Top
Verzekeringen checklist
Category:

Je hebt waarschijnlijk in onze andere blogs kunnen lezen wanneer je moet uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Uitschrijving klinkt best zwaar, maar als je weet waar je op kunt letten, dan valt het allemaal wel mee. In deze blog nemen we de verzekeringen onder de loep. We hebben een stappenplan voor je gemaakt wat je hier kunt downloaden.

Verzekeringen checklist

Zodra je al je verzekeringen op een rijtje hebt, zoek dan online eerst naar de verzekeringsvoorwaarden. In de bepalingen van alle verzekeraars is een artikel opgenomen met de titel:

Wanneer mogen wij uw verzekering opzeggen?
In dit artikel staat: “De verzekering eindigt per de datum dat je bent uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP)” of er staat: “Als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt”.

Contact met verzekeraar

Je kunt contact opnemen met de verzekeraar en uitleggen dat je langere tijd gaat reizen en vragen wat de mogelijkheden van voortzetting bij uitschrijving zijn. Mocht er een mogelijkheid zijn, dan is het verstandig alles schriftelijk vast te leggen. De kans is echter heel groot, dat al je verzekeringen geen dekking bieden. 

Verzekeraars die wel dekking bieden

Er zijn gelukkig een aantal verzekeraars in Nederland die wel dekking bieden, o.a. Oom verzekeringen, De Goudse verzekeringen, Tasman verzekeringen en Allianz Globetrotter. Oom verzekeringen en Allianz Globetrotter bieden verzekeringen voor max twee jaar, De Goudse voor max. een jaar. Check hun websites voor de voorwaarden.

Sluit nieuwe verzekeringen voor je uitschrijving af

In de meeste gevallen kun je geen verzekering afsluiten als je bent uitgeschreven. Het is slim om op tijd te beginnen met uitzoeken en nieuwe verzekeringen af te sluiten.

Update 25 oktober 2023

Als je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, dan ben je verplicht om je uit te schrijven. Heb je een voertuig, dan gaat het RDW je voertuig, na uitschrijving direct uit het systeem verwijderen en mag je niet meer op de openbare weg rijden en heb je uiteraard geen dekking meer van je verzekering. Zie dit artikel. 

Onze eigen ervaring

Zoals uit de update blijkt, zouden we wat we destijds hebben geregeld met de camper nu niet meer mogelijk zijn. Schuingedrukt is onze ervaring van een aantal jaar geleden:

Wij hebben destijds geen bezittingen in Nederland achtergelaten. Wij hebben alle verzekeringen opgezegd. De camper namen we mee en die verzekering gaf dekking bij uitschrijving uit de BRP. Wij hebben ons afgemeld voor de verplichte zorgverzekering en hebben onze medische kosten, ongevallen en aansprakelijkheid verzekerd via Allianz Globetrotter. Deze aanbieder biedt een dekking van max. twee jaar. We hebben een vergelijk gemaakt tussen alle aanbieders en zij boden de beste voorwaarden. Wil je meer weten over deze verzekeringen? Klik dan hier.