Top
Category:

Omdat je langere tijd in het buitenland gaat verblijven, gaan we in deze blog de reis- en annuleringsverzekering onder de loep nemen. We hebben gemerkt dat er bij velen verwarring is over wat er nu wel/niet verzekerd is. Wij kennen niet veel mensen die bij het afsluiten van een verzekering de voorwaarden helemaal doorlezen. Dat begrijpen we heel goed, want het zijn vaak hele lange (soms juridische) teksten.

De meeste mensen kijken pas naar de voorwaarden als er zich een calamiteit voordoet.

Toch worden een hoop zaken duidelijk als je even de tijd neemt om je verzekeringen onder de loep te nemen. Ten eerste kun je daarmee veel geld besparen op de verzekeringskosten en tenslotte word je bij het claimen van schade niet verrast door een te lage/geen dekking. 

We gaan er bij het schrijven van deze blog van uit dat je een verplichte zorgverzekering in Nederland hebt. De reden hiervoor zal je na het lezen snel duidelijk worden.

Reisverzekering – de basisdekking

Welke dekking heeft een (basis-) reisverzekering? 
Met deze verzekering krijg je hulp van een alarmcentrale bij een ongeluk, ziekte of overlijden. Bij enkele verzekeraars zit ook de dekking voor bagage inbegrepen. Wat houdt deze basisdekking, in het geval van een calamiteit, financieel gezien in?

Voorbeeld 1: Tijdens je reis word je ziek. De basisdekking vergoedt eventuele extra reis-, verblijf- en telefoonkosten, die je als gevolg van je ziekte moet maken. Ze vergoeden wel je ticket naar Nederland, maar niet je medische kosten op je reisbestemming. Voor dekking van medische kosten zul je een extra module moeten afsluiten. 

De meeste verzekeraars bieden meestal de onderstaande extra modules:

  • Bagage
  • Autopech
  • Ongevallen/overlijden
  • Medisch
  • Wintersport/Risicovolle sporten

Tip: Check de dekkingsperiode van je huidige reis/annuleringsverzekering. Standaard geldt bij de meeste verzekeraars een dekkingsperiode voor 60, 90 of 180 dagen aangesloten reizen. 

Bagage
Met deze dekking is je bagage verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. Je kunt vaak zelf de hoogte van het te verzekeren bedrag en het eigen risico kiezen. Wat is het je waard om dit mee te verzekeren? Dat is heel persoonlijk. Zoek in de voorwaarden de hoogte van het eigen risico en de afschrijvingslijsten die de verzekeraars hanteren.

Autopech
Met deze module ben je verzekerd van hulp bij pech of een ongeval met je auto, motor, caravan of camper. Je hebt recht op vervangend vervoer, repatriëring van je voertuig naar Nederland en op eenvoudige reparaties lang de weg. Heb je pech in Nederland? Dan wordt dit alleen vergoed als je op de heen- of terugreis van je reis bent.  Bij sommige verzekeraars gelden de voorwaarden ook voor gehuurde voertuigen. 

Tip:

  • Reis je met een eigen auto en/of caravan of camper? Check dan in de voorwaarden of deze module al in je auto/camper/caravan verzekering zit inbegrepen
  • Check in de verzekeringsvoorwaarden op welke landen de dekking van toepassing is. Dit staat ook op je groene kaart
Capitol Reef NP

Ongevallen/overlijden
Deze modules keren een eenmalig bedrag uit in een onverhoopt geval van blijvende invaliditeit na een ongeluk (max. €75.000, -) of na overlijden (€25.000, -). Voor een wintersport/gevaarlijke sporten-ongeval met als gevolg blijvende invaliditeit of overlijden gelden andere uitkeringen.

Medisch
In Nederland ben je verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. In deze verzekering zit ook een buitenlanddekking. Is het zinvol om ziektekosten extra mee te verzekeren via je reisverzekering? 

Let op! De reisverzekeraars keren de medische kosten alleen uit als je een Nederlandse zorgverzekering hebt afgesloten. Zie bijvoorbeeld onderstaand artikel 29 – let op 2. uit de ANWB reisverzekeringsvoorwaarden.

Reisverzekering medisch

We hebben een overzicht gemaakt van de vergoedingen per soort verzekering. Hierbij zijn we ervan uitgegaan, dat er een Nederlandse zorgverzekering is afgesloten en dat om die reden de module medisch van de reisverzekering dekking geeft.

*)Wintersport/Risicovolle sporten

Stel: Je bent in het buitenland en krijgt een ongeval na beoefening van wintersport/risicovolle sport. 
De medische kosten als gevolg van dit ongeval, worden niet volledig vergoed door de basis zorgverzekering en soms ook niet door aanvullende zorgverzekering met dekking voor (spoed) eisende hulp in het buitenland.

