Top
RDW nieuwe auto
Category:
Update 25 oktober 2023

Als je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, dan ben je verplicht om je uit te schrijven. Heb je een voertuig, dan gaat het RDW je voertuig, na uitschrijving direct uit het systeem verwijderen en mag je niet meer op de openbare weg rijden en heb je uiteraard geen dekking meer van je verzekering. Zie dit artikel. De rest van de blog is nog steeds van toepassing

Als je langere tijd gaat reizen en/of je gaat je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) dan zul je waarschijnlijk veel voorbereiden. Naast de reispret, is je focus natuurlijk ook op het kiezen van de route, accomodaties, tickets, vignetten, budget en visa gericht. Ga je met een auto, motor of caravan op stap? Dan is het wel handig als je kennis hebt van de regels die de RDW hanteert.

In deze blog zetten we op een rijtje waarom je tijdens het voorbereiden van je reis ook rekening moeten houden met deze regels. 

APK Keuring

Wil je langer dan een jaar reizen? Laat dan vlak voor vertrek je voertuig keuren. Valt deze datum 2 maanden voor de originele APK datum? Dan blijft de originele APK datum staan en kun je 12 maanden reizen. Zie voor meer informatie onze blog APK en reizen.

Boete

Voor een niet-gekeurde auto, ontvang je twee maanden na het verstrijken van de keuringsdatum, automatisch een boete. Als je wordt aangehouden, dan krijg je ook van de politie een bekeuring. Voor het rijden met een geschorste auto, krijg je bij aanhouding een bekeuring. De APK plicht is van toepassing in de EU.

Schoren van je voertuig

Staat je voertuig op een eigen erf of in een opslag? Dan kun je ervoor kiezen om een schorsing aan te vragen. Dat doe je eenvoudig – tegen betaling – online. In deze periode hoef je geen wegenbelasting te betalen. Tijdens deze periode heb je ook geen APK plicht. 

Schorsen en rijden in het buitenland

Je voertuig schorsen en daarmee APK- en wegenbelasting-verplichting omzeilen is geen optie als je gaat rijden in de landen die op je groene verzekeringskaart staan. Met een geschorst voertuig kun je geen aanspraak maken op een verzekeringsdekking. De wegenbelasting is een houderschapsbelasting. Je betaalt deze belasting omdat het voertuig op je naam staat en omdat het voertuig zich op de openbare weg bevindt.

Op de website van de RDW staat het volgende over de APK vermeld: “De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De keuringsplicht en de regelgeving staat in de Wegenverkeerswet 1994″.

Schorsen en verzekeren in een ander land

Hoe zit dat bijv. met Amerika of Canada? Zodra het voertuig op de boot gaat, schorsen de meeste reizigers het voertuig bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Officieel zou dit niet mogen, volgens het verdrag van Genève – wegverkeer – 1949. Lees hier wat de ANWB schrijft op haar website. De Nederlandse voertuig verzekering kun je opzeggen. Deze biedt alleen dekking in landen die op de groene kaart staan. De eventueel teveel betaalde premie wordt naar je overgemaakt. 

Je zult wel in je reisland op zoek moeten naar een voertuig verzekering. Wil je weten welke verzekeraars dekking bieden in Canada en Amerika? Lees dan deze blog. Naar andere landen hebben we geen onderzoek gedaan. Mochten er lezers zijn die hier kennis van hebben, dan horen we dat graag!

WA verzekering en APK

In de voorwaarden van de verzekeraars staat dat ze de Nederlandse wetgeving volgen. Bij het veroorzaken van een ongeval met een ongekeurd/geschorst auto, kan de verzekeraar besluiten dat je ten tijde van de aanrijding niet verzekerd bent.

Verzekeringen

De onderstaande schuingedrukte tekst is niet meer van toepassing, omdat bij een uitschrijving uit de BRP, het RDW je kenteken meteen verwijderd uit het systeem. Je kunt niet meer op de openbare weg rijden en je verzekering is ook niet meer geldig.

De RDW heeft een online koppeling met de BRP en met verzekeraars. Zij  registreren nl. ook de verzekeringsgegevens van je voertuig. Dit kun je terugvinden als je bij kenteken check de -status van het voertuig- raadpleegt. Je kunt je niet meer uitschrijven, zonder dat je kenteken vervalt! Lees voor een eventuele uitschrijving uit de BRP je verzekeringsvoorwaarden goed door. Bij de meeste verzekeraars staat hierin vermeld dat er alleen inwoners van Nederland / verzekeringsnemers met een woonadres in Nederland worden verzekerd. Dat kan betekenen dat je mogelijk met een onverzekerd voertuig aan het reizen bent.

Alle verzekeraars volgen de Nederlandse wetgeving. Dit betekent:

  • Rijden met een niet-gekeurde auto betekent het overtreden van de wet en is een strafbaar feit
  • Rijden met een auto die is geschorst voor de wegenbelasting is het overtreden van de wet en om die reden eens strafbaar feit
  • Bij een ongeluk bestaat de kans dat er bij een ongekeurd, geschorst voertuig geen dekking is en kan je verzekering geroyeerd worden
  • Door het royement is het bijna onmogelijk om elders een verzekering af te sluiten

Deze verzekeringsregels zijn van toepassing op rijden in andere landen die op je groene (verzekerings) kaart staan. 

Tip: Check ook of er voorwaarden zijn opgenomen over het aantal te rijden kilometers en aantal dagen verblijf buiten Nederland.

Rijbewijs verlengen

Check voor je lange reis en eventuele uitschrijving uit de BRP tot wanneer je rijbewijs geldig is. Je kunt via de RDW een nieuw rijbewijs aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Nieuw / gebruikt voertuig kopen tijdens uitschrijving BRP

Zodra je uit de BRP bent uitgeschreven, dan is het niet mogelijk om een ander voertuig te kopen en te registreren bij de RDW. Voor je bestaande voertuig blijf je wel wegenbelasting-plichtig en APK-plichtig. Daar verandert helemaal niets aan.