Top
Website bouwen
Category:

In onze blog over Travel trackers en planners kun je lezen wat eenvoudige manieren zijn om het thuisfront te laten mee genieten van je avonturen. En dat het tevens een mooie inspiratiebron kan zijn voor je reisplannen. Wij hebben ervoor gekozen om een eigen website te maken. Het kost uiteraard meer tijd en geld om in te richten en bij te houden, ten opzichte van een kant-en-klare travel app, maar het biedt ons ontwerp-keuze en vrijheid om te delen wat we maar willen. In deze blog leggen we stap voor stap een aantal onderdelen uit.

Basiselementen voor een website
  • Een domeinnaam
  • Een hosting server (of eigen computer) waar de website op staat die constant met internet verbonden is. De hosting server is meestal een extern bedrijf die je website technisch onderhoud: backups maakt en zorgt dat het “altijd” beschikbaar is. Dit wordt een hostingbedrijf genoemd.
  • Een software programma om je website te maken

Voor het maken van een website heb je een snelle manier, waar je niet heel veel technische kennis voor nodig hebt, en een minder snelle manier.

Snelle manier om een website te bouwen

Dit zijn bedrijven waar je heel snel m.b.v. sjablonen een website kunt maken. Je bent daar wel enigszins beperkt in de mogelijkheden, maar de templates geven een goede basis. In onderstaand overzicht vergelijke we Wix.com, Jimdo.com, Strato.com.

 
Website bouwers
Minder snelle manier om een website te bouwen

Op deze manier bouw je helemaal zelf je website. Ook hier kun je gebruik maken van sjablonen die je vervolgens weer compleet kunt aanpassen. Onderstaand een beknopt stappenplan om de website te maken.

  1. Domeinnaam
    Dit is de naam waar je website op wordt gevonden. (b.v. Travelat50.com). Deze naam mag geen spaties of vreemde tekens bevatten. Bedenk of je een domein extensie wilt met .nl, .com of iets anders. Wie wordt je publiek? Is dit voornamelijk Nederland, kun je .nl kiezen. Heb je ook internationale vrienden/kennissen of bereik? Kies dan .com.
  2. Controleer of de naam nog beschikbaar is. Je kunt dit op allerlei websites controleren, bijv. bij  Antagonist.nl of Mijndomein.nl.
  3. Een hostingbedrijf zoeken
    Er zijn heel veel bedrijven die hosting aanbieden. Wij gebruiken zelf Antagonist.com. Dit is niet de goedkoopste, maar wij zijn heel tevreden met het niveau van ondersteuning en toegankelijkheid als we vragen of problemen hebben. De kosten voor één website bedragen: het 1e jaar €6,- per maand, daarna: €11,- per maand.
  4. Software
    Als basis gebruiken wij WordPress. Dit is gratis en de meest gebruikte website bouwsoftware ter wereld. Daarnaast hebben wij Elementor geïnstalleerd. Elementor heeft een basis versie die gratis is en een betaalde versie met wat meer opties. Om te starten is de gratis versie ruim voldoende.
  5. Bouwen
    Ons advies is om veel inspiratie op te doen bij andere websites. Maak vervolgens een visual (tekening/bouwplan) hoe de website eruit moet zien en welke onderwerpen je wilt delen.  Je kunt op youtube heel veel vinden, waarbij  stap voor stap wordt uitgelegd hoe e.e.a. werkt. Met deze websites hebben wij onze kennis uitgebreid:
    De website van Living with pixels, het youtube kanaal van Living with pixels, De website van Ferdy Korpershoek en het youtube kanaal van Ferdy Korpershoek. We lopen nu wel eens tegen dingen aan en zoeken via internet de oplossing.
Onze website

Fase 1
Wij zijn begonnen met een eigen website te maken via Jouwweb. We liepen daarin een beetje vast. Onze toenmalige buurvrouw Anna-Karina van Denderen heeft een hele mooie website Koolhydraatarmrecept.nl en bleek heel veel kennis over het maken van websites te hebben. Zij adviseerde om een website in WordPress te maken en de hosting bij de Antagonist te nemen. 
Fase 2
We zijn daarmee aan de slag gegaan. Het was een mooie website geworden met informatie over onze reizen, voornamelijk met als doelgroep het thuisfront. Onderweg kwamen we zoveel mensen tegen die vragen hadden, dat het leuk zou zijn om onze kennis/ervaring te delen. We wilden zo’n uitgebreide website niet helemaal zelf gaan bouwen. Via onze dochter kwamen we toen op Envato market.
Fase 3
Alles wat op onze website staat, stond eerst op een schetsblok. We zijn bij Envato market op zoek gegaan naar een thema/template wat ons aansprak. De pagina’s hebben we vervolgens helemaal naar onze wensen aangepast. De kosten bedroegen $69, excl. tax. Het voordeel van zo’n template is, dat het je inspiratie biedt, geschikt is voor desktop/computer/mobiel en dat het eenvoudig is om mee te werken. In ons geval biedt het template veel meer dan we willen gebruiken. Er zit bijv. een shop in en ook een reisbureau-achtige module. 
Fase 4
De nieuwe website staat sinds februari 2023 live. We wensen iedereen veel plezier en inspiratie met het lezen van alle informatie!