Top
Verzekering eigen camper USA Canada
Category:

De Nederlandse voertuig verzekering geeft alleen dekking als je voertuig zich bevindt in de landen die op de groene kaart staan. Ben je niet meer in Nederland ingeschreven, omdat je verplicht bent om bij een reis van langer dan 8 maanden binnen één jaar, je uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP)? Dan vervallen sowieso bijna al je verzekeringen. (sinds 15 dec 2023 vervalt bij uitschrijving zelfs je kenteken!)

Met deze kennis in ons achterhoofd, waren we benieuwd of verzekeraars in Canada en Amerika ons wel zouden willen verzekeren. We zijn tenslotte niet ingeschreven in die landen en rijden ook met een Nederlands kenteken. In deze blog nemen we je mee in onze zoektocht.

Minimaal een WA verzekering

Net als in Nederland heb je ook in Noord-Amerika minimaal een WA verzekering nodig. Wij willen zowel Canada als Amerika en misschien ook nog Mexico bezoeken. Om die reden zijn we op zoek gegaan naar een verzekering die in deze landen dekking geeft. Je kunt er ook voor kiezen om een aparte verzekering per land af te sluiten. Dat zal waarschijnlijk niet veel goedkoper zijn en dan sta je voor een grotere uitdaging: Twee partijen vinden die je willen verzekeren!

Dit laatste punt is tevens de grootste uitdaging. Door het buitenlandse kenteken en het feit dat je geen ingezetene bent, zijn de meeste verzekeringsbedrijven niet bereidwillig om een verzekering af te sluiten.

Zoeken

Via diverse websites kwamen we al wat namen tegen. Vervolgens zijn we bij diverse facebook groepen uitgekomen op twee verzekeringsmaatschappijen die een verzekering wilden aanbieden: 

  • Seguro Gringo: Dit is een Mexicaanse maatschappij die slechts een minimale dekking geeft voor Mexico, USA en Canada. 
  • Thum Insurance: Dit is een grote maatschappij en heeft goede service en dekking. Deze is tevens ook zeer prijzig

We kwamen ook diverse keren de naam Progressive tegen. Dit is een grote Amerikaanse verzekeraar. De website is vanuit Europa niet te bezoeken. De enige manier om deze website te bereiken is door je VPN verbinding op Amerika te zetten. Je kunt online een offerte aanvragen, maar je bent verplicht om een adres in Amerika op te geven. Als je iemand op de chat spreekt die er verstand van heeft, dan heb je misschien geluk, dat ze je met een US adres en Nederlandse kentekenplaten toch nemen. Wij hebben een aantal keren gechat en kregen te horen dat het niet mogelijk was.

Mail forwarding Service

Vervolgens zijn we gaan kijken hoe we aan een Amerikaans adres konden komen. In tegenstelling tot Nederland, waar heel moeilijk wordt gedaan met verzekeringen als je niet over een BRP inschrijving (m.a.w. woon- of briefadres) beschikt, kun je in Amerika gebruik maken van een “mail forwarding service”. Dit zijn bedrijven die voorzien in een fysiek adres en ervoor zorgen dat alle binnenkomende post wordt gescand en naar je e-mailadres wordt verstuurd. Er zit verschil in de service die deze bedrijven aanbieden en uiteraard ook in de kosten. Een ander belangrijk verschil is, dat het adres dat je opgeeft ook bepalend is voor de hoogte van de belasting die je over de verzekering betaald. Deze website geeft een overzicht van Mail Forwarding bedrijven.

Je bent hiermee geen inwoner van Amerika of belastingplichtige of iets dergelijks. Het is een mooie service voor mensen (inwoners en buitenlandse bezoekers) die lange tijd reizen en toch bereikbaar moeten zijn.

Verzekeringsmaatschappijen en brokers

Net als in Nederland heb je grote verzekeringsmaatschappijen en tussenpersonen. Deze worden “brokers” genoemd. Door ze beiden aan te schrijven, doe je veel kennis op. Door deze aanpak zijn we ook aan onze verzekering gekomen.

Its Covered

Uiteindelijk kwamen we bij de broker “ItsCovered” terecht. Ook daar hebben we via de chat onze situatie uitgelegd en kregen we, tot onze verbazing, direct een offerte. Het meest bijzondere vonden we dat dit een offerte via Progressive bleek te zijn! Blijkbaar kan het wel, maar moet je de juiste mensen te spreken krijgen. De complete offerte en het afsluiten van de verzekering waren binnen een uur geregeld en via de online portal van Progressive in te zien. Ze voerde allerlei gegevens in die korting opleverden: Airbag, Bearlock, jaarbetaling van de premie, etc. Wel met de voorwaarde dat we een fysiek adres moesten opgeven. We hebben de offerte goed doorgelezen en digitaal ondertekend. Misschien kan er elders nog goedkoper verzekerd worden, maar dat hebben wij niet gevonden.

Update tijdens het reizen

We horen via andere reizigers dat hun Progressive verzekering via Its covered is vervallen. Zij rijden beiden een vrachtwagen-achtige camper. Ze krijgen wel een refund, maar moeten dus snel een andere verzekeraar gaan zoeken. Wij hebben contact opgenomen met Its Covered en lijken nog verzekerd te zijn. We gaan er achteraan!

Update verzekering verlengd – rechtstreeks via Progressive

Via ons online Progressive account kregen we een aanbod voor verlenging $2.567,- voor een jaar. In dit account staat Its Covered als tussenpersoon. We hadden al eerder gezien, dat rechtstreeks afsluiten veel goedkoper is, maar dat lukte vorig jaar niet. Dit keer staan we al in het systeem en was het binnen no-time rechtstreeks geregeld $1.214 voor een jaar!

Verzekeringen vergelijk 

Onze camper hebben we nieuw gekocht en wilden we allrisk verzekeren. We hebben een bedrag van $ 100.000 en twee bestuurders opgegeven. Het onderstaande vergelijk is van 2023 – in US dollars – en geven een jaar dekking. Zoals in de update vermeld betalen we voor het nieuwe jaar aanzienlijk minder! 

Camperverzekering USA
Bootovertocht

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het verschepen van je camper naar Amerika / Canada en de kosten daarvan? Ga dan naar deze blog.

Bijzondere contacten

Door onze zoektocht hebben we een paar leuke contacten opgedaan. We kwamen in contact met een Nederlandse vrouw die in de buurt van de Niagara falls woont. Ze had zoveel leuke tips en informatie dat we een uur met elkaar gebeld (facetime) hebben. Als de gelegenheid zich voordoet, dan zullen we zeker gebruik maken van haar uitnodiging om langs te komen.

Een ander bijzonder contact kregen we via een automobiel club in Canada. De voorzitter van deze club heeft op eigen initiatief, belangeloos, uren gespendeerd aan het bellen naar Canadese verzekeringsmaatschappijen. Uiteindelijk is dat niet gelukt, maar hij was blij om te horen dat we het via ItsCovered voor elkaar hadden gekregen. Ook hij heeft gevraagd of we hem en zijn vrouw een bezoek komen brengen in Vancouver. Ook dat lijkt ons heel leuk!

Wij delen zelf onze kennis belangeloos, dat vinden we heel leuk om te doen. Maar het is ook heel leuk als er mensen op je pad komen, die dit ook voor ons doen!