Top
Internet in de camper
Category:

Een belangrijk onderdeel van reizen is natuurlijk het plezier dat je beleeft en dat je dit kunt delen met anderen. Dit delen doen we niet meer zo vaak met onze mobiele belminuten, maar met internetbellen via WIFI en ons data-abonnement. Omdat WiFi niet altijd beschikbaar is en zeker niet tijdens het rijden, zul je voornamelijk gebruik maken van je data-abonnement op je telefoon of tablet.

Roaming

Zodra je Nederland uitrijdt, heb je te maken met beperking op de hoeveelheid data die je mag gebruiken en zgn. “roaming tarieven”. Dit is een speciaal (vaak duurder) tarief voor gebruik van je telefoon in het buitenland. Bij de meeste providers geldt “roam like at home”. Dat betekent dat je in de EU, zonder extra kosten gebruik kunt maken van je abonnement en surft op het internet via een andere buitenlandse provider. Heb je een 10Gb data-abonnement? Dan kun je deze data ook in de meeste EU landen gebruiken. Sommige providers hebben een extra voorwaarde: de fair use policy. Een voorbeeld: je hebt een data-abonnement van 50Gb. Dan is de fair use voorwaarde dat je maar 20Gb mag gebruiken. Verbruik je meer dan 20Gb, dan betaal je de duurdere roaming tarieven.

Er zijn verschillende manieren om een internetverbinding te krijgen in een camper.

Mobiele hotspot

Hierbij gebruikt je de smartphone als hotspot voor andere apparaten, zoals laptops of tablets.
Voordeel: Eenvoudig te gebruiken en bijna overal beschikbaar.
Nadeel: Je verbruikt heel snel je mobiele datapot.

4G-MiFi router

Deze router maakt gebruik van een simkaart voor een mobiele internetverbinding en is geschikt voor meerdere gebruikers.
Voordeel: Het is sneller dan een mobiele hotspot en geschikt is voor meerdere gebruikers.
Nadeel: De dekking is afhankelijk van de beschikbaarheid van 4G in de omgeving en de kosten van je mobiele data.

Veel reizigers kopen een lokale simkaart en zijn hier heel tevreden mee. Het is niet spotgoedkoop en je krijgt voor dat geld niet veel data. Maar als je het ermee redt, dan is het prima!

Het hangt van je specifieke situatie af, welke Mifi router het beste bij je past. Hieronder beschrijven we drie van de meest populaire en aanbevolen Mifi routers:

  1. Huawei E5577C: Deze Mifi router heeft een snelheid van 150Mbps en een batterijduur van 6 uur. Het is een compacte router die gemakkelijk mee te nemen is en ondersteunt tot 10 verbonden apparaten.
  1. Netgear Nighthawk M1: Deze Mifi router heeft een snelheid van 1Gbps en een batterijduur van 24 uur. Het is een krachtige router die ondersteunt tot 20 verbonden apparaten.
  1. TP-Link M7350: Deze Mifi router heeft een snelheid van 150Mbps en een batterijduur van 8 uur. Het is een compacte router die ondersteunt tot 10 verbonden apparaten en beschikt over extra functies zoals het delen van bestanden en het gebruik van een micro-sd kaart.

De batterij in de routers is vooral handig als je op het strand of op een terras gebruik wilt maken van je eigen wifi connectie. Houd er wel rekening mee dat de beschikbaarheid van deze routers en de specificaties kunnen variëren per regio. Het is ook belangrijk om de compatibiliteit met je mobiele provider te controleren voordat je tot aankoop overgaat.

Satelliet internet

Hierbij maakt je gebruik van een schotelantenne voor een internetverbinding via een satelliet.
Voordeel: Internetverbinding is overal beschikbaar, ook in afgelegen gebieden.
Nadeel: De hogere kosten en de snelheid van de verbinding is afhankelijk van de weersomstandigheden.
Als je dit interessant vindt, kijk dan eens bij Starlink. Kosten bedragen €105 per maand en éénmalig €450 voor hardware. 

Camping wifi

Als je op een camping staat, dan kun je vaak gebruik maken van wifi.
Voordeel: Het is meestal gratis en mogelijk sneller dan je mobiele internetverbinding.
Nadeel: Het kan zijn dat het signaal te zwak is, omdat je te ver van het wifi punt af staat. Om dit op te lossen kun je een WiFi repeater gebruiken. Deze repeater versterkt het wifi-signaal door het op te vangen via de router en door te sturen naar de plekken waar het signaal zwak is. Dit werkt overigens niet als er teveel mensen gebruik maken van hetzelfde signaal.

Onze ervaring

Wij gebruiken in Europa het “Red Together” abonnement van Vodafone in combinatie met een Ziggo abonnement. Met dit abonnement kun je een datapot van 100Gb of 200Gb delen. Om over de 200Gb pot te kunnen beschikken is de voorwaarde dat één van de deelnemers klant is bij Ziggo. Wil je meer weten over internet in Amerika en Canada? Klik dan hier.

Tips
  1. Om over de 200Gb datapot te kunnen beschikken kun je het abonnement ook koppelen aan het adres van iemand in je omgeving die een Ziggo abonnement heeft. Vodafone heeft namelijk geen inzicht waar de deelnemers zijn ingeschreven.
  2. Vodafone geeft aan dat je in het buitenland niet meer dan 40GB mag gebruiken. Je krijgt bij overschrijding een sms dat ze extra kosten in rekening kunnen brengen. Wij zijn heel vaak over deze limiet gegaan, maar hebben hier nooit extra voor betaald.
Tot slot

We hebben een overzicht gemaakt van Nederlandse internetproviders. Wil je meer weten over buitenlandse providers? We hebben een hele goede website gevonden waar alle informatie wereldwijd wordt uitgelegd. 

Datasim vergelijking