De medische module, die je bovenop je reisverzekering hebt afgesloten, vergoedt deze kosten ook niet. Voor vergoeding van alle kosten dien je een module wintersport/risicovolle sporten aan je reisverzekering toe te voegen.

Hoewel de overheid bepaalt wat de minimale dekking van de basis zorgverzekering moet zijn, zijn er per zorgverzekeraar enorme verschillen. Dat geldt ook voor de aanvullende zorgverzekering- en reisverzekeringsvoorwaarden. 

**) Eigen risico in Nederland

Per jaar wordt er in Nederland een bijdrage voor eigen risico van de basis zorgverzekering vastgesteld. Dit eigen risico wordt alleen aangesproken bij aankoop van medicijnen of een ziekenhuisbezoek. Een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost valt niet onder het eigen risico.

Betaal je ook je eigen risico van je zorgverzekering, bij medische kosten in het buitenland? Het antwoord hierop is zowel ja als nee!

Ja
Als je zelf de buitenlandse kosten bij je zorgverzekeraar declareert, dan word je eigen risico van het totaalbedrag afgetrokken. De reisverzekeringsmodule medisch keert dit bedrag ook niet uit.

Nee
Er is namelijk alweer een tijd geleden iets nieuws bedacht….. De European Health Insurance Card (EHIC). Sommige verzekeraars verstrekken deze kaart standaard. Indien dit niet het geval is, dan deze gratis bij ze op te vragen. Op vertoon van deze kaart hoef je in de meeste gevallen, in het buitenland, geen zorgkosten voor te schieten. De zorgverleners declareren rechtstreeks bij jouw zorgverzekering en op deze manier hoef je dus geen kosten voor eigen risico te betalen. Zorg er wel voor dat de nota in het Engels wordt ingediend, anders is er kans dat deze niet betaald wordt.

Corona dekking

Check per verzekeraar de dekking voor Covid 19. Sommige verzekeraars verzekeren alleen bij code groen en geel (bijv Promovendum). Als de situatie in het land wijzigt naar geel of rood, dan heb je, volgens de verzekeringsvoorwaarden, zeven dagen om het land te verlaten. De ANWB heeft wel weer een dekking bij alle codes (jan-2023). Er is ook verschil in vergoeding bij ziek worden door Covid 19 en bij verplichte quarantaine door een land wat je bezoekt. Lees de voorwaarden!

Tot slot

Is het nu wel of niet verstandig om een aanvullende zorgverzekering of aanvullende medische module op je reisverzekering af te sluiten?
Verblijf je langere tijd in het buitenland? Dan heb je geen voordeel van een aanvullende zorgverzekering. Alle kosten die je in het buitenland maakt, worden namelijk eerst vergoedt vanuit je basis zorgverzekering. Het deel dat niet uit de basiszorgverzekering wordt vergoed, kun je dan declareren via je aanvullende medische module van je reisverzekering. Een aanvullende module medisch via je reisverzekering is wel verstandig om af te sluiten!

Wil je meer weten over een reisverzekering die dekking biedt bij uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) en/of verzekering van medische kosten zonder Nederlandse verplichte zorgverzekering? Lees dan deze blog.

Annuleringsverzekering
Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering keert uit als je de reis voorafgaand aan vertrek moet annuleren of tijdens de reis moet afbreken.

Waar de basis reisverzekering uit voorbeeld 1 wel je nieuwe ticket naar huis vergoedt, keert de annuleringsverzekering dat deel van je reis uit, waar je geen gebruik van hebt kunnen maken. Er zijn annuleringsverzekeringen die bij het afbreken van de reis, de volledige reissom vergoeden. Dit geldt uiteraard alleen bij vooraf betaalde en geboekte vluchten, accommodaties, huurauto’s, etc. 

Een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten bij reizen in een eigen camper, zonder geboekte accommodaties en/of geboekte groepsreizen is zinloos. De kosten voor een doorlopende annuleringsverzekering zijn overigens niet heel hoog. Meestal tussen de € 3 en €10 per maand. Check ook bij de annuleringsverzekering de dekkingsperiode. Standaard geldt bij de meeste verzekeraars een dekkingsperiode voor 60, 90 of 180 dagen aangesloten reizen.

Tip 1
Neem bij een calamiteit altijd contact op met je reisverzekering. Ze maken een casenummer aan en door dit nummer kun je declaraties (laten) indienen.

Tip 2
Ga niet alleen af op onze en andere soortgelijke reisblogs, onderzoek zelf welke voorwaarden je huidige verzekeraar biedt en welke verzekering het beste bij jouw situatie past!

Tip 3
Bij de meeste verzekeraars vervalt je verzekering bij uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) Klik hier voor meer informatie.