Top
Gemeente Zaanstad
Category:

De Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de  verwerking van de persoonsgegevens van de ingezetenen en niet-ingezeten van Nederland. Verandert er iets in je persoonlijke situatie, bijv. door een verhuizing of een huwelijk? Dan verwerkt je woonplaats gemeente deze gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP).

Uitschrijving BRP

Ga je binnen een jaar, langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijven? Dan word je verplicht dit bij de Gemeente op te geven en volgt uitschrijving uit de BRP. Na deze uitschrijving worden je gegevens automatisch opgenomen in de Registratie Niet Ingezeten (RNI). De gemeente kan de uitschrijving alleen verwerken als je een adres in het buitenland opgeeft. Het maakt ze niet uit welk adres, het kan bijvoorbeeld je eerste Airbnb adres zijn. De gemeente behandelt je uitschrijving als een emigratie. Dat is niet juist, want je schrijft je niet in een ander land in.

Alle organisaties met een publieke of maatschappelijke taak hebben directe toegang tot de BRP gegevens. Geef je bij deze organisaties geen correspondentieadres op, dan ligt bijvoorbeeld je zorgnota of pensioenbrief bij je Airbnb adres. Zelfs als je een woning in Nederland achterlaat!

Registratie Niet Ingezetenen (RNI)

Na je uitschrijving uit de BRP worden je gegevens direct verwerkt in de RNI. Er zijn in Nederland 19 gemeenten die een RNI loket hebben. Waarvoor kun je terecht bij het RNI?

Een voorbeeld:
Mocht je weer in Nederland willen wonen en via een woningbouwvereniging een woning gaan huren, dan vraagt de woningbouwvereniging je een BRP uittreksel aan te leveren. Dit heb je niet, want je bent geen ingezetene van Nederland meer. Maar je kunt wel bij het RNI een uittreksel opvragen over de periode dat je in Nederland woonachtig was.

Tip: Je kunt online bij elk van de 19 gemeenten een RNI document opvragen. Check de kosten per gemeente, die verschillen enorm!

Nederlanderschap

Na je uitschrijving behoud je het Nederlanderschap. Heb je een bewijs van Nederlanderschap nodig? Voor je uitschrijving haalde je deze gegevens uit de gemeentelijke BRP, nu kun je hiervoor terecht bij het RNI.

Stemmen

Zodra je bent uitgeschreven en niet in een ander land bent ingeschreven, dan kun je niet meer stemmen. Ben je geëmigreerd en dus wel ingeschreven in een ander land, dan kun je blijven stemmen. 

Woonadres

Heb je zelf geen woning meer en schrijf je jezelf als inwoner in op het adres van iemand anders? Er zijn gemeenten die controleren of je er daadwerkelijk woont. Inschrijving op het woonadres van iemand anders heeft mogelijk financiële consequenties. In sommige gevallen kan de huur- en zorgtoeslag vervallen of word je fiscale partners. Klik hier voor meer informatie.

Briefadres

Het aanvragen van een briefadres doe je online of via een persoonlijk gesprek bij de Gemeente. De briefadresgever moet vooraf toestemming verlenen dat je zijn/haar adres mag gebruiken. De gemeente vraagt vervolgens wat je verblijfplaats voor de komende maanden zal zijn. Na toestemming door de Gemeente word je soms gevraagd naar het gemeentehuis te komen. Daar worden nog enkele vragen gesteld.

Sinds 1 januari 2022 is de gemeente verplicht je een briefadres te verschaffen. Mocht je zelf geen briefadresgever kunnen vinden, dan moet de gemeente als briefadresgever optreden. Dit hoeft niet de gemeente te zijn waar je voorheen woonde of waar je gaat verblijven. Voor meer informatie zie de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG).

Een woon- en briefadres kun je alleen doorgeven als je korter dan 8 maanden buiten Nederland verblijft. Voor meer informatie over dit onderwerp klik hier

Verlengen paspoort en rijbewijs

Hiervoor ging je altijd naar de woonplaats gemeente. Ben je uitgeschreven? Dan gelden er andere regels. Zie onze blog over verlengen paspoort en rijbewijs.

Boete bij niet uitschrijven BRP

Na het lezen van alle informatie zul je wellicht denken: wat een gedoe! En dat is het ook! Met het niet doorgeven van je langere verblijf in het buitenland riskeer je een boete van maximaal € 325, =. Navraag bij diverse gemeenten leert, dat zolang je een woonadres in Nederland hebt, er niet wordt gehandhaafd.