Top
Zorgverzekering groot
Category:

Wie in Nederland woont of werkt, is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Maar wat zijn de regels als je langer dan acht maanden buiten Nederland verblijft? 

In deze blog willen we duidelijkheid verschaffen, wat je rechten en plichten zijn ten aanzien van enerzijds de zorgverzekering en anderzijds korte/lange tijd reizen en wel/niet werken in het buitenland. Dit doen we aan hand van een aantal scenario’s.

Maar we beginnen met een beknopte uitleg over de Basisregistratie Personen (BRP). Het wel/niet ingeschreven staan in deze Gemeentelijke database, kan namelijk van invloed zijn op de zorgverzekeringsplicht. Klik hier voor uitgebreide informatie over uitschrijving uit de BRP.

Op de website van de Rijksoverheid is over uitschrijving uit de BRP het volgende te vinden:
“Wanneer moet ik mijn uit de Basisregistratie Personen (BRP) laten uitschrijven? U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.”

Dat uitschrijven doe je via je woonplaats-gemeente. De gemeente kan een uitschrijving alleen verwerken met een nieuw adres buiten Nederland. Maar je gaat reizen, wat is dan je adres? De meeste reizigers geven het eerste adres op waar men verblijft. Maar let op!

Door een online koppeling van de BRP systemen met de zorgverzekeraars heeft je uitschrijving gevolgen voor je contactgegevens met de zorgverzekeraar. Onderneem je geen actie richting je zorgverzekeraar, dan beland je post op je eerste vakantiebestemming.

Voortzetting zorgverzekering

Als je niet in het buitenland gaat werken/omzet hebt buiten Nederland, dan kun je de Nederlandse zorgverzekering voortzetten. Zelfs als je niet meer ingeschreven staat in de BRP.  Om de zorgverzekering te kunnen voortzetten, vraag je bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een WLZ (Wet Langdurige Zorg) -verklaring aan. Met deze verklaring kun je bij je verzekeraar aantonen, dat je voor zorg verzekerd kunt blijven. Heb je weinig of geen inkomen/spaargeld? Dan kun je zelfs zorgtoeslag aanvragen!

Heb je een KvK inschrijving met omzet in Nederland? Stuur hiervan een kopie naar de zorgverzekeraar. Een WLZ verklaring invullen is dan waarschijnlijk niet nodig.

Onze ervaring is, dat het moeilijker is om van de zorgverzekering af te komen, dan er bij te blijven. 

Geen zorgverzekering

Heb je geen zorgverzekering meer? Er zijn verzekeraars die 100% ziektekosten verzekeren, zelfs zonder eigen risico. Zorg er wel voor dat je de verzekering afsluit voordat je bent uitgeschreven uit de BRP. We hebben hier een aparte blog over geschreven.

Enkele scenario’s:
Zorgverzekering en BRP
Buitenlandse zorgkosten declareren

Voor chronische zorg en medicijnen adviseren we je om voor je reis contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Voor overige zorgkosten werkt het als volgt.

Bij declaratie van gemaakte medische kosten wordt als eerste de zorgverzekering aangesproken. Ben je in het bezit van de gratis European Health Insurance Card (EHIC)? Op vertoon van deze kaart hoef je in de meeste gevallen, in het buitenland, geen zorgkosten voor te schieten. De zorgverleners declareren rechtstreeks bij jouw zorgverzekering en op deze manier hoef je dus geen kosten voor eigen risico te betalen. Zorg er wel voor dat de nota in het Engels wordt ingediend, anders is er kans dat deze niet betaald wordt. Deze kaart is gratis op te vragen bij je zorgverzekeraar.

Heb je geen gebruik gemaakt van de EHIC kaart of wordt deze niet geaccepteerd en je moet de nota zelf betalen? Dan declareer je de nota bij je zorgverzekeraar. De kans is heel groot dat eerst je eigen risico wordt aangesproken.

Tenslotte kun je de overige kosten declareren bij je reisverzekering. Dit is alleen mogelijk als je een aanvullende medische kosten module hebt afgesloten. Kosten voor het eigen risico worden niet door de reisverzekeraar vergoed. Lees hier meer over in deze blog.