Top
Camper toilet
Category:

We zijn heel blij met onze camper! Het geeft ons een gevoel van vrijheid. Zo wonen we de ene keer in het bos en de andere keer aan het strand. Ook de wisseling van de seizoenen is leuk om met de camper te ervaren. De lente en herfst zijn onze favoriet. In de lente doet de natuur z’n best om weer te groeien en de herfst produceert zulke mooie geuren en kleuren, echt geweldig.

Toch hebben we de meeste tijd op campings doorgebracht. Onze camper was bij aankoop voorzien van een Thetford cassette toilet. Dit toilet is prima om op te plassen, maar van een grote boodschap kan de cassette enorm gaan ruiken en daarbij is de cassette ook direct vol. Daar hadden we geen zin in. Wij gebruikten het toilet – met twee personen – alleen voor de nacht en de ochtend en moesten deze na 2,5 dag alweer legen. 

Ervaringen van medereizigers

We hebben tijdens onze reizen veel mensen ontmoet en vroegen altijd of ze ook “vrij” kampeerden en of ze dan gebruik maakten van een cassettetoilet. We kregen de volgende antwoorden:

 • men maakt gebruik van 2 cassettes
 • men leegt deze heel vaak en vindt dit geen probleem
 • men legt een luier in het toilet, knoopt deze dicht en gooit deze bij het restafval
 • men maakt gebruik van een aparte toiletemmer

Een campertoilet is net als een verzekering. Je bent blij dat je het hebt, maar maakt er liever geen gebruik van

In alle “oplossingen” hadden we geen zin. We zijn op zoek gegaan naar andere opties. 

Alternatieven voor een cassettetoilet

De alternatieven zijn: een cassettetoilet met aansluiting op black water tank en spoelen met grijs watertank, een verbrandingstoilet, een bevriezingstoilet en een composttoilet.

Cassette toilet met aansluiting op black water tank en spoelen met grijs watertank
Thetford biedt een oplossing onder de naam iNDUS aan. Het werkt als volgt: Er wordt een extra black water tank geplaatst, je spoelt je toilet door met je grijze afwaswater. Er worden drie flacons met vloeistof gemonteerd, die automatisch de juiste hoeveelheid afgeven, zodat uiteindelijk al het afvalwater (zwart en grijs) in een keer bij de grijs water afvalplek geloosd kan worden. Via een app krijg je een signaal wanneer dit moet gebeuren.
Voordeel: Gemiddeld na 7 dagen pas legen van alle tanks
Nadeel: Wordt alleen in nieuwe campers ingebouwd. Een ander nadeel kan zijn: We hebben vaker in Amerika een camper gehuurd en daar maak je gebruik van een full hookup. Dat is een slang waar je eerst het toiletwater (black water) door weg laat lopen en daarna het afwaswater (grey water). Je ruikt hier het toilet wel. Of dit bij de iNDUS het geval is, dat weten we niet. 

Verbrandingstoilet
Een verbrandingstoilet werkt volgens hetzelfde principe als een broodrooster, met als verschil dat deze “broodrooster” alles verbrand tot er enkel as overblijft. De aslade hoeft, afhankelijk van het aantal personen en het merk toilet, eens paar maand te worden geleegd. 
Voordeel: Er is geen water en geen afvoer benodigd.
Nadeel: Je hebt altijd 230V nodig en dan ook nog eens een aansluiting van 10 ampère. De verbranding vindt namelijk plaats bij 550 graden.

Bevriezingstoilet
Alles wordt opgevangen in een zak in een container en deze inhoud bevriest. Door de bevriezing is er nauwelijks geur-overlast. Als het toilet 75% vol is, dan kan toiletafval bij het compost afval worden verwerkt.
Voordeel: Er is geen water en afvoer benodigd.
Nadeel: Je hebt altijd 230V nodig. Als het afval ontdooit, dan gaat het stinken.

Composttoilet
De composttoiletten die wij hebben vergeleken werken met het principe van het gescheiden opvangen van urine en ontlasting. De urine kan overal worden geleegd, de ontlasting kan op de composthoop. 
Voordeel: Er is geen water, afvoer en 230V benodigd.
Nadeel: Wat ons betreft – geen

Compost toilet
Links Thetford cassette toilet - Rechts Ogo compost toilet

We waren er snel uit, we wilden graag een composttoilet. Toch werd de uiteindelijke keuze niet alleen bepaald door de specificaties, maar vooral door de beperkte beschikbare ruimte. We vergelijken onderstaand de Natures Head en het Ogo toilet. Wat ons betreft de beste twee composttoiletten op de markt.

Natures Head

Het toilet van Natures head is met een roestvrijstalen hardware een robuuste constructie en ontworpen om de zwaarste omstandigheden te weerstaan. Kosten excl. inbouw €1250.

Voordelen

 1. Urine en vaste ontlasting gescheiden, waardoor geen geur
 2. Ventilator elimineert eventuele geuren
 3. Aansluiten op 12V, evt. 230V
 4. Weegt 14,5 kg
 5. Gaat “nooit” stuk
 6. Urine kan overal geleegd worden
 7. Compost kan bij restafval of GFT afval
 8. Geen gebruik van chemicaliën 

Nadelen

 1. Bij het legen moet het gehele toilet uit de camper worden gehaald
 2. Er is geen indicatielampje als de urinecontainer vol zit. Kan dan overlopen
 3. Je moet met een wiel handmatig de ontlasting “roeren”
 4. Is voor de meeste EU campers te groot 
 5. Na ongeveer 2-3 dagen moet de urine container worden geleegd
OGO Toilet

Het toilet van Ogo is ontworpen voor kleinere ruimtes. Over alles is goed nagedacht. Kosten excl. inbouw €1250.

Voordelen

 1. Urine en vaste ontlasting gescheiden, waardoor geen geur
 2. Ventilator elimineert eventuele geuren
 3. Aansluiten op 12V, evt. 230V
 4. Weegt 12,7 kg
 5. Rood-led indicatielampje als urine container vol is
 6. Na toiletbezoek wordt door druk op de knop de ontlasting met compost gemengd
 7. Urine kan overal geleegd worden
 8. Compost kan bij restafval of GFT afval
 9. Geen gebruik van chemicaliën 

Nadeel

 1. Na ongeveer 2-3 dagen moet de urine container worden geleegd
Onze ervaring

Het verwijderen van het Thetford toilet
Het Thetford toilet is samen met de spoelknop en de cassette verwijderd. Het toilet hebben we dezelfde dag voor € 125 via Marktplaats verkocht. De ruimte waar de cassette zat, is nu leeg.

Het plaatsen van het OGO toilet
We hebben eerst gekeken of de deksel van het toilet open kon en er voldoende beenruimte overbleef. Daarna is het toilet vastgezet. De ventilator is aangesloten op de stroomvoorziening van de waterpomp. Deze was al in de toiletruimte aanwezig. Heb je niet continue je waterpomp aanstaan? Kies dan een andere stroombron. We hebben ook een Sog koolfstoffilter laten plaatsen. Bij onze camper was er al een ventilatie uitgang onder de camper aanwezig. Het is wel slim om de ventilatie uitgang onder de camper te hebben.

Het gebruik
Je doet kokos compost met een minimale hoeveelheid water in de emmer en dan is het toilet klaar voor gebruik. In het begin is het even wennen dat urine en vast gescheiden moet worden opgevangen. Na elk gebruik spray je een beetje water met azijn in de wc (niet in de compost emmer). Wij hebben hier nog een lekker geurtje aan toegevoegd. Toiletpapier kan in de emmer bij het compost worden gedaan. Heb je alleen dit toilet tot je beschikking? Dan moet de urine container na ca. 2-3 dagen worden geleegd, bij de compost emmer is dit na ca. 10-14 dagen. 

Het legen
Toen we voor de eerste keer het toilet gingen legen, vonden we dat best wel spannend. Zal het ruiken? Zie je nog iets dat op ontlasting lijkt? Op beide vragen was het antwoord gelukkig NEE! De compost is gewoon tuinaarde geworden. Je kunt de emmer na het legen nog omspoelen, maar dat is niet nodig.

Conclusie

Wij zijn heel blij met dit toilet! Je hoort de ventilator niet en je ruikt ook geen toiletlucht. Het toilet is makkelijk in gebruik, zowel met “doortrekken” als met legen. Wat ons betreft een aanrader!