Top
Navigatie
Category:

Wij gebruiken al jaren de Garmin NüVi 2460 auto-navigatie. Deze losse navigatie gebruiken we altijd in onze auto, in huurcampers in Europa, Amerika en Canada en de laatste twee jaar ook in onze eigen camper. Garmin kwam als één van de eerste op de markt met een gratis levenslange kaartupdate. Dit aanbod en de goede navigatie software hebben ons toen over de streep getrokken om dit apparaat te kopen.

Het gebruik

De Garmin werkte altijd prima. Maar de laatste twee jaar -met onze camper- worden wij regelmatig op hele vreemde wegen gestuurd, waarbij we zelf denken: “Huh, als we daar hadden doorgereden zouden we ook hier uitkomen, maar dan op een “normale weg”. Uiteraard houdt de auto-navigatie geen rekening met het feit dat je in een camper rijdt, maar ook voor auto’s is de aangegeven route soms heel onlogisch. Gelukkig zijn we zelden vast komen te staan voor een te lage doorgang, maar smalle wegen hebben we genoeg gezien. Het is altijd goed gekomen en het is goed voor de bilspieren!

Wij gebruiken daarom naast de Garmin ook regelmatig Google maps. De campings bevinden zich niet altijd aan voor de hand liggende wegen en dan heeft Google maps vaak net even een andere route.

Nieuwe navigatie

Omdat we binnenkort met onze camper naar Canada en Amerika gaan, moet onze US kaart op de Garmin weer worden bijgewerkt. De kosten hiervoor bedragen €110. Gaan we geld uitgeven voor een navigatie van ruim 13 jaar oud die nog steeds goed werkt, of gaan we voor iets nieuws?

Gezien de leeftijd van onze Garmin zijn we op zoek gegaan naar alternatieven die ook geschikt zijn voor campers. Omdat wij geen gebruik van allerlei toeters en bellen die op de navigatie zitten (handsfree bellen, camera, etc.), zijn onze wensen:

  1. Een groot scherm (tussen 8 en 12 inch)
  2. GPS
Stap 1

We zijn onze zoektocht begonnen vanuit het “kant-en-klare” aanbod: een apparaat en software in één. Als Garmin gebruikers zijn we als eerste gaan kijken wat dit merk aan campernavigatie te bieden heeft. Vervolgens hebben we ook bij andere leveranciers onderzocht wat zij aanboden. Naast het feit dat alle campernavigatie stevig geprijsd is, is onze wens voor een groot scherm nog niet eens bij die prijs inbegrepen. 

Stap 2

We hebben de “kant-en-klare” apparaten even opzij gezet en zijn gaan zoeken naar tablets waar je navigatiesoftware op kunt gebruiken. Twee grote voordelen van een tablet zijn, dat je enerzijds eenvoudig kunt wisselen tussen diverse navigatie leveranciers en anderzijds een groot scherm hebt. Voorwaarde is overigens wel dat er een ingebouwde GPS in de tablet aanwezig moet zijn.

De keuze

We hebben gekozen voor een tablet! Kies je voor een Apple Ipad met GPS, dan is deze alleen beschikbaar in een 4G uitvoering en ben je ca. €500 kwijt. Onze keuze is gevallen op de Samsung Galaxy Tab A7 Lite. Deze heeft een display van bijna 9” en is voorzien van GPS. We hebben deze voor €106 gekocht bij de Mediamarkt tijdens de btw-vrij week.

De software

Er is genoeg aanbod van navigatiesoftware apps, maar slechts enkelen zijn specifiek voor een camper geschikt. In deze apps kun je de afmeting en gewicht van je camper ingeven. Als het goed is, dan wordt daar met het navigeren rekening mee gehouden. Als je gaat zoeken op reviews, wil dit in veel gevallen nog niet helemaal lukken. In Europa is kennis van de wegen, in verband met de smalle wegen en de hoogte van bruggen, viaducten, etc. belangrijker dan in Amerika en Canada. In die landen is alles ingericht op grote voertuigen en campers en zul je niet snel vast komen te staan.

Om die reden richten we ons voor onze reis naar die landen niet alleen op campernavigatie. Onderstaand is een overzicht van de navigatie apps die ons het meeste aanspreken. Er zijn uiteraard veel meer aanbieders en andere toepassingen. Door het kiezen van een tablet en aparte software is het grote voordeel dat je eenvoudig en voordelig software kunt uitproberen en kunt wisselen van aanbieder.