelliet – Starlink

We kiezen voor Starlink!
Starlink is ’s werelds eerste en grootste satellietconstellatie die gebruikmaakt van een lage baan om de aarde om breedbandinternet te leveren dat geschikt is voor streaming, online gamen, videogesprekken en meer. Starlink is beschikbaar in verschillende types: voor een huis, camper of boot. Je kunt een losse ontvanger kopen, of je kiest voor een ontvanger die je op je huis, camper of boot kunt monteren. Bij het losse apparaat heb je onderweg geen ontvangst, bij de gemonteerde versie is dit wel het geval.

Toen we ons gingen verdiepen in Starlink, schrokken we enorm van de prijs: € 105 per maand en éénmalig €450 voor de apparatuur. We hebben deze optie toen geparkeerd en zijn ons nog meer gaan oriënteren op data abonnementen. We konden geen oplossing vinden en de Starlink optie werd steeds aantrekkelijker. Omdat we al eerder van de prijs waren geschrokken, konden we dat deel van ons onderzoek overslaan. Toen we ons eenmaal het gemak en de voordelen konden visualiseren, werden we er steeds enthousiaster over. We kunnen straks overal (met een open zicht op de lucht) aansluiten op internet, zonder data limieten aan gebruik.

Abonnement pauzeren

Je besteldatum is tevens de startdatum van je contract. Met andere woorden: je abonnement gaat direct in. Omdat we het apparaat op tijd voor onze reis moeten bestellen, biedt Starlink de mogelijkheid om je abonnement, binnen 7 dagen na verzending, te pauzeren en later te activeren. Deze optie is ook handig bij het gebruik in een camper of boot, omdat die meestal niet het hele jaar worden gebruikt.

Starlink gebruiken in het buitenland

Je kunt Starlink gebruiken op het continent waar je het hebt besteld. Als je Starlink in Nederland bestelt, dan is het abonnement voor het continent Europa. Als je Starlink meeneemt naar een ander continent, bijv. Noord-Amerika, dan moet je het account aanpassen naar een adres in (ons geval) Noord-Amerika. We hebben hier nog geen praktijkervaring mee. We houden jullie op de hoogte!

Update oktober 2023

We gebruiken de Starlink nu een aantal maanden en het bevalt uitstekend! In nationale parken is vaak geen mobiele dekking en geen wifi. Het enige dat werkt is de Starlink. Sta je midden tussen de bomen, zonder een open stuk, dan kan de Starlink geen verbinding maken. Deze situatie hebben we niet veel meegemaakt. 

We vinden het ook handig dat wij de Starlink niet bevestigd hebben op het dak. Het losse apparaat kun je makkelijk verplaatsen, er zit een lang snoer ingegrepen. De camper verplaatsen met een Starlink – bevestigd op dak – is minder handig. Onderweg hebben we de verbinding niet nodig, mochten we onderweg wifi nodig hebben, dan parkeren we ergens met/zonder wifi aanbod. De verbinding is binnen 5 minuten operationeel.

E-sim

In Amerika zijn ze gek op bellen….We ervaren regelmatig dat Boondockers hosts een telefoontje of sms verwachten met het tijdstip van aankomst. Wil je bij bedrijven/campings inlichtingen inwinnen? Er wordt vaak alleen een telefoonnummer vermeld. We hebben om die reden voor $5 per maand een e-sim abonnement afgesloten bij Tello.com We hebben 100 belminuten en onbeperkt sms-en, uiteraard zonder data, want die hebben we via de Starlink. Robert heeft nu 2 telefoonnummers (USA en NL) op één telefoon